[instagram-feed num=11 cols=11 imagepadding=0 showheader=false showbutton=false showfollow=false disablemobile=true]
RECEPTY A RADY

Jesenné dezerty

30. októbra 2024
Photo by Valeriia Harbuz: https://www.pexels.com/photo/close-up-of-a-pumpkin-cake-on-a-baking-tray-with-autumnal-decorations-lying-around-18973959/

Vychutnajte si jeseň vďaka jej jedinečným plodom v nezameniteľných dezertoch nádherných farieb a lahodných chutí! Hotové budú raz-dva a zjedené ešte rýchlejšie!

 

Tradičný tekvicovo-americký Pumpkin Pie

Potrebujeme:

cesto: 230 g hladkej múky, 2 PL práškového cukru, 100 g studeného masla, 1 žĺtok, ½ dl ľadovejvody, štipku soli

plnka: 400 g tekvicového pyré z upečenej tekvice, 150 g trstinového cukru, 250 ml kondenzovaného mlieka, 2 vajcia, 1 ČL zázvoru, 1 ČL mletej škorice, ½ ČL mletého muškátového orieška, ½ ČL mletých klinčekov

Postup:

Pripravíme si tekvicové pyré, ktoré získame upečením maslovej (alebo inej oranžovej) tekvice.Pečieme ju na 190 °C  asi pol hodinu do mäkka, necháme vychladnúť, vydlabeme dužinu arozmixujeme ponorným mixérom. Na vytvorenie cesta vymiesime (zľahka, nesmieme premiesiť) všetky jeho ingrediencie a následne ho zabalíme do potravinovej fólie a dáme odstáť do chladničky. Zatiaľ si pripravíme plnku. Najskôr vyšľaháme vajíčka s trstinovým cukrom, primiešame korenia, rozmixované tekvicové pyré a následne kondenzované mlieko. Vychladené cesto dáme do okrúhlej tortovej formy na jej dno aj po bokoch, okraje zarovnáme a uhladíme povrch. Na cesto vylejeme pripravenú plnku. Prvých 15 minút koláč pečieme v rúre rozohriatej na 210 °C  a potom teplotu znížime na 180 °C. Tekvicový koláč dopekáme ešte asi 30 40 minút, kým nebude plnka na povrchu dostatočne pevná a zlatohnedá. Servírujeme so šľahačkou alebo zmrzlinou.

Tip: Ak nám zostane tekvicové pyré, môžeme ho uskladniť mrazením napríklad v uzatvárateľných igelitových vrecúškach alebo neskôr ho využiť na ďalšie pečenie alebo varenie.

Slaný Pumpkin Pie

Potrebujeme:

cesto: 200 g hladkej múky, 60 g celozrnnej múky, 150 g masla, 30 g cheddaru, 1 ČL citrónového tymianu, 80 ml studenej vody

plnka: 450 g tekvice butternut, 80 g goudy, 3 PL parmezánu, 1 cibuľu, 1 vajce, 30 g masla, 2 – 3 PL smotany, 1 PL cukru, 1 PL balzamikového octa, 1 lístky šalvie, soľ, mleté korenie, 100 – 120 ml vody

Postup:

Do misky dáme hladkú a celozrnnú múku, postrúhaný cheddar, maslo a lístky citrónového tymianu a všetko premiešame. Pridáme vodu a vymiesime do cesta, ktoré následne zabalíme do potravinovej fólie a odložíme odstáť do chladničky. Zatiaľ si urobíme plnku. Na rozpustenom masle dáme pražiť cibuľu pokrájanú na tenké kolieska. Potom k nej pridáme očistenú a na kocky pokrájanú tekvicu. Po opražení zalejeme vodou (toľko, aby sa  tekvica mohla udusiť, ale zároveň, aby v panvici nezostalo veľa šťavy) a panvicu prikryjeme pokrievkou. Občas premiešame. K udusenej tekvici pridáme cukor a balzamikový ocot. Všetko spolu premiešame, dochutíme soľou, mletým korením a nadrobno nasekanými šalviovými lístkami. Na koniec do tekvicovej plnky primiešame vajíčko rozšľahané so smotanou. Z papiera na pečenie si vystrihneme kruh s priemerom 30 cm, ktorý neskôr vložíme do formy na pečenie (pri vaľkaní nám môže poslúžiť ako mierka na veľkosť cesta). Cesto vyvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenieuložíme ho na vystrihnutý papier do formy. Na cesto dáme nastrúhaný syr gouda, pričom ho ale nerozťahujeme po celej ploche cesta – po obvode necháme voľný pás v šírke približne 3 cm. Na syr navrstvíme tekvicovú plnku. Na záver celý koláč posypeme nastrúhaným parmezánom a boky cesta potrieme vyšľahaným vajíčkom. Koláč pečieme zhruba 40 až 45 minút na 210 °C. Podávame mierne teplý alebo až po vychladnutí. Ozdobiť ho môžeme šalviovými lístkami.

