Zdravie a krása

Zdravie + štíhla línia = prerušovaný pôst

30. júna 2021

Reč je, samozrejme, o pôste! Nie je to diéta, ale zdravý životný štýl, ktorý dá perfektne do poriadku váš metabolizmus a zároveň vás nebude obmedzovať vo výbere jedál. Dôležitejšie ako „čo“, bude „kedy“ to zjete. Dokážete sa s ním vyhnúť nástrahám náhodných a nepremyslených konzumácií a pritom si krásne upraviť a udržiavať svoju líniu. A najlepšie je, že si svoj rozvrh viete prispôsobiť na mieru životnému štýlu a povahe. Nie je nad čím váhať, už len začať – najlepšie dnes!

Očista ducha aj tela

Pod pojmom pôst nám väčšinou napadne ako prvá asociácia s cirkevným pôstom počas sviatkov, kedy by sme sa mali zriecť obľúbených jedál alebo iných telesných pôžitkov a ďalších zábavných aktivít, aby sme sa mohli zamerať viac na svoje vnútro a duchovné prežívanie. Zrieknutie sa istých pokrmov má však očistnú moc nielen na nášho ducha, ale aj telo. Pôst napríklad posilňuje imunitu, omladzuje organizmus, ozdravuje a vyhladzuje pokožku, predlžuje život! Je však rozdiel, ak sa postíme dvakrát do roka alebo každých niekoľko hodín, respektíve dní.

Prirodzený

Nadbytok potravín, ktoré niekedy ani nestíhame konzumovať, často končiacich v koši, nás ako ľudstvo vzdialil od dôb, kedy pôst znamenal prirodzenú súčasť života. V období lovcov totiž niekedy ľudia nemali čo zjesť, pretože sa im nepodarilo nič uloviť a v zimnom období mäso z lovu nedokázali nahradiť nijaké bylinky, pretože nerástli. Jedlo si nemali ani kde kúpiť alebo požičať. Táto skutočnosť je pre nás už vzdialená, ale upozorňuje nás na to, že ľudské telo je schopné prežiť isté obdobie bez jedla tak, aby mu to neublížilo, ale naopak pomohlo. Preto je v súčasnosti prerušovaný pôst čoraz populárnejší. Holdujú mu nielen mnohé hollywoodske hviezdy či fitnes tréneri a výživoví poradcovia, ale všetci, ktorí chcú žiť zdravo a dobre vyzerať.

 Na mieru

Prerušovaný pôst predstavuje cyklus jedenia a postenia. Znamená to, že stravovací režim sa rozdelí na dve fázy – fázu jedenia a fázu bez jedla. Existuje niekoľko spôsobov, takže si môžete vybrať presne na mieru podľa svojho životného rytmu. Nech si zvolíte ktorýkoľvek variant, podstata spočíva v tom, že čas, kedy budete bez jedla, dovolí vášmu telu dokonale pretráviť všetko, čo ste zjedli – teda očistiť a pripraviť ho na nový prísun živín. Zo začiatku presne dodržiavajte začiatok a koniec pôstu, aby si telo zvyklo na nový režim. Práve pravidelnosť cyklu zároveň zabráni tomu, aby si organizmus hromadil zásoby, vďaka čomu nehrozí žiaden jojo efekt.

16/8

Ide o metódu, ku ktorej máme azda najbližšie, pretože by sme ju dokázali dodržať už len tým, ak by sme napríklad vynechali raňajky. Pri tomto spôsobe ide o cyklus ôsmich hodín, počas ktorých sa človek normálne stravuje a následne sa šestnásť hodín postí. V praxi to znamená, že si dáte večeru napríklad o šiestej večer a najbližšie až raňajky o desiatej. Ak chodíte spať neskôr a večerať o šiestej je pre vás priskoro, môžete napríklad večerať o ôsmej a na druhý deň začať obedom o dvanástej. Záleží len na vás. Na začiatok môžete začať dvanástimi hodinami pôstu a postupne sa prepracovať k šestnástim.  

Eat-Stop-Eat

Pri tejto metóde sa pôst drží dvadsaťštyri hodín dvakrát do týždňa – napríklad po dni normálneho jedenia od raňajok do večere začnete s pôstom, trvajúcim až do večere nasledujúceho dňa.

