
Vychutnajte si jeseň vďaka jej jedinečným plodom v nezameniteľných dezertoch nádherných farieb a lahodných chutí! Hotové budú raz-dva a zjedené ešte rýchlejšie!
Tradičný tekvicovo-americký Pumpkin Pie
Potrebujeme:
cesto: 230 g hladkej múky, 2 PL práškového cukru, 100 g studeného masla, 1 žĺtok, ½ dl ľadovejvody, štipku soli
plnka: 400 g tekvicového pyré z upečenej tekvice, 150 g trstinového cukru, 250 ml kondenzovaného mlieka, 2 vajcia, 1 ČL zázvoru, 1 ČL mletej škorice, ½ ČL mletého muškátového orieška, ½ ČL mletých klinčekov
Postup:
Pripravíme si tekvicové pyré, ktoré získame upečením maslovej (alebo inej oranžovej) tekvice.Pečieme ju na 190 °C asi pol hodinu do mäkka, necháme vychladnúť, vydlabeme dužinu arozmixujeme ponorným mixérom. Na vytvorenie cesta vymiesime (zľahka, nesmieme premiesiť) všetky jeho ingrediencie a následne ho zabalíme do potravinovej fólie a dáme odstáť do chladničky. Zatiaľ si pripravíme plnku. Najskôr vyšľaháme vajíčka s trstinovým cukrom, primiešame korenia, rozmixované tekvicové pyré a následne kondenzované mlieko. Vychladené cesto dáme do okrúhlej tortovej formy na jej dno aj po bokoch, okraje zarovnáme a uhladíme povrch. Na cesto vylejeme pripravenú plnku. Prvých 15 minút koláč pečieme v rúre rozohriatej na 210 °C a potom teplotu znížime na 180 °C. Tekvicový koláč dopekáme ešte asi 30 až 40 minút, kým nebude plnka na povrchu dostatočne pevná a zlatohnedá. Servírujeme so šľahačkou alebo zmrzlinou.
Tip: Ak nám zostane tekvicové pyré, môžeme ho uskladniť mrazením napríklad v uzatvárateľných igelitových vrecúškach alebo neskôr ho využiť na ďalšie pečenie alebo varenie.
Slaný Pumpkin Pie
Potrebujeme:
cesto: 200 g hladkej múky, 60 g celozrnnej múky, 150 g masla, 30 g cheddaru, 1 ČL citrónového tymianu, 80 ml studenej vody
plnka: 450 g tekvice butternut, 80 g goudy, 3 PL parmezánu, 1 cibuľu, 1 vajce, 30 g masla, 2 – 3 PL smotany, 1 PL cukru, 1 PL balzamikového octa, 1 lístky šalvie, soľ, mleté korenie, 100 – 120 ml vody
Postup:
Do misky dáme hladkú a celozrnnú múku, postrúhaný cheddar, maslo a lístky citrónového tymianu a všetko premiešame. Pridáme vodu a vymiesime do cesta, ktoré následne zabalíme do potravinovej fólie a odložíme odstáť do chladničky. Zatiaľ si urobíme plnku. Na rozpustenom masle dáme pražiť cibuľu pokrájanú na tenké kolieska. Potom k nej pridáme očistenú a na kocky pokrájanú tekvicu. Po opražení zalejeme vodou (toľko, aby sa tekvica mohla udusiť, ale zároveň, aby v panvici nezostalo veľa šťavy) a panvicu prikryjeme pokrievkou. Občas premiešame. K udusenej tekvici pridáme cukor a balzamikový ocot. Všetko spolu premiešame, dochutíme soľou, mletým korením a nadrobno nasekanými šalviovými lístkami. Na koniec do tekvicovej plnky primiešame vajíčko rozšľahané so smotanou. Z papiera na pečenie si vystrihneme kruh s priemerom 30 cm, ktorý neskôr vložíme do formy na pečenie (pri vaľkaní nám môže poslúžiť ako mierka na veľkosť cesta). Cesto vyvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie a uložíme ho na vystrihnutý papier do formy. Na cesto dáme nastrúhaný syr gouda, pričom ho ale nerozťahujeme po celej ploche cesta – po obvode necháme voľný pás v šírke približne 3 cm. Na syr navrstvíme tekvicovú plnku. Na záver celý koláč posypeme nastrúhaným parmezánom a boky cesta potrieme vyšľahaným vajíčkom. Koláč pečieme zhruba 40 až 45 minút na 210 °C. Podávame mierne teplý alebo až po vychladnutí. Ozdobiť ho môžeme šalviovými lístkami.
