Zdravie a krása

Aj hlina dokáže liečiť

29. apríla 2022

Do alternatívnej liečby patrí množstvo postupov, ktoré využívali už oddávna naši predkovia. Jednou z takýchto metód je aj liečba hlinou. Je to návrat k podstate života a sveta, do čias, keď ľudia mali poruke len to, čo im dala príroda. Liečba hlinou, teda rôzne liečivé hlinené zábaly, sa dnes bežne používa. V kúpeľoch alebo wellness centrách vám ponúknu liečivé zábaly, rôzne liečivé bahná, ale aj hliny. Často sa na takéto zábaly používajú íly, čiže bežná zemina, ktorá sa vyskytuje aj na Slovensku. Používa sa nielen zvonka, ale aj vnútorne. Nie je to jediný prírodný produkt, pod ktorým si predstavujeme niečo úplne iné – napríklad kto by jedol uhlie, ale tzv. živočíšne (aktívne) uhlie mnoho ľudí pozná a užíva ho pri žalúdočných a vylučovacích problémoch.

Ílovité častice sú veľmi jemné. Kto má v záhrade ílovitú zeminu, je nešťastný, pretože íl vie vytvoriť doslova nepriepustnú vaňu pre vodu. Íl v sebe sústreďuje množstvo minerálov z okolia, takže ílovitá hlina je zmes rôznych prvkov, minerálnych látok, ktoré priaznivo dokážu pôsobiť na ľudské zdravie. Íl môže byť rôznofarebný, podľa prímesí, ktoré obsahuje. Známy je zelený íl, s obsahom horčíka, draslíka, sodíka či vápnika, žltý íl má v sebe viac síry, biely íl obsahuje viac zinku, červený má v sebe viac železa. Ak si pozriete ponuku obchodov, ktoré sa zaoberajú predajom prostriedkov alternatívnej liečby, tak tá je bohatá – ponúkajú francúzske íly, marocké íly, obyčajnú hlinu, ázteckú hlinu, a mnohé ďalšie. Často možno nájsť tieto prostriedky pod heslom terraterapia, ale takisto sa používa iné slovíčko – agrilloterapia.

Ílovitá hlina slúži často na zábaly, čiže na problémy, ktoré sa zábalmi dajú zmierniť. Pomáha pri problémoch s kĺbmi či chrbticou, má priaznivé účinky na pokožku. Má výrazné absorbčné schopnosti, schopnosť na seba naviazať rôzne látky, aj tie, ktoré sú škodlivé. Samotný íl je prírodná surovina, nie je zvyčajne upravovaná, len sa nechá vysušiť na slnku. Aj použitie takéhoto ílu nie je zložité. Prášok sa zvyčajne rozmieša s vodou, aby sa vytvorila natierateľná hlinená masa. Tá sa potom aplikuje na postihnuté miesto – nanesie sa v centimetrovej alebo dvojcentimetrovej vrstve a zabalí sa najčastejšie do igelitu, aby z hliny krycia vrstva nevytiahla vodu. Potom počkáme, kým sa íl zbaví vody a vyschne. Použitý íl potom môžeme bez problémov a ekologicky „zlikvidovať“ v prírode, to znamená, niekde ho vysypať. Už použitý íl nevyužívame znovu, pretože absorboval škodlivé látky, ktorých sa vaše telo zbavilo.

Ílovitú hlinu možno použiť aj ako tvárovú masku, nielen pre krásu, ale aj pre zdravie, napríklad pri problémoch s akné (čistí pokožku a sťahuje póry). Má dezinfekčné vlastnosti, pomáha pokožke a omladzuje ju. Dokonca existujú aj zubné pasty, ktoré využívajú silu minerálov. Íl býva súčasťou produktov, určených aj na vnútorné použitie, na očistu a úpravu vnútorného prostredia.

Liečba hlinou je prastará metóda, ktorá využíva silu prírody, je šetrná voči tomu, kto ju využíva a je šetrná tiež voči samotnej prírode. Nemáva zvyčajne vedľajšie účinky. V obchodoch s prírodnou kozmetikou máte na výber viacero druhov, takže nemusíte ísť do lesa a hlboko kopať, aby ste natrafili na kvalitnú hlinu.

 

Napísal: (mk)