RECEPTY A RADY

Mýtické imelo pre srdcové záležitosti

9. januára 2024
Image by Hans from Pixabay

Imelo rozhodne nie je len záležitosťou Vianoc. Zvyk vešať si ho počas nich nad hlavy, aby sme sa pod ním mohli pobozkať s drahou osobou, aby naša láska a šťastie pretrvalo po celý rok, takisto nie je žiaden moderný „výmysel“. Táto bylina mala v mytológii a mnohých magických rituáloch oddávna svoje pevné miesto a tradícia imela na vianočnom stole trvá už stáročia. Keltskí kňazi na Nový rok odsekávali zlatým kosákom vetvičky imela s prianím lásky a šťastia. Pre naše srdcia pritom nemá len magickú moc, ale aj liečivú, pretože k jeho hlavným zdravotným účinkom patrí práve pomoc pri srdcových chorobách, vďaka čomu sa nie nadarmo hovorí „Neboj sa infarktu, kto veríš v imelo.“ – uverte aj Vy a určite si naň nespomeňte len cez vianočné sviatky!

 

„Lepkavé“ imelo biele

Názov imela bieleho (Viscum album) pochádza z latinčiny – „viscum“, čo znamená „lep“. Má totiž drobné biele plody lepkavé na dotyk. Aby sa na svojom hostiteľovi tieto plody mohli usadiť, musia tam zostať dostatočne dlho a zapustiť zvláštne korene. Imelo biele je vždyzelený poloparazitický ker, rastúci na ihličnatých aj listnatých stromoch (okrem dubov) a berie im životodarnú miazgu. Z konárov stromov vyrastá stonka dlhá 30 až 50 centimetrov, ktorá sa typicky vidlicovito rozkonáruje. Konáriky sú uzlovité, krehké a zakončené dvoma listami. Každý rok vyrastá jeden článok a tvorí často veľmi košaté trsy. Plodom je okrúhla, jednosemenná, priesvitná, nepravá bobuľa bielej alebo slabožltej farby, so slizovito lepkavou dužinou. Kvitne v marci a apríli, dozrieva v novembri a decembri. Od novembra do februára sa zbiera vňať a zriedka aj plody, ktoré sa používajú na technické účely, ako napríklad lepidlo na muchy a podobne. Aj keď ho v prírode nájdeme často, obvykle je vysoko a nedá sa dočiahnuť, preto sa zbiera na miestach ťažby zo spadnutých stromov.

Tip: Imelo patrí medzi mierne jedovaté rastliny, preto je ho potrebné užívať veľmi opatrne. Najviac je jedovaté imelo na topole, z týchto stromov sa teda na liečenie nezbiera. Najvhodnejšie je imelo z hlohu alebo jablone. Na liečebné účely sa používajú predovšetkým listy, kde je minimálne množstvo jedovatých látok.

 

Liečivé imelo biele

Máloktorá rastlina ako práve imelo biele je opradená toľkými poverami a mýtmi. Okrem toho má však aj zaručené vynikajúce liečivé účinky, pre ktoré ju používali už starokeltskí, grécki, ale aj stredovekí liečitelia a ako liek sa imelo zachovalo až po súčasnosť. Liečivé účinky imela sú známe v celej histórii liečenia rastlinami. K hlavným látkam imela s liečivými účinkami patria polypeptid viskotoxín, cholín a acetylcholín, kyselina oleanolová, škrob, silica, živica, vitamín C, v plodoch zase viscín a mnohé ďalšie. V súčasnosti sa imelu, ktoré rastie na smrekovci venuje veľká pozornosť, a to najmä jeho zložke viskotoxínu, o ktorom sa predpokladá, že má okrem iného aj protirakovinový účinok.

 

Účinky imela na zdravie

·      zmäkčovanie a odstraňovanie vápenatých usadenín v cievnom systéme

·      regulácia krvného tlaku

·      prevencia srdcových a mozgových infarktov

·      pomoc pri rakovine žalúdka, epilepsii, ochoreniach štítnej žľazy

·      podpora liečby ženskej a mužskej neplodnosti

Tip: Keďže je imelo mierne jedovatou rastlinou, na dosiahnutie preventívnych účinkov by sa malo používať opakovane v malých dávkach, pretože pri predávkovaní môže byť nebezpečné. Medzi nežiadúce účinky imela bieleho patrí bolesť brucha, prípadne hnačka. U niekoho sa prejaví aj zvýšená teplota, pokles krvného tlaku, porucha srdcového rytmu a halucinácie. V tomto prípade znížte dávkovanie, prípadne imelo prestaňte užívať úplne. Užívanie imela nie je vhodné pri tehotenstve ani pri dojčení.

 

Čaj z imela bieleho

Pitie čaju z imela bieleho podstatne vplýva na znižovanie krvného tlaku – pomáha odstrániť aj pocity návalov krvi do hlavy, najmä v klimaktériu. Reguluje vylučovanie žlče do čriev a ovplyvňuje činnosť pankreasu. Potláča chorobne zvýšenú činnosť štítnej žľazy, pomáha pri liečbe niektorých prejavov sennej nádchy a má tiež protireumatický vplyv. Imelo priaznivo vplýva aj pri liečbe nočného pomočovania dospelých a bieleho výtoku.

Tip: Pri kŕčových žilách a bercových vredoch sa odporúča omývanie daných miest čajom z imela bieleho, prípadne pravidelné kúpele nôh.

 

Tinktúry z imela bieleho

Imelo biele je takisto súčasťou tinktúr z gemmoterapie (liečenie pomocou tinktúr, výťažkov z pukov rastlín a výťažkov z bylín), ktoré majú takisto mnoho liečivých účinkov – upokojujú srdcovú činnosť a normalizujú krvný tlak, tlmia bolesti hlavy, závraty, návaly v klimaktériu. Obmedzujú tiež usadzovanie nežiaducich látok v cievach, podporujú činnosť pankreasu aj funkcie štítnej žľazy. Pomáhajú obmedzovať prejavy kŕčových žíl a podporujú zdravú funkciu kĺbov.

Tip: Imelo obsahujú aj kúry z gemmoterapie, ktoré sú taktiež vhodné na harmonizáciu organizmu pri ťažkostiach s prechodovým obdobím. Kúra s imelom bielym podporuje hormonálnu činnosť organizmu a takisto pomáha prekonávať nepríjemné prejavy a ťažkosti klimaktéria, ako sú potenie a návaly.

 

RECEPT

 

Tinktúra z imela bieleho

Potrebujeme: 150 g čerstvého imela, 0,5 litra liehu

Postup: Do uzatvárateľného pohára vložíme imelo a celkom zajeme liehom. Necháme lúhovať približne osem týždňov na tmavom mieste, pričom občas obsah pretrepeme. Po vylúhovaní scedíme a necháme na tmavom mieste ešte niekoľko dní usadiť a následne pozorne zlejeme. Užívame 15 až 20 kvapiek 2 až 3-krát denne.

 

ZunaS