Zdravie a krása

Sú kávy s pôvodom lepšie ako zmesi alebo je to iba reklamný ťah?

16. augusta 2022
Obrázok od Chris z Pixabay 

Dobrá káva nikdy nie je zlá. Naopak, môže to byť vykúpenie a zároveň zážitok pre zmysly. Ale skutočne sú káva s pôvodom a rôzne špeciálne edície kvalitnejšie ako komoditná káva?

 Nebojte sa, túto dilemu neriešite len vy, ale aj odborníci na kávu. Našťastie v tom majú pomerne jasno. „Kvalitná kávová zmes môže chutiť rovnako dobre a dokonca niekedy lepšie ako káva s pôvodom,“ je presvedčená baristka Monika Matúšová z pražiarne kávy Zlaté Zrnko. „Je to preto, že o chuti kávy rozhoduje mnoho vecí od odrody, nadmorskej výšky, v ktorej sa pestovala, cez počasie, spôsob zberu a praženia až po mletie a, samozrejme, prípravu nápoja. Navyše, každý z nás preferuje iné chute. Takže dobrá káva je podľa mňa taká, ktorá je urobená z kvalitných zŕn a správnym spôsobom – bez ohľadu na to, či ide o vyváženú zmes káv z rôznych lokalít alebo o kávu s pôvodom. Zvyšok je o tom, čo sa viac páči našim chuťovým pohárikom.“

 

Špecialitka verzus káva na každý deň

Tak prečo je potom okolo káv a rôznych špeciálov také haló? Z dvoch dôvodov. Po prvé preto, že každý z nás si rád dopraje niečo špeciálne, aj keď sa snaží ignorovať spoločenský konzum.

A po druhé preto, lebo preferencia chutí, to je výsostne individuálna záležitosť. Keďže nie vždy veríme, že to, čo nám chutí, je naozaj aj kvalita, nechávame sa ovplyvňovať reklamami a propagáciou.

„Kávy s pôvodom majú zvyčajne oveľa väčšiu paletu chutí, sú pre jazyk, ale aj nos výraznejšie a pestrejšie. Na druhej strane môže byť táto paleta až taká pestrá, že nemáme náladu užívať si ju trikrát za deň, jednoducho toho môže byť na nás priveľa. Preto sa pražiari kávy snažia vytvárať kávové zmesi zaujímavých, no vyvážených chutí, ktoré sú určené na každodenné pitie,“ delí sa o zákulisné informácie zo sveta pražiarov kávy Václav Faltus.

 

Káva je ovocie

Kvalitnú kávu od jej menej kvalitnej sesternice môžete rozoznať už v obchode podľa informácií uvedených na obale.

Pokiaľ je na ňom uvedený druh kávy a miesto, kde sa pestovala, ako aj spôsob praženia a odporúčaný spôsob mletia, je to znak toho, že výrobca si dal námahu o všetkom vás informovať, lebo vie, že ponúka kvalitu. A vďaka poskytnutým informáciám si pripravíte aj doma skutočne lahodnú šálku kávy.

„Nadmorská výška, počet slnečných dní, množstvo vlahy, spôsob ošetrovania rastlín aj zberu majú skutočne vplyv na finálnu chuť kávy rovnako ako na každú inú plodinu, ktorú človek pestuje,“ vysvetľuje ďalej baristka M. Matúšová. „Káva je v skutočnosti ovocie a pre každé ovocie platí, že na jeho chuti a kvalite sa prejaví aj spôsob zberu, transportu, uskladnenia či prípravy.“

To všetko sa, samozrejme, odráža aj na cene, takže zvyčajne platí, že za skutočne kvalitné kávy si priplatíme. A ďalšou premennou, ktorá vstupuje do ceny kávy, je jej dostupnosť – množstvo, ktoré sa jej na svete vyprodukuje. Čím je nejakej kávy menej, tým je drahšia.

 

Cenové stropy

Už roky patrí medzi najdrahšie Kopi Luwak, káva, ktorá prešla tráviacim traktom cibetiek, a Black Ivory, tú pre zmenu musia najskôr pretráviť a potom druhým koncom vrátiť na svet slony.

Cibetky sú fajnšmekerky, ktoré si rady pochutnávajú na bobuliach kávy. Najviac im chutia tie najzrelšie. Kávové zrno stráviť nevedia, no kým ho vylúčia, fermentuje v tráviacej sústave tohto drobného zvieraťa nejaký čas. Podľa mnohých majú potom upražené zrná inú chuť aj arómu.

