Zdravie a krása

Pozor! Pele už lietajú

27. apríla 2022
https://pixabay.com/images/id-807528/

Život v súlade s prírodou je snom mnohých ľudí, ale nie je to selanka pre každého. Sú ľudia – a je ich stále viac – ktorí v určitých obdobiach na prírodu skôr nadávajú než ju velebia. Sú to alergici a práve v jarnom období im začína sezóna. Jar býva voňavá, ale pre niekoho až príliš. Je plná peľov rastlín, ktoré sú pre niektorých neškodné, iným zase spôsobujú problémy. Alergik kýcha, smrká, svrbia ho oči, môžu prísť aj opuchy, kožné reakcie a v extrémnych prípadoch môže ísť až o ohrozenie života. Je veľa rôznych druhov alergií, my sa teraz zameriame na tie, ktoré súvisia s jarou a teda s peľom rastlín.

 

Čo je to vlastne alergia? Je to stav, keď váš imunitný systém panicky reaguje na látky, ktoré sú vo vašom životnom priestore bežné a s ktorými iní ľudia zvyčajne nemajú problémy, alebo sa na nich neprejavujú. S jarnými dňami, keď sa príroda prebúdza, prichádza obdobie sennej nádchy – to je reakcia na peľ. Zvyčajne ide o peľ tráv (asi polovica prípadov medzi alergikmi), o zvyšok sa podelia pele drevín a bylín rôzneho druhu. Senná nádcha je problém – nakoniec o tom hovoria aj preplnené alergiologické ambulancie.

Každý alergik pozná, kedy prichádza jeho obdobie. Čo však môže robiť? Odborníci odporúčajú v takomto období obmedziť pobyt vonku, najmä keď je slnečno či veterno. A keď už chodiť po vonku, tak radšej v ranných hodinách. Menej peľu v ovzduší býva po daždi, nakoniec, vtedy je aj vzduch zvyčajne sviežejší a na prechádzky vhodnejší. Treba sa vyhýbať miestam, kde je vysoká koncentrácia rastlín, ktoré vám spôsobujú problémy. Z technických možností sú tu klimatizácie, čističky vzduchu, ale aj protipeľové siete do okien.

Zaujímavé je, že ľudia citliví na peľ často mávajú tiež problémy s alergiou na potraviny. Volá sa to skrížená alergia a v strede Európy až polovica peľových alergikov máva reakciu na niektorú z potravín. Váš organizmus si totiž vyhodnotí niektoré podobné alergény ako problém a rovnako na ne reaguje. Ak máte alergiu na peľ, máte až trojnásobnú šancu oproti bežnej populácii, že budete mať alergiu aj na niektorú potravinu.

Na jar ako prvé zvyčajne začínajú lietať pele liesok a jelší – v prípade liesok dokonca ešte počas zimných mesiacov. Potom sú to pele cyprusovitých a tisovitých rastlín, postupne prichádzajú na rad bresty, topole či vŕby. Pokračuje to aprílovými jaseňmi, brezami a hrabmi, v máji dokážu alergikov potrápiť buky a platany, v letných mesiacoch príde rad na lipy či gaštany. Z tráv ako prvé robia problémy kostravy a psiarky, z bylín sedmokrásky a púpavy. Alergikom, ktorým spôsobujú problémy trávy, môže pomôcť pravidelné kosenie plôch, kde sa trávy vyskytujú. Kde to zanedbajú, tam sa bude alergikom horšie dýchať.

O zisťovanie peľov v ovzduší sa starajú monitorovacie stanice, informácie potom vydávajú regionálne centrá Úradu verejného zdravotníctva, ale nájdete ich na viacerých webových stránkach. Stačí si dať do vyhľadávania v internete „peľové spravodajstvo“ alebo „peľové správy“. Je to základná informácia pre alergikov, ktorí poznajú, čo im škodí. Kto to nevie, musí navštíviť alergiológov, ktorí môžu zistiť, na čo je konkrétny človek alergický, ale navrhnú aj liečbu. Zvyčajne si môže pacient vybrať, či bude liečený klasickými metódami alebo si vyberie homeopatickú liečbu. O tom, že senná nádcha je v Európe rozšírený problém, svedčí aj to, že väčšina európskych štátov má peľovú informačnú službu. Niektorí odborníci dokonca hovoria, že v prípade alergií už ide na európskom kontinente o epidémiu.

Ak máte príznaky alergie, odporúčajú odborníci navštíviť lekára. Ten najskôr vylúči, či nejde o nejakú virózu, ktorá máva podobné príznaky – ak nie, ak ide naozaj o alergiu, tak navrhne liečbu, ktorú treba dodržiavať počas celej sezóny, keď sa v ovzduší alergény nachádzajú. Pozor na neliečenú alergiu, mohla by „prerásť“ do astmy, varujú lekári.

Kto alergiu nemá, môže byť šťastný. Kto áno, nemal by čakať, že sa to upraví samo, mal by s tým niečo robiť. Alergény nečakajú, ich sezóna sa už dávno začala.

Napísal: ak