5 : 2 alebo pôst každý druhý deň

Tento spôsob prerušovaného pôstu predstavuje päť dní normálneho jedenia a dva dni dvakrát do týždňa, kedy je dovolené konzumovať približne 500 až 600 kalórií denne. Alternatívou tohto variantu je dodržiavať pôst každý druhý deň a konzumovať počas neho jedlá do 500 kalórii alebo absolútne žiadne. Táto metóda je ale náročnejšia, preto sa neodporúča začiatočníkom.

Pre bojovníkov – Warrior diet

Istou metódou pôstu je aj tzv. Warrior diet, ktorú v 90. rokoch spopularizoval Ori Hofmekler. Tvrdil, že organizmus potrebuje dobrý stres, na ktorý reaguje. Nutričný stres, ktorý táto metóda vyvoláva, je založený na dvanásť až šestnásťhodinovom pôste. Výber potravín vhodných na konzumáciu v tomto prípade pripomína paleo diétu. Počas fázy pôstu je dovolené  jesť len ovocie a zeleninu, piť vodu alebo čaj. Večer nasleduje štvorhodinová fáza, kedy sa môže zjesť varené jedlo. Opäť ale treba voliť zeleninu, ovocie, syry, vajíčka, ryby alebo kvalitné mäso.

Fáza jedenia = vyvážená strava

Skutočnosť, že môžeme počas fázy jedenia „normálne“ jesť ale neznamená, že počas nich môžeme bez ladu a skladu do seba natlačiť všetko, čo nám príde pod ruku. Cieľom prerušovaného pôstu je upratať režim stravovania tak, aby telo vedelo, kedy má prísun potravy očakávať. Nemusíte sa síce v princípe obmedzovať vo výbere – čím, ale nemyslíme, že budete každodenne siahať po fast foode alebo iných ťažkých jedlách. Vtedy by bol prerušovaný pôst zbytočný. Raz za čas to, samozrejme, nevadí, ale mali by ste sa zamerať na zdravú a vyváženú stravu ideálne trikrát denne – teda raňajky, obed a večeru (ak neberieme do úvahy Warrior diet, ktorá funguje na trochu inom princípe) so správnym pomerom vlákniny, bielkovín a sacharidov. Ak vás ale aj okrem týchto hlavných jedál prepadnú neskrotiteľné chute, snažte sa ich potlačiť tekutinami – veď ako je známe: „Hlad je len prezlečený smäd.“

Káva? Áno!

Pri výbere tekutín by sme rozhodne mali vynechať sladené nápoje. Ak ale máte neodolateľnú chuť na malinovku, tak si radšej v pohári vody rozpustite šumivý vitamín s príchuťou. Samozrejmosťou sú rôzne bylinkové čaje. Neosladzujte si ich však cukrom, ale medom. Dobrou správou je, že sa nemusíte vzdať kávy, pretože vďaka kofeínu potláča chuť do jedla. Najvhodnejšie je malé espresso, avšak bez cukru, do ktorého si môžete pridať trochu mlieka. S kávou to však nepreháňajte, pretože by vás mohla začať páliť záha.

Potlačte!

Nielen káva potláča chuť do jedla. A práve z týchto prostriedkov by ste mali urobiť svoje silné zbrane, ktorými sa ubránite lákadlám zo svojej chladničky či špajzy. Medzi prírodné potraviny, ktoré prirodzene potláčajú chuť do jedla a ktoré by ste preto mali zaradiť do svojho stravovania, patria avokádo, jablká, citróny, orechy, fazuľa, losos, ľanové a chia semienka, ovsené vločky, vajíčka, fazuľa, zelené listy či biely nízkotučný jogurt. V rámci ingrediencií sú to zase ocot a korenie. Korenistého jedla totiž zjeme menej než neštipľavého. Ideálna na potlačenie chuti do jedla je tiež mäta. Môžete si z nej urobiť čaj, ale rovnako efektívnym je napríklad zapálenie sviečky s vôňou mäty alebo mätový esenciálny olej. Keď sa vrátime k tekutinám, rozhodne do tejto kategórie patrí aj zelený čaj a aj obyčajná čistá voda. Výborným je tiež výživový doplnok extraktu z garcínie kambodžskej – rastliny, ktorá má zároveň veľmi priaznivý vplyv na chudnutie.

Spánok

Dostatočný spánok má takisto vplyv na naše sebaovládanie a zdravšie stravovanie. Na dobrý spánok potrebujeme dostatok vitamínu B, horčík a vápnik, preto na ne nezabudnite pri výbere potravín. Spánok má okrem zdraviu prospešného významu aj praktický účinok – čím dlhšie totiž spíte, tým menej času budete môcť myslieť na jedlo. Takže, ak vás po večeri prepadne chuť niečo „chrumkať“, radšej si uvarte čaj z medovky, ktorá podporuje spánok, a choďte si ľahnúť.

