Zdravie a krása

Elegantná chvíľa na oddych a načerpanie síl

24. januára 2022
https://pixabay.com/images/id-5303044/

Chutný čierny čaj, ktorý pohladí zmysly a povzbudí. Sladké pečivo, ktoré dodá energiu. Malý snack, ktorý pomôže zabrániť nájazdom do chladničky pred večerou. A elegantný čajový servis, ktorý sa tak krásne hodí k vašim malým čiernym šatám . To je pravý čaj o piatej!

Milovníci čaju prisahajú, že ideálny čas na šálku tohto nápoja je kedykoľvek. Ráno, na obed, aj večer pred spaním. „Samozrejme, treba brať ohľad na vhodný druh čaju, aby ste po večernej šálke nepozerali do stropu a pokojne zaspali a naopak, aby ranná šálka povzbudila,“ hovorí znalkyňa čajov Marianna Veselá z Veselého Čaju.

No ale čo ten čaj o piatej? Traduje sa, že ho zaviedla anglická kráľovná Viktória na preklenutie dlhých hodín medzi obedom a večerou. Historické zdroje však udávajú aj iné mená. Spomínajú napríklad Portugalku Katarínu z Braganzy, manželku anglického kráľa Karola II., ktorá naučila dvorné dámy vychutnávať si čaj s noblesou. Skutočne mala veľa voľného času, keďže jej manžel trávil všetok s milenkami a Portugalci známi výpravami za objavovaním nových svetov mali k čaju bližšie než Angličania.

Ďalší zdroj prisudzuje prvenstvo v nápade servírovať popoludní čaj vojvodkyni z Bedfordu Anne Márii Stanhope.

Nech to bolo akokoľvek, dnes si môžeme z čajového popoludnia zobrať pre seba to najlepšie a aj počas náročných dní si dovoliť pauzu na regeneráciu tela aj ducha.

Pravý čierny

Môžeme to poňať noblesne a čaj servírovať v najlepšom servise, s ktorým by malo korešpondovať aj naše oblečenie. Nemusíte však kvôli tomu hneď kupovať drahý porcelán. Aj vaša staršia obľúbená sada bude stačiť. Hlavne, aby ste mali kvalitný čaj.

„Nielen čaj o piatej, ale každý čaj by sa mal pripravovať zo sypaného čaju. Jeho lístky sú väčšie, nie je to presušený prach a vo vode majú dostatok priestoru vydať zo seba to najlepšie. Zlatou strednou cestou je čaj v nálevových pyramídkach,“ odporúča M. Veselá Veselého Čaju.

Čierny čaj sa zalieva vodou zohratou na 100 °C a necháva sa v konvici lúhovať cca 4 minúty. Aby to nebolo iba o čaji, ale o popoludňajšom rituáli, následne sa naleje do pekných šálok s podšálkami. Mlieko nie je nevyhnutné, hoci Angličania si ho doprajú. Jedni studené, iní teplé. Vy si svoj čaj spravte tak, ako chutí vám. Lebo presne o tom to je, o chvíľke pre seba.

Samozrejme, môžete z toho urobiť aj malý rodinný rituál – podvečerné stretnutie po práci a škole pri šálkach čierneho čaju. Alebo pozvať priateľky, susedku… „Čierny čaj je z listov čajovníka nazývaného Carmellia sinensis. Lístky sa fermentujú a nechajú sa zoxidovať, kým nesčernejú, ale po vylúhovaní je v šálke krásna červená tekutina,“ vysvetľuje odborníčka z Veselého Čaju. „Má mnohoraké blahodarné účinky. Obsahuje antioxidanty aj  alkylamínové antigény, ktoré pomáhajú posilňovať imunitnú reakciu.“

Nie je to len o čaji

Pravý čaj o piatej je spoločenská udalosť, na ktorej sa servírujú aj malé koláčiky a nenáročné jedlá. Je to príležitosť na rozhovor, nevinné klebety, rozpravy o počasí aj priestor na nové nápady.

Malé koláčiky, keksíky alebo sušienky sú nevyhnutnosť, sendviče alebo kanapky možnosť. Pri oboch je dôležité, aby sa dali zjesť na jeden-dva hryzy.

Kým v Anglicku si vyššie spoločenské vrstvy potrpia na to, aby išlo o bezmäsité jedlá (lososa v sendviči za mäso nepovažujú), nižšie triedy a najmä pracujúci si k čaju o piatej dávali aj výdatnú polievku alebo mäso. Večeru už potom mali iba ľahkú alebo žiadnu, kým u aristokracie to bolo naopak.

Dnes sú okrem čajového pečiva v móde aj makrónky, Pavlovej mini tortičky, kanapky so syrom, rôznymi penami, údenými rybkami a zdobené ovocím a orechmi. Tabu vždy boli a snáď aj budú zemiakové lupienky, slané oriešky a žiaľ aj čokoláda.

„Ak si z čaju o piatej urobíte svoj vlastný pravidelný rituál, ktorý samozrejme nemusí byť každý deň, spestríte si život a šálkou čaju si navyše upevníte zdravie,“ je presvedčená M. Veselá z Veselého Čaju.

Vedeli ste, že…

…do niektorých kaviarní v Anglicku vás na čaj o piatej nevpustia bez primeraného oblečenia?

…za najlepší z najlepších čiernych čajov sa považuje Darjeeling? Hovorí sa mu aj šampanské medzi čajmi, najmä pre jeho jemnú vôňu pižma, muškátového orechu, zrelého ovocia a jantárovú farbu

…pri pravom čaji o piatej sa šálka drží v pravej ruke a podšálka v ľavej? Pri miešaní čaju sa nepatrí štrngať lyžičkou o porcelán ani vztyčovať pri miešaní malíček

…1 až 2 šálky čierneho čaju denne údajne znižujú riziko rakoviny vaječníkov? Niektoré výskumy to naznačujú, ale aby sa to dalo považovať za vedecky potvrdený fakt, treba ešte veľa štúdií a vypiť veľ šálok čierneho čaju

…Angličania nalievali do porcelánu najskôr mlieko a potom čaj, aby ten trvale nezafarbil jemný porcelán?

https://pixabay.com/images/id-1132529/