Zdravie a krása

Čaj z kukurice alebo konopy? To naozaj?

23. júna 2022

Hoci pravý a originálny čaj je z čajových lístkov, vylúhovať vo vode sa dajú aj iné byliny a rastliny. Aktuálne získava na popularite kukuričný čaj, kratom aj konopa vo forme čaju. Ako vplývajú na zdravie tieto kontroverzné zložky?

 

Začneme kukuricou, ktorá je u nás doma. Kým v minulosti sa používala najmä na kŕmenie domácich zvierat, už niekoľko desaťročí je obľúbená aj v našich kuchyniach. Jej sladká chuť vyhráva nad faktom, že kukuričné zrnká ľudský organizmus nedokáže stráviť.

Iná káva je kukuričná múka či kukuričný čaj. „Ten sa pripravuje z takzvaných vlasov, zo sušených alebo čerstvých. Napriek tomu, že kukuričné zrná sú sladké, čaj z kukuričných vlasov nemá až takú príjemnú chuť, preto sa odporúča dochutiť medom, prípadne citrónom,“ hovorí odborníčka na čaje Mariana Veselá z Veselého Čaju.

Výluh sa dá urobiť aj zo studenej vody, vtedy treba kukuričné „vlasy“ lúhovať dva až tri dni.

 

Na močové cesty

Kukuričný čaj poznali najmä naše prababky, ktoré boli presvedčené, že niet lepšieho riešenia na zápal močových ciest. Má aj močopudné účinky, čo pomáha riešiť problémy so zadržiavaním vody v organizme. „Kukuričný čaj má údajne znižovať aj vysoký krvný tlak. Určite ho však neodporúčam používať ako náhradu liekov pre ľudí, ktorí sa reálne liečia na zvýšený tlak krvi,“ upozorňuje M. Veselá.

 

Kontroverzná konopa

Konopa nie je rastlina pôvodom z našich končín, ale už sa pestuje aj u nás. Dôležité je vedieť, že konopný čaj nemá psychotropné účinky ako iné formy Cannabis sativa.

„Na prípravu konopného čaju sa používajú sušené kvety, listy, niekedy aj semená a stonky a dokonca koreň konopy. Nálev má zelenohnedú farbu a horkastú chuť,“ pokračuje znalkyňa čajov. „Obsahuje kanadibiol, teda CBD, molekuly ktorého majú prispievať k lepšiemu spánku a celkovému uvoľneniu organizmu.“

Práve CBD robí konopný čaj zaujímavým a kontroverzným zároveň. Kanadibiolu sa totiž pripisujú priam zázračné účinky na psychiku, niektorí dokonca tvrdia, že aj na rýchlosť metabolizmu, trávenie a tvorbu kolagénu.

Problém je, že hoci sa rôzne zdroje odvolávajú na výskumy a štúdie, žiadne relevantné dáta sa v dobe internetovej nedajú dohľadať… „Dať si šálku konopného čaju môže byť príjemný zážitok, ale nečakala by som od toho zázraky. Ak ho chcete vyskúšať, určite odporúčam hľadať kvalitný sypaný čaj od dôveryhodného dodávateľa,“ hovorí vážne M. Veselá.

Exotický kratom

Účinky látok, ktoré obsahujú listy tropického stromu kratom (Mitragina aseciosa), sú ešte kontroverznejšie ako konopa. Majú robiť dobrú náladu, pomáhať od bolesti (pri veľkých dávkach údajne až tak účinne ako morfium) a u niektorých ľudí spôsobovať aj zmenené stavy vedomia.

„Aj to sú zrejme dôvody, pre ktoré je kratom v krajinách Európskej únie zakázaný. Čaj alebo smoothie s listami kratomu si môžete dopriať v mnohých ázijských krajinách. Odporúčam však dať si pozor na dávkovanie. V tomto prípade je menej určite viac,“ radí M. Veselá.

„Ak nemáte chuť robiť pokusy s novými chuťami a najmä zložkami, je to úplne v poriadku. Siahnuť po osvedčenej kvalitnej zmesi sypaného čaju so zaručeným výsledkom je určite lepšie ako experiment na vlastnom tele,“ uzatvára odborníčka na čaje.