Zdravie a krása

Voňavé ruže odteraz nielen (na Deň matiek) v kytici, ale aj chutné a liečivé v kuchyni a kúpeľni

11. mája 2023

Je všeobecne známe, že ruže majú užitočné plody – šípky, ktoré obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok a ktoré si môžeme nasušiť do zásoby aj na celý rok. V kuchyni majú všestranné využitie – od zdravého čaju, cez chutný lekvár alebo džem, až po napríklad známu šípkovú omáčku. Takisto sú však na tom aj okvetné lístky ruží, ktoré môžeme rovnako celoročne používať čerstvé, ako aj sušené a ktoré patria čoraz častejšie medzi atraktívne ingrediencie v gastronómii i kozmetike. Vychutnať si ich odteraz už nemusíte len v kytici, ale aj v kuchyni alebo kúpeľni!

 

Nestarnúca krása

Ruže nepochybne patria medzi najznámejšie kvetiny po celom svete. Na Zemi sa vyskytujú už od treťohôr, takže tieto krásky majú už vyše 60 miