Novinky

Psychoterapeutka odhaľuje zákulisie svojich sedení

29. júla 2021

Jej kniha mala v zahraničí obrovský úspech a už teraz sa pracuje na filme v hlavnej úlohe s Evou Longoriovou. Kniha Možno by si sa mala s niekým porozprávať je vtipná, inšpiratívna a prekvapivá. Odhaľuje zákulisie terapeutických sedení, pri ktorých jej pacienti (a ona sama) hľadajú odpovede.
Lori Gottliebová je známa psychoterapeutka, ktorá píše pre prestížne periodiká a vo svojej knihe vás zavedie do ordinácií psychoterapeutov. Ukáže nám, že občas je dobré sa s niekým porozprávať.

Duševné zdravie je fenoménom, ktorý sa začal v dôsledku koronakrízy oveľa viac spomínať v médiách. Pred pár rokmi bola návšteva psychoterapeuta niečím, čím by sa pochválil len málokto. Dnes sa situácia zmenila a vo väčšine vyspelého sveta sa považuje návšteva psychoterapeuta za bežnú, normálnu a hlavne osožnú.
Novinárka a terapeutka Lori Gottliebová pootvorila dvere svojej pracovne a zasväcuje nás nielen do príbehov vlastných klientov, ale aj do svojho problému, vysporiadania sa s náhlym rozchodom.

Kniha prináša odpovede na mnohé otázky, ktoré si kladieme a je akýmsi sprievodcom, ktorý nám ukáže, že návšteva terapeuta je často veľmi prospešná a netreba sa jej obávať. Lori je terapeutka, ktorá lieči pacientov v súkromnej ambulancii v Los Angeles, no pre osobnú krízu sa jej svet zrúti ako domček z karát.
Na scénu prichádza Wendell, čudácky no skúsený terapeut a Lori sa ocitne v jeho ambulancii. S plešinou, vo svetri a v športových nohaviciach vyzerá ako z filmu. Kým Gottliebová skúma tajné komnaty duší svojich pacientov – sebeckého hollywoodskeho spisovateľa, mladomanželky s čerstvo diagnostikovanou smrteľnou chorobou, staršej panej, ktorá sa vyhráža, že spácha samovraždu, ak sa jej život do sedemdesiatych narodenín nezlepší, a dvadsiatničky, ktorá sa neprestajne zaplieta s nesprávnymi mužmi – uvedomí si, že všetci hľadajú odpovede na rovnaké otázky, aké si vo Wendellovej ordinácii kladie sama.

Gottliebová skúma pravdy a výmysly, ktoré nahovárame sebe aj okoliu, kým balansujeme na lane napnutom medzi láskou a túžbou, zmyslom a smrteľnosťou, hrôzou a odvahou, nádejou a zmenou. Jej príbeh z vydavateľstva Ikar Možno by si sa mala s niekým porozprávať je revolučný svojou otvorenosťou, hlboko osobný, a predsa univerzálny sprievodca srdcom a mysľou. Ponúka nám ten najvzácnejší dar – odvážny portrét podstaty ľudskosti a odzbrojujúco vtipný, jasnozrivý opis našich tajných životov.

Vypočujte si úryvok.
Z knihy číta Lucia Vráblicová:

LORI GOTTLIEBOVÁ je psychoterapeutka. Okrem práce v súkromnej ambulancii píše stĺpčeky do týždenníka The Atlantic nazvané Milá terapeutka a prispieva do New York Times. Pravidelne spolupracuje s médiami na reláciách, ako sú The Today Show či Good Morning America.
Jej kniha Možno by si sa mala s niekým porozprávať sa umiestnil na najvyšších priečkach rebríčka New York Times. V súčasnosti sa pracuje na jeho televíznej adaptácii s Evou Longoriovou v hlavnej úlohe.

Milan Buno, knižný publicista

Možno by si sa mala: https://www.bux.sk/knihy/451661-mozno-by-si-sa-mala-s-niekym-porozpravat.html

Audio úryvok: https://soundcloud.com/buxsk/citanie-z-knihy-mozno-by-si-sa-mala-lori-gottliebova