Zdravie a krása

Máte medzery v jesennom šatníku? Doplňte ich udržateľne!

5. novembra 2021

Viete, aké výnimočné podujatie sa koná každú prvú sobotu v mesiaci? V areáli Základnej školy Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici v Bratislave sa už tradične stretneme na našom obľúbenom blšom trhu s názvom Burzoblšák.

Čo je Burzoblšák?

 Ak ste o ňom ešte náhodou nepočuli, Burzoblšák je unikátne komunitné podujatie, ktoré vzniklo už pomerne dávno. V roku 2014 fungoval len na úrovni akejsi kamarátskej miniburzy, no o necelý rok na to, sa začal uberať trošku iným smerom. Postupne sa vyformoval na pravidelný event pre celú komunitu ľudí. Fanúšikov second hand módy, všetkých stylingu chtivých blogerov, rodiny s deťmi či zberateľov originálnych pokladov. Aktuálne je rajom pre všetkých, ktorí hľadajú niečo, čo v bežných obchodoch skrátka nenájdu.

Nalaďte sa na jesennú nôtu

 S príchodom novembra pomaly, ale isto ustupujú krásne slnečné dni babieho leta. Čím ďalej, tým viac zase pribúdajú hmlisté, vlhkejšie a chladné dni. Ba dokonca, posledné dni bolo aj pomerne dosť daždivo. Práve preto je ten správny čas na obmenu jesenného šatníka. Ako to však urobiť udržateľne bez toho, aby sme zaťažili životné prostredie?

Jedným z hlavných cieľov Burzoblšáku je recyklácia a znovuvyužitie starého a nepoužívaného oblečenia. Práve to je aj podstatou udržateľného uvedomelého nakupovania. V prvom rade by sme teda mali využiť to, čo doma máme a až potom sa obzerať po niečo novom. Respektíve nie po novom, ale nosenom.

Využitím širokých možností, ktoré so sebou prináša aktuálna doba, je pomerne jednoduché nakupovať z druhej ruky. Svoje o tom vedia všetci vášniví Burzoblšáci. Nákupom použitého, no zachovalého oblečenia totiž podporujú cirkulárnu módu. Obmena nášho šatníka predsa nemusí byť finančne náročná a nemusí uškodiť našej planéte.

Jedinečná domácnosť vyrobená lokálne

Vieme, že presadzovanie cirkulárnej spotreby nie je len záležitosťou oblečenia. Udržateľnosť je v podstate životný štýl. Veď všetko, čo potrebujeme, alebo nám robí radosť, už raz s najväčšou pravdepodobnosťou vyrobené bolo.

Burzoblšák preto prináša aj nekonečné spektrum produktov, ktoré bežne používame. Okrem oblečenia a topánok sú tak v ponuke aj handmade výrobky najrôznejšieho charakteru. Od kozmetiky, cez ručne robené dekorácie, až po platne, knihy, obrazy, starožitnosti a mnoho mnoho ďalších. Naša skúsenosť nám hovorí, že všetky tieto veci rozhodne ešte nepatria do starého železa a rozhodne by sme im mali dať druhú šancu.

Sprievodný program nesmie chýbať

 Neoddeliteľnou súčasťou Burzoblšáku je aj zóna s občerstvením. Počas celého dopoludnia tak na vás budú čakať sladké a slané pochutiny. Nájdete tu výborné domáce koláče, pomazánky, džemy či polievky, no chýbať nebudú ani limonády, sirupy, tá najlepšia káva na svete a mnoho ďalšieho.

Ak by vás nakupovanie po čase unavilo, posedieť si budete môcť v oddychovej zóne. Tú ale už tradične okupujú najmä deti pod vedením detskej eventovej agentúry Artlandia. Zabavia sa prostredníctvom tvorivých dielní, kde ich kreativitu podnieti aj mimoriadne obľúbené maľovanie na tvár. Vy si tak môžete vychutnať príjemnú atmosféru Burzoblšáku.

 

Podporme, kde sa dá

 Burzoblšák má samozrejme aj svoju charitatívnu stránku a je zamerané na pomoc tým, ktorí ju potrebujú. Oblečenie zvyknú predávajúci venovať detským domovom a domovom pre ľudí v núdzi v Bratislave. Všetci však dobre vieme, že zanedbanou skupinou našej spoločnosti nie sú len ľudia, ale aj naše zvieratká. Okrem podpory domovov tak môžete finančne podporiť aj útulky pre zvieratká.

Keďže situácia okolo pandémie COVID-19 sa postupne zhoršuje, podujatie bude opäť organizované v režime OTP. Ale viete, ako sa hovorí „prevencia je lepšia ako liečba“. Buďme preto zodpovední a chráňme seba aj ostatných.

Burzoblšák sa už tradične koná prvú sobotu v mesiaci 6. novembra 2021 v priestoroch ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej 16.

Autor tlačovej správy: Mária Horváth
Fotografie: Lucia Melcerová