RECEPTY A RADY

Chuť jesene a zimy, s ktorou môžeme „precestovať“ Zem

4. novembra 2025
Image by NoName_13 from Pixabay

– celý svet v jablku

 

Jablko – obyčajné a pritom výnimočné. Patrí medzi tie plody, ktoré k jeseni neodmysliteľne patria: zreje, keď listy menia farbu, a jeho vôňa sa mieša s chladom ranného vzduchu. Kedysi sa jablká ukladali do debien so slamou, aby vydržali celú zimu – dnes z nich pripravujeme kompóty, džemy, čatní či voňavé pyré. Nie je to len tradícia – je to aj zdravý zvyk. Jablká obsahujú vitamíny C, A, E a skupiny B, sú bohaté na vlákninu a podporujú trávenie. Pomáhajú udržiavať hladinu cukru v krvi, posilňujú imunitu a prečisťujú organizmus. Na jeseň, keď telo prirodzene spomaľuje, sú ako stvorené na to, aby nám dodali jemnú, prírodnú energiu. Vyskúšajte recepty, ktoré ukážu, ako sa dá to naše „slovenské“ jablko obliecť do chutí a vôní sveta – od levandule z Provence až po korenie z Indie!

 

Jablkový džem s levanduľou (francúzska provensálska romantika)

Potrebujeme: 1 kg jabĺk, 400 g cukru, 1 citrón (šťavu aj kôru), ČL sušenej levandule

Postup: Jablká ošúpeme, nakrájame a vložíme do hrnca s cukrom a citrónom. Pridáme levanduľu – ideálne v malom gázovom vrecúšku, aby sme ju mohli neskôr vybrať. Varíme pomaly, kým sa zmes nezmení na voňavý džem, ktorý sa jemne leskne.

Tip: Ak pridáme na konci trošku vanilky alebo kvapku medu, získa džem hrejivý tón a výborne sa hodí aj k syrom.

 

Pikantný jablkový čatní (indické kúzlo)

Potrebujeme: 5 jabĺk, 1 väčšiu cibuľu, hrsť hrozienok, 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru, 1/2 čili papričky, 1/2 ČL škorice, 1/2 ČL horčičných semienok, 100 ml jablčného octu, 100 g hnedého cukru

Postup: Všetko nakrájame, vložíme do hrnca, zalejeme octom a pridáme koreniny. Varíme na miernom ohni asi hodinu, kým sa čatní nezahustí a prevoňajú ho exotické vône.

Tip: Tento čatní je skvelý k syrom, pečenému mäsu či hriankam. Ak ho rozmixujeme, môžeme ho použiť aj ako omáčku k ryži.

 

Jablkový kompót s citrónovou trávou a zázvorom (thajské tajomstvo)

Potrebujeme: 6 jabĺk, 1 stonku citrónovej trávy, 2 cm čerstvého zázvoru, 2 PL medu, 1 l vody

Postup: Vodu privedieme do varu, pridáme nakrájanú citrónovú trávu a zázvor, a necháme 10 minút lúhovať. Potom pridáme na mesiačiky nakrájané jablká a med, a varíme ešte 10 – 15 minút.

Tip: Ak po vychladnutí pridáme pár kvapiek kokosového mlieka, dostaneme svieži dezert s nádychom exotiky.

 

Jablká s kokosom a kardamónom (orientálne pyré)

Potrebujeme: 4 jablká, 100 ml kokosového mlieka, 2 PL kokosového cukru, štipku mletého kardamómu

Postup: Jablká ošúpeme, nakrájame a podusíme s trochou vody. Keď zmäknú, pridáme kokosové mlieko, cukor a kardamón. Všetko spolu krátko povaríme a rozmixujeme na hladké pyré. 

Tip: Pyré je vynikajúce na lievance, do jogurtu alebo ako základ pre rýchly dezert – stačí pridať hrsť orechov a trochu šľahačky.

 

Jablková pomazánka s bryndzou a orechmi (na slovenský spôsob s twistom)

Potrebujeme: 1 pečené jablko, 100 g bryndze, 1 ČL medu, hrsť nasekaných vlašských orechov, pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup: Pečené jablko rozpučíme vidličkou, pridáme bryndzu, med, orechy a citrónovú šťavu. Vymiešame do hladka.

Tip: Ak pomazánku natrieme na opečený chlieb a ozdobíme vetvičkou tymianu, získame chuťovku, ktorá by sa nestratila ani na vínnom festivale.

 

Pečené jablká v červenom víne s korením (talianske potešenie)

Potrebujeme: 4 väčšie jablká, 250 ml červeného vína, 3 PL cukru, 1 tyčinku škorice, pár klinčekov, kúsok pomarančovej kôry

Postup: Jablká ošúpeme, necháme celé a uložíme do pekáča. Zalejeme vínom, pridáme cukor, škoricu, klinčeky a pomarančovú kôru. Pečieme pri 180 °C asi 30 – 40 minút, kým sa víno nezredukuje na hustú omáčku.

Tip: Podávame s lyžičkou mascarpone alebo vanilkovej zmrzliny – dezert ako z talianskej trattorie.

 

Jablkový džem s gaštanovým pyré a rumom (zima na taliansky spôsob)

Potrebujeme:
500 g jabĺk, 250 g gaštanového pyré, 200 g cukru, 1 vanilkový lusk, 1 PL tmavého rumu

Postup: Jablká ošúpeme, nakrájame a povaríme s cukrom a vanilkou do mäkka. Pridáme gaštanové pyré a rum, premiešame a ešte pár minút povaríme, aby sa chute spojili.

Tip: Tento džem chutí úžasne na palacinkách alebo ako náplň do lineckých koláčikov – a krásne sa hodí aj ako jedlý darček.

 

TIP NA ZÁVER: Jeseň a zima sú síce chladné a sivé, ale jablká počas nich vedia rozohrať celú paletu chutí, farieb a vôní. Stačí otvoriť zavárací pohár – a s každou lyžičkou sa človek ocitne niekde inde – raz v Provence, raz v Indii, raz doma v kuchyni, kde to vonia ako u babičky.

A možno práve v tom je ich kúzlo – že v obyčajnom jablku sa ukrýva celý svet!

 

 

 

ZunaS