Tip: Predtým ako boky koláča potrieme vajíčkom a posypeme ho celý parmezánom ešte mierne povyťahujeme boky cesta, aby všetka plnka zostala vo vnútri.

 

  

Šťavnatý mrkvový koláč

Potrebujeme:

cesto: 450 g nastrúhanej mrkvy, 225 g polohrubej múky, 300 g práškového cukru, 3 vajcia, 210 ml oleja, 110 g mletých lieskových orechov, 1,5 balenia kypriaceho prášku do pečiva, 1,5 KL mletej škorice

plnka: 375 g mascarpone, 375 ml smotany na šľahanie, 150 g bielej čokolády, 3 PL práškového cukru, 1,5 balenia vanilkového cukru

zdobenie: pekanové orechy, slaný karamel

Postup:

Vajíčka s cukrom vymiešame do peny, primiešame olej, pridáme múku premiešanú s práškom do pečiva, škoricu, oriešky a nakoniec nastrúhanú mrkvu. Vylejeme na plech a pečieme v rozohriatej rúre približne 25 30 minút pri 180 °C. Zatiaľ si pripravíme krém tak, že mascarpone, smotanu, roztopenú bielu čokoládu a práškový cukor vymiešame do peny a nakoniec pridáme vanilkový cukor. Po upečení a vychladnutí korpusu krém rozotrieme po celej jeho ploche a koláč dáme do chladničky asi na 3 hodiny. Potom ho pokrájame na kocky, ozdobíme pekanovými orechmi a slaným karamelom.

Tip: Namiesto pekanových orechov môžeme na ozdobenie použiť pistácie, ktoré vytvoria krásny kontrast s korpusom dooranžova.

 

 

Gaštanovo-medový cheesecake

Potrebujeme:

cesto: 1 PL gaštanového pyré, 1 PL jablkového pyré, 200 g rozmixovaných ovsených vločiek, 3 PL medu, 1 PL kakaa, 1 PL kokosového oleja

plnka: 200 g gaštanového pyré, 500 g jemného tvarohu, 200 g smotanovej nátierky, 4 PL medu, 2 vajcia

zdobenie: kakao, orechy

Postup:

Všetky ingrediencie na korpus poriadne vymiešame a rukou ho utlačíme na dno tortovej formyvystlatej papierom na pečenie. Korpus pečieme 10 minút pri 160 °C. Na plnku vymiešame dokopy všetky prísady (prípadné hrudky rozmixujeme). Vzniknutú plnku vylejeme na sčasti upečený korpus. Cheesecake následne pečieme 60 minút pri 160 °C, kým nezačne mať povrchzlatistú farbu. Vtedy ho vyberieme, posypeme kakaom, orechmi a po vychladnutí odložíme odstáť do chladničky.

Tip: Servírovať môžeme s kopčekom vanilkovej, čokoládovej alebo orieškovej zmrzliny

Cviklový koláč s čokoládou

Potrebujeme:

cesto: 400 g surovej cvikly, 100 g surovej mrkvy, 100 g hladkej špaldovej celozrnnej múky, 100 g masla, 200 g horkej čokolády, 200 g trstinového cukru, 4 vajcia, 1 PL kakaa, 1 balenie kypriaceho prášku do pečiva, džem (podľa chuti)

zdobenie: strúhaný kokos

Postup: Neošúpanú umytú cviklu uvaríme do mäkka spolu s očistenou mrkvou. Po vychladnutí cviklu ošúpeme a ak je dosť mäkká, tak ju spolu s mrkvou pretlačíme (môžeme aj nastrúhať) do misky. Na drobné kocky posekáme alebo nakrájame čokoládu a pridáme ju k cvikle s mrkvou.Dáme si rozohriať maslo a zatiaľ vyšľaháme štyri vajíčka s trstinovým cukrom. Roztopené maslo vylejeme na cviklu s čokoládou, premiešame a pridáme rozšľahané vajcia s cukrom. Všetko dobre premiešame, pridáme špaldovú múku zmiešanú s práškom do pečiva a lyžicou kakaa. Všetko dobre vymiešame. Zmes vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 150 160°C približne na 30 35 minút. Koláč necháme vychladnúť, potrieme ho ľubovoľným džemom a na záver posypeme strúhaným kokosom

Tip: Ku kombinácii cvikly s mrkvou sa chuťovo vynikajúco hodí džem s marhuľovou príchuťou, ktorý bude v dezerte pôsobiť osviežujúco.

ZunaS