Ako sme si už povedali, či je to naozaj delikatesa, je záležitosťou len a len vašich chuťových pohárikov. Samozrejme, je to drahá káva, pretože hľadať exkrementy cibetiek v horskom teréne je rovnako náročné ako hľadať ihlu v kope sena, a potom to všetko treba ešte spracovať.

Aj kávy, ktorá prešla tráviacim ústrojenstvom slona v severnom Thajsku, je relatívne málo (v roku 2021 sa jej vyprodukovalo len 215 kg), preto asi neprekvapí, že kilo tohto druhu stojí aj 2 000 eur.

 

Aktuálne trendy

„Tieto kávy sú určite najdrahšie, ale ich vysoká cena je ovplyvnená v prvom rade mimoriadne limitovanou dostupnosťou. Som presvedčený, že existuje veľa iných druhov káv, ktorých popíjanie je gurmánsky zážitok, trend a zároveň sú za dostupnejšiu, hoci nie úplne najnižšiu cenu,“ pokračuje pražiar V. Faltus.

Do pozornosti dáva novinky na našom trhu, akou je napríklad aj káva z Jamajky, konkrétne z legendárnej Modrej hory, alebo anaeróbne špeciály. „Ide o jeden z najnovších spôsobov spracovania kávových zŕn fermentáciou bez prístupu kyslíka, vďaka čomu má káva nové a možno aj pre milovníkov kávy nepoznané chute, v ktorých vynikajú najmä ovocné. Určite odporúčam ochutnať aspoň šálku, garantujem zážitok podobný cibetkovej káve alebo Black Ivory,“ nabáda skúsený pražiar.

 

Sú drahšie odôvodnene?

Anaeróbne špeciály sú vždy kávy s pôvodom. Techniku fermentácie bez prístupu kyslíka majú dokonale prepracovanú napríklad v Salvádore. „Za zmienku určite stojí aj fakt, že farmári, ktorí si dajú veľkú námahu, aby dopestovali kvalitné zrná a potom ich fermentujú týmto zložitým spôsobom, dostávajú za kávu aj lepšie zaplatené, než je takzvaná fair trade cena. To sa, pravdaže, prejaví aj na pultovej cene kávy, ale určite nejde o astronomickú sumu. Zároveň nás milovníkov kávy môže hriať vedomie, že malý farmár dostal za svoju námahu adekvátne zaplatené, preto môže dopriať vzdelanie alebo lepší život svojim deťom. Sama som to na svojich cestách za kávou po svete videla,“ dopĺňa baristka M. Matúšová zo Zlatého Zrnka.

Medzi kávy skutočne vysokej kvality, ktorá sa dá dopestovať iba v malom množstve, patrí aj spomínaná Jamaica Blue Mountain (JBM). Podľa baristov je skutočne exkluzívna aj inými vlastnosťami. Tak ako pravé šampanské môže pochádzať iba z francúzskej oblasti Champagne, aj JBM sa pestuje výlučne v oblasti Blue Mountain s rozlohou šesť hektárov a do výšky maximálne 1 800 metrov nad morom.

„Klíma Portlandských osád dodáva tejto káve z Jamajky príjemnú intenzívnu chuť s tónmi ovocia, ale aj džemu, tabaku a horkej kávy. Nesmierne ju milujú Japonci, ktorí vykupujú až 80 % celej produkcie. Zvyšok sveta sa potom podelí o zostávajúcich 20 %. Kto však raz túto kávu ochutná, ten má garantovaný zážitok z výnimočnej chuti, ktorá určite nie je určená na každý deň,“ uzatvára M. Matúšová.

 

Aká káva je najlepšia?

* Kvalitná káva sa dôkladne triedi, vďaka čomu môže byť rovnomerne upražená a nemá žiadne chyby v podobe úlomkov či fľakov. Za starostlivo vytriedenú kávu dostane pestovateľ viac zaplatené, preto je drahšia.

* Existujú kvalitné kávy s pôvodom rovnako ako kvalitné zmesi, takže dobrú kávu dostanete aj v supermarkete. Určite to však nebude tá úplne lacná.

* Na každodenné pitie je vhodnejšia káva jemnejších chutí. Šálka kávového nápoja s celou paletou chutí sa môže viac hodiť na špeciálne chvíle oddychu a vychutnávania si nápoja. Ale proti gustu žiaden dišputát.

* Kávové zrná, ktoré sa pestujú iba v lokalitách s malou rozlohou alebo sa získavajú z nestrávených zvyškov potravy zvierat, patria medzi najdrahšie. Ich cena odráža náročnosť zberu a spracovania, no nie vždy výnimočnosť chutí. To platí najmä o káve fermentovanej v tráviacom trakte zvierat. Niektoré sa totiž chovajú v klietkach a kŕmia sa nekvalitnými čerešňami.