Zdravie a krása

Na jeseň rozhodujete o jari

16. októbra 2020
Obrázok od My pictures are CC0. When doing composings: z Pixabay 

Jeseň v prírode upratuje po lete, počas ktorého vaša záhrada zakvitla množstvom letničiek. Niežeby nebolo čo v záhrade obdivovať aj teraz, ale predsa len cítiť, že pre tento rok padla. Zároveň však počas jesene rozhodujete o tom, ako bude vaša záhrada vyzerať na jar, čo vám prvé vykukne zo zeme. Je čas na sadenie cibuľovín, ktoré budú kvitnúť práve v jarných mesiacoch. Takisto je čas preorganizovať záhradu a urobiť v nej rôzne stavebné úpravy.

Z odkvitnutých letničiek si môžete ešte stále zobrať semená. Nemusíte si potom v budúcom roku v obchode kupovať nové, niečo tak ušetríte. Nikto vám nezaručí, že každé z týchto semienok sa na jar ujme, ale môžete ich zozbierať dostatočné množstvo, aby ste sa poistili. Ak aj neuspejete, ešte vždy si môžete potom na jar skočiť do obchodu a kúpiť osivo vo vrecúšku.

Na jeseň sa postarajte aj o svoj trávnik. Tejto téme sa niekedy budeme venovať podrobnejšie, takže len stručne – urobte dôkladnú prehliadku, popasujte sa s burinami (či už mechanicky alebo chemicky), môžete urobiť poslednú vertikutáciu, dosadiť plochy, ktoré sú poškodené, aplikovať jesenné hnojivo, aby sa trávnik spamätal po kosení počas sezóny. Ak chcete vysadiť nový trávnik, tak si dajte termín do konca októbra. Sadenie na jeseň uľahčujú aj nižšie teploty a menší výpar vody, keďže semeno trávy by malo vyrastať v navlhčenom prostredí. Pomáha aj ranná rosa. Ak aj na jeseň nebude trávnik ako z výstavy, nebojte sa, na jar sa rozzelená.

V záhrade vám na jeseň zostane množstvo odumretých častí rastlín. Nemusíte ich však odstraňovať už teraz, majú svoju dôležitú úlohu, chránia tie časti rastlín, ktoré musia prežiť do jari. V reálnej prírode tiež niekto nechodí upratovať. Navyše, keď v zime primrzne a objaví sa srieň, zvyšky kvetov dokážu vytvoriť až bizarné tvary. Túto prácu si môžete nechať na jar.

Samostatnou kapitolou je lístie zo stromov. Nezabúdajte, že na ich zber po opadnutí zo stromov je užitočné mať patričné nástroje – od špeciálnych hrablí až po vysávač lístia. Zozbierať sa dá aj s pomocou kosačky s košom. Ale kam s lístím? Mnohí záhradkári si nevedia vynachváliť takzvanú listovku. Jej prvým predpokladom je lístie, ďalšími pôsobenie rôznych organizmov, húb a plesní. „Vyrába“ sa za studena, ale potrebuje veľa vlhkosti. Zhrabte lístie, prikryte ho niečím, aby sa vo veternom počasí nerozletelo po okolí (môžete ho dať aj do igelitového vreca, ktoré prederavíte) a potom ho už len pravidelne polievajte. Listy môžete aj podrviť, aby sa ľahšie rozkladali (napríklad v prípade orecha je to priam žiaduce). Občas ho treba lístie „prevetrať“ – premiešať, aby sa k nemu dostal vzduch. Po roku, niekedy po dvoch, dostane krásne rozpadnutý rastlinný materiál, ktorý je možné použiť na mulčovanie a zároveň na obohatenie pôdy.

Na jeseň sa nám záhrada pekne obnaží, čiže máme možnosť si premyslieť, ako by mohla vyzerať na jar. Je vhodný čas na plánovanie, kam dať jarné cibuľoviny, kam pôjdu letničky. S trvalkami zrejme nepohneme, ale ak máme kúsok záhrady, kde môžeme meniť každý rok jednu scenériu za inú, mali by sme to využiť. Premýšľajte, kreslite si to, prechádzajte sa po záhrade a predstavujte si, ako bude vyzerať rozkvitnutá záhrada.

Tak, a sme pri cibuľovinách. Október a november je vhodný na ich sadenie, v prípade dobrého počasia a teplejšej zimy najmä na juhu ich pokojne môžeme posadiť až v decembri. Ak nájdete pred koncom roka cibule vo výpredaji a vonku nie je zamrznutá pôda, pokojne si ich kúpte. Bude to lacnejšie a na jar rovnako pekné ako tie, ktoré ste posadili skôr. Ideálna teplota na sadenie je približne desať stupňov, ale – ako sme už povedali – dajú sa sadiť, kým pôda nezamrzne. Sadíme ich zvyčajne do hĺbky dvojnásobku, maximálne trojnásobku veľkosti cibuľky. Ak ste sa pomýlili a zasadili ich plytko, môže sa stať, že vám doslova vylezú na povrch. V takom prípade ich zasypte dodatočne vrstvou zeminy.

Na jar spolu so slniečkom vám cibuľoviny postupne začnú vyrastať, bude to pastva pre oči a potecha pre srdce. Tak neváhajte, už dnes môžete rozhodnúť, čím sa budete kochať na jar.

Archív 2016, napísal: mn