Novinky

Naučte sa, ako pracovať so snami

19. novembra 2020

Sny sú vďačná téma rozhovorov, no nie vždy si ich vieme správne vysvetliť a pochopiť ich.
Presne o tom je kniha SNY od manželskej dvojice Anton Heretik-Andrea Heretiková Marsalová. „Aj my snívame v spoločnej domácnosti. Zaoberáme sa snami dlhé roky. Obaja sa hlásime k psychodynamickej psychoterapii a v nej patrí práca so snami k základným metódam. O svojom prístupe k snom sme referovali v mnohých prednáškach na konferenciách a v časopiseckých článkoch,“ tvrdí autorská dvojica.

Viedli workshopy o práci so snami pre ľudí v pomáhajúcich profesiách. Navyše, autor niekoľko rokov vyučuje predmet práca so snami v psychoterapii na Katedre psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

 „Vďaka snom lepšie pochopíme svoje túžby, aj prečo máme ťažšie obdobie,“ tvrdí psychológ Anton Heretik v rozhovore pre knižný podcast Knižný kompas. Okrem iného sa v rozhovore dozviete:

  • Prečo je dobré zapisovať si svoje sny a ako si ich pomocou tejto knihy vysvetľovať?
  • Práca s vlastnými snami nás vedie k tomu, aby sme si vážili svoju psychiku a lepšie jej porozumeli.
  • Prečo mávame úzkostné sny a ako s nimi pracovať?
  • Deti a sny – povzbudzujte deti, aby vám rozprávali o svojich snoch. Pomôže im to.
  • Aké sny mávame najčastejšie a čo znamenajú? Prečo sú niektoré sny také pestrofarebné a živé?

V knihe SNY z vydavateľstva Ikar si prečítate nielen o histórii výkladu snov, o Freudovi aj Jungovi, ale najmä to, ako sa pracuje so snami v psychodynamickej terapii. Sen je myslenie v obrazoch, je to zážitok a treba vedieť, ako k nemu pristupovať, aby sme pochopili jeho posolstvo.
Veľmi zaujímavá je aj kapitola Práca so snami ako s nástrojom osobnostného rastu. Autori radia, ako si lepšie zapamätať sny, aby ste následne vedeli s nimi pracovať. Ponúkajú tiež 10 cvičení na konkrétnych snoch, aby ste vedeli ako postupovať.

Milan Buno, knižný publicista

Sny: https://www.bux.sk/knihy/585698-sny-vyuzitie-v-psychoterapii-a-osobnostnom-raste.html
Podcast: https://bit.ly/PKK-SNY-AH