Aktivita

Často dostaneme chuť na niečo pod zub, keď práve nemáme čo robiť. Všimli ste si, že ak máte ruky plné práce, na jedlo si ani nespomeniete? A práve tento trik môžete začať používať vedome a potlačiť tak myšlienky na jedenie. Namiesto toho, aby ste im podľahli, pustite sa do „práce“. Pritom to ale nemusí byť len práca ako taká. Voľný čas môžete namiesto jedla venovať domácej kozmetickej procedúre, voňavému kúpeľu, prechádzke so psíkom, svojmu hoby alebo sa pustiť do niečoho celkom nového. Je to skvelá príležitosť získať jedinečný čas pre seba, tak ju využite naplno! Opäť je to len a len na vás!

Zlé jedlo neexistuje

Pri zmenách stravovacích návykov a radikálnych predsavzatí typu „Už nikdy nebudem jesť pečivo!“ a podobne, si budujeme negatívny vzťah k druhom potravín, ktoré sme sa rozhodli vylúčiť. A tak začneme jedlo deliť do dvoch hlavných kategórií – „dobrej“ a „zlej“. Lenže to nie je správne, pretože postupom času môžeme začať mať na to „zlé“ jedlo chuť. Ak mu neodoláme, budú nás zožierať výčitky, že sme zlyhali a trápiť pocity sklamania. A to býva počiatočným kameňom úrazu, kedy to so zdravým stravovaním vzdáme. Aby sme sa vyhli a zabránili takýmto vyhroteným situáciám, je potrebné si uvedomiť, že žiadne jedlo nie je zlé, ide len o správnu vyváženosť a striedmosť, s akou ho budeme konzumovať.

Sacharidy nie sú tabu

Keďže nemôže byť jedlo samo o sebe „zlé“, nie sú „zlé“ ani sacharidy. Opäť ide len o ich vyvážený pomer v rámci celodenného menu. Naše telo totiž naozaj potrebuje z každého niečo a ak mu dlhodobo budeme odopierať aj neopodstatnene tabuizované sacharidy, je samozrejmé, že na ne budeme mať čím ďalej, tým väčšiu chuť. Preto sa netreba obviňovať, ak ich zjeme, ale len jednoducho rozumne započítať do vyváženého denného kalorického príjmu. Samozrejme, skúsme si vždy zvoliť zdravší variant, adekvátny našej pohybovej aktivite  a celkovému výdaju fyzickej energie.

Nie je pre každého

Hoci prerušovaný pôst pôsobí ako konečne pomenovaný zázračný recept pre dokonalé zdravie a postavu snov, žiaľ, nie je, pre každého. Najrizikovejšou skupinou sú ľudia, ktorí sú podvyživení alebo tí, ktorí sa tomu približujú. Mali by sa mu tiež vyhnúť všetci, ktorí v minulosti trpeli poruchami príjmu potravy, pretože by mohol vyvolať recidívu. Aj všetci ostatní, ktorí majú akékoľvek zdravotné problémy – nízky krvný tlak, cukrovku, dlhodobo užívajú lieky a podobne, by sa pred tým, než s prerušovaným pôstom začnú, mali poradiť so svojím lekárom. Takisto by sa s lekárom mali poradiť aj tehotné ženy.

Vedľajšie účinky?

Najvýraznejším a hlavným negatívnym vedľajším účinkom prerušovaného pôstu, na ktorý sa treba pripraviť, je hlad. Na začiatku sa môžete cítiť malátni a slabí, môže vám to byť nepríjemné, a to nielen fyzicky, ale aj psychicky. Ide o veľkú zmenu a preto je to samozrejmé. Ide však len o zvyk a treba si povedať, že trocha hladu neuškodí. Z tohto dôvodu je dobré v počiatočnej fáze odpútať svoje myšlienky iným smerom. Ak ale vydržíte, dosiahnete aj pozitívny vedľajší účinok a to že posilníte svoju vôľu a disciplínu. Prerušovaný pôst sa rýchlo stane vaším životným štýlom, ktorý bude vaše telo brať ako prirodzenosť a vy sa bude cítiť oveľa príjemnejšie a zdravšie – telesne aj duchovne.

Archív apríl - jún 2020/ napísala: ZunaS