[instagram-feed num=11 cols=11 imagepadding=0 showheader=false showbutton=false showfollow=false disablemobile=true]
RECEPTY A RADY

Ovocné polievky

2. júla 2024
Obrázok od congerdesign z Pixabay

V lete a počas horúčav nemáme vždy chuť na „klasické“ polievky. Vynikajúcim riešením sú osviežujúce ovocné polievky, ktoré sú vhodným sladkým pochutením bez výčitiek. Pripravujú sa veľmi jednoducho, pôsobia však veľmi nápadito. Dobrú chuť!

 

Jahodová polievka

Potrebujeme (4 porcie): 4 šálky čerstvých jahôd, ¼ šálky plnotučného mlieka, 1 šálku kyslej smotany, 100 ml zázvorovej sódy, 80 g trstinového cukru, 1 PL citrónovej šťavy, 1 ČL vanilkového extraktu

Postup: Jahody nadrobno nakrájame a spolu so sódou, trstinovým cukrom, vanilkovou esenciou a citrónovou šťavou , rozmixujeme v mixéri. Obsah následne vylejeme do misky a pridáme kyslú smotanu. Metličkou ručne vyšľaháme dohladka. Hotovú polievku odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Dobre vychladenú ju servírujeme s nakrájanými plátkami jahôd.

Tip: Pri servírovaní môžeme ozdobiť každú porciu plátkami jahôd.

 

Višňová polievka

Potrebujeme: 2 šálky odkôstkovaných višní, 200 ml šľahačkovej smotany, 2 PL polohrubej múky, 1 PL masla, 1 PL oleja, 2 – 3 PL kryštálového cukru, 1 celú škoricu, 5 – 6 klinčekov, 1 KL soli

Postup: V hrnci si pripravíme svetlú zásmažku z múky, masla a oleja. Zalejeme horúcou vodou, pridáme višne, škoricu, klinčeky, cukor a soľ. Privedieme do varu a za občasného miešania povaríme na miernom ohni asi 5 minút. Hrniec s polievkou odstavíme a pridáme smotanu. Všetko dobre premiešame a dochutíme podľa potreby. Polievku podávame vychladenú, nie však ľadovú!

Tip: Na dozdobenie môžeme použiť šľahačku.

 

Marhuľová polievka

Potrebujeme: 1,5 kg čerstvých odkôstkovaných marhúľ, 100 g trstinového cukru, 200 ml rastlinnej smotany, hrsť lístkov mäty, vodu podľa potreby

Postup: Umyté, očistené, prekrojené marhule dáme do hrnca, posypeme cukrom, zalejeme vodou (asi 2 dl), necháme chvíľu povariť aj s lístkami mäty.

Odstavíme a rozmixujeme. Cez noc necháme vychladnúť v chladničke. Na druhý deň podávame.

Tip: Túto polievku si môžeme pripraviť aj v raw verzii, kedy marhule, vodu a mätu namiesto varenia rozmixujeme.

Broskyňová polievka

Potrebujeme: 300 g broskýň, 80 g práškového cukru, 40 g masla, 40 g hladkej múky, 100 ml šľahačkovej smotany, 800 ml vody, citrónovú šťavu podľa chuti

Postup: Umyté broskyne prekrojíme a vykôstkujeme. Dáme ich do vody zmiešanej s cukrom a necháme variť. Po uvarení broskyne vyberieme a prepasírujeme ich cez sitko do vzniknutého vývaru. Z masla a múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme ju smotanou a prevaríme, až kým nezhustne. Potom ju pridáme do polievky, dochutíme citrónovou šťavou. Podľa potreby ešte môžeme pridať cukor. Ak máme veľké hrudky zo zápražky tak len jednoducho cez sitko pretrieme na hladko. Polievka najlepšie chutí studená môžme ozdobiť broskynami:)

Tip: Zápražku môžeme rozriediť, aby bola hladká alebo ju do polievky pridáme pretrením cez sitko.

 

Ovocná polievka

Potrebujeme: 1 stredne veľký červený melón, 1 mango, 1 šálku malín, 1 šálku čerstvých alebo zaváraných marhúľ, ½ šálky pomarančovej šťavy, ½ šálky marakujového džúsu, ½ šálky cukru, 3 PL kukuričného škrobu

Postup: Z červeného melóna v mixéri pripravíme pyré. Nalejeme ho do formy na ľadové kocky a zamrazíme. Mango nakrájame nadrobno a spolu s malinami ovocie zalejeme pomarančovou šťavou a marakujovým džúsom. Povaríme za stáleho miešania na miernom ohni, kým ovocie nezmäkne. Zahustíme kukuričným škrobom. Necháme vychladnúť, nalejeme do misiek a do každej pridáme kocky zmrazeného melóna. Polievku podávame ľadovo vychladenú.

Tip: Ideálnymi na dekorovanie tejto polievky pri podávaní sú maliny s čučoriedkami.

 

TIP NA ZÁVER: Polievky je možné v menu servírovať aj ako ľahký dezert bez výčitiek.

 

 

ZunaS