Tip: Predtým ako boky koláča potrieme vajíčkom a posypeme ho celý parmezánom ešte mierne povyťahujeme boky cesta, aby všetka plnka zostala vo vnútri.
Šťavnatý mrkvový koláč
Potrebujeme:
cesto: 450 g nastrúhanej mrkvy, 225 g polohrubej múky, 300 g práškového cukru, 3 vajcia, 210 ml oleja, 110 g mletých lieskových orechov, 1,5 balenia kypriaceho prášku do pečiva, 1,5 KL mletej škorice
plnka: 375 g mascarpone, 375 ml smotany na šľahanie, 150 g bielej čokolády, 3 PL práškového cukru, 1,5 balenia vanilkového cukru
zdobenie: pekanové orechy, slaný karamel
Postup:
Vajíčka s cukrom vymiešame do peny, primiešame olej, pridáme múku premiešanú s práškom do pečiva, škoricu, oriešky a nakoniec nastrúhanú mrkvu. Vylejeme na plech a pečieme v rozohriatej rúre približne 25 až 30 minút pri 180 °C. Zatiaľ si pripravíme krém tak, že mascarpone, smotanu, roztopenú bielu čokoládu a práškový cukor vymiešame do peny a nakoniec pridáme vanilkový cukor. Po upečení a vychladnutí korpusu krém rozotrieme po celej jeho ploche a koláč dáme do chladničky asi na 3 hodiny. Potom ho pokrájame na kocky, ozdobíme pekanovými orechmi a slaným karamelom.
Tip: Namiesto pekanových orechov môžeme na ozdobenie použiť pistácie, ktoré vytvoria krásny kontrast s korpusom dooranžova.
Gaštanovo-medový cheesecake
Potrebujeme:
cesto: 1 PL gaštanového pyré, 1 PL jablkového pyré, 200 g rozmixovaných ovsených vločiek, 3 PL medu, 1 PL kakaa, 1 PL kokosového oleja
plnka: 200 g gaštanového pyré, 500 g jemného tvarohu, 200 g smotanovej nátierky, 4 PL medu, 2 vajcia
zdobenie: kakao, orechy
Postup:
Všetky ingrediencie na korpus poriadne vymiešame a rukou ho utlačíme na dno tortovej formyvystlatej papierom na pečenie. Korpus pečieme 10 minút pri 160 °C. Na plnku vymiešame dokopy všetky prísady (prípadné hrudky rozmixujeme). Vzniknutú plnku vylejeme na sčasti upečený korpus. Cheesecake následne pečieme 60 minút pri 160 °C, až kým nezačne mať povrchzlatistú farbu. Vtedy ho vyberieme, posypeme kakaom, orechmi a po vychladnutí odložíme odstáť do chladničky.
Tip: Servírovať môžeme s kopčekom vanilkovej, čokoládovej alebo orieškovej zmrzliny
Cviklový koláč s čokoládou
Potrebujeme:
cesto: 400 g surovej cvikly, 100 g surovej mrkvy, 100 g hladkej špaldovej celozrnnej múky, 100 g masla, 200 g horkej čokolády, 200 g trstinového cukru, 4 vajcia, 1 PL kakaa, 1 balenie kypriaceho prášku do pečiva, džem (podľa chuti)
zdobenie: strúhaný kokos
Postup: Neošúpanú umytú cviklu uvaríme do mäkka spolu s očistenou mrkvou. Po vychladnutí cviklu ošúpeme a ak je dosť mäkká, tak ju spolu s mrkvou pretlačíme (môžeme aj nastrúhať) do misky. Na drobné kocky posekáme alebo nakrájame čokoládu a pridáme ju k cvikle s mrkvou.Dáme si rozohriať maslo a zatiaľ vyšľaháme štyri vajíčka s trstinovým cukrom. Roztopené maslo vylejeme na cviklu s čokoládou, premiešame a pridáme rozšľahané vajcia s cukrom. Všetko dobre premiešame, pridáme špaldovú múku zmiešanú s práškom do pečiva a lyžicou kakaa. Všetko dobre vymiešame. Zmes vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 150 až 160°C približne na 30 až 35 minút. Koláč necháme vychladnúť, potrieme ho ľubovoľným džemom a na záver posypeme strúhaným kokosom
Tip: Ku kombinácii cvikly s mrkvou sa chuťovo vynikajúco hodí džem s marhuľovou príchuťou, ktorý bude v dezerte pôsobiť osviežujúco.
ZunaS