
Prečo ho zaradiť do jedálnička a ako si ho chutne pripraviť
Špenát – pre mnohých nostalgická spomienka na časy v školských jedálňach či na kreslenú postavičku siláka Pepka námorníka, no v skutočnosti je špenát stále jednou z z najzdravších a najuniverzálnejších zelenín spomedzi darov prírody. Je to priam vitamínová bomba, ktorá navyše pomáha s trávením a hoci obsahuje málo kalórií, dokáže perfektne zasýtiť. Je to zelený zázrak, ktorý sa v našich končinách pestuje už stáročia a v kuchyni našich starých mám mal čestné miesto. Dnes ho možno trochu vytláčajú exotickejšie druhy zeleniny, no špenát sa právom vracia na výslnie – a to nielen vďaka svojmu všestrannému využitiu, ale najmä pre svoj pozoruhodný prínos pre zdravie. Tak nech sa vám odteraz nelení a špenát sa na tanieri zelení!
Zelená – pre zdravie dobrá
Špenát je doslova nabitý vitamínmi – predovšetkým vitamínom K (dôležitý pre zdravie kostí a správnu zrážanlivosť krvi), vitamínom A (dôležitý pre zrak a imunitu) a vitamínom C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu a chráni bunky pred oxidačným stresom a vitamín B6 ovplyvňuje tvorbu serotonínu, a tým vplýva na zlepšenie nálady. Vysoký obsah vlákniny podporuje tráviaci systém, prispieva k zdravej mikrobiote a znižuje hladinu cholesterolu. Okrem toho je táto listová zelenina doslova nabitá živinami, antioxidantmi a bioaktívnymi látkami, ktoré priaznivo pôsobia na celý organizmus. Vďaka obsahu luteínu a zeaxantínu pomáha chrániť zrak – pôsobí ako prirodzené „slnečné okuliare“ pre naše oči. Kyselina listová, ktorú špenát obsahuje vo výraznom množstve, je dôležitá najmä pre budúce mamičky – prispieva k správnemu vývoju nervovej sústavy plodu. Ďalej tu nájdeme celý rad protizápalových látok, ktoré pomáhajú telu bojovať proti chronickému zápalu – tichému nepriateľovi dnešnej doby, spájanému s civilizačnými ochoreniami ako sú cukrovka, srdcovocievne ochorenia či niektoré druhy rakoviny. Ideálny je pre každého, kto chce jesť zdravo, ľahko a zároveň výživne. Špenátom sa totiž nedá prejesť, a to je jeho ďalšia výnimočná vlastnosť!
Účinky špenátu pre zdravie:
- antioxidačné a protizápalové vlastnosti,
- detoxikačné účinky,
- pomoc pri chronických zápaloch a ochoreniach,
- prevencia pred civilizačnými ochoreniami,
- posilňovanie imunity,
- znižovanie krvného tlaku,
- ochrana zraku,
- zlepšovanie stavu kostí,
- podpora správneho vývoja nervovej sústavy plodu,
- zlepšovanie nálady a duševnej pohody.
Tip: Špenát síce obsahuje železo, no mýtus o jeho výnimočne vysokej hladine vznikol vďaka preklepu pri laboratórnych meraniach ešte v 19. storočí. Napriek tomu však špenát železo obsahuje – len nie v zázračných množstvách. Pomôžeme mu vstrebávať sa tým, že ho budeme konzumovať s potravinami bohatými na vitamín C (napr. s kvapkou citrónu).
Klasické i prekvapivé tipy na prípravu špenátu
Tradičný špenátový prívarok
Tajomstvo je v poctivej príprave: čerstvý alebo mrazený špenát povaríme s cesnakom, jemne zahustíme múkou a mliekom a dochutíme muškátovým orieškom. Podávame s vajíčkom na tvrdo a zemiakmi.
Špenátové halušky so syrom
Do klasického zemiakového cesta pridáme nasekaný špenát (alebo špenátový prášok) a pripravíme netradične zelené halušky. Posypané bryndzou alebo strúhaným syrom a preliate prepusteným maslom sú neodolateľné.
Špenátové smoothie
Pre tých, čo ráno nestíhajú, ale chcú naštartovať deň zdravo – kombinácia špenátu, banánu, jablka a vody (alebo rastlinného mlieka) vytvorí osviežujúci nápoj plný živín. Bonus? Nikto ani nezistí, že je tam špenát!
Špenátové lasagne
Ak si chcete dopriať niečo výdatnejšie, skúste nahradiť mäso v lasagniach špenátom s ricottou a cesnakom. Kombinácia s paradajkovou omáčkou a bešamelom prekvapí aj zarytých milovníkov klasiky.
Špenát ako súčasť slaných koláčov a quichov
V kombinácii s vajíčkami, syrom feta a cibuľkou je špenát ideálny do koláčov typu quiche. Stačí lístkové alebo krehké cesto, plnku vylejeme, zapečieme a máme skvelý obed aj studenú večeru.
TIP NA ZÁVER: Špenát sa môže zdať ako nenápadný hosť na tanieri, no jeho prínosy pre zdravie sú neprehliadnuteľné. Vďaka rôznym možnostiam prípravy sa nikdy neomrzí. A či už ho milujete na vidličke, v mixéri alebo v cestovinách, jedno je isté – naše telo sa mu poďakuje.
Tak čo, dáte mu šancu znova? Alebo radšej dvakrát?
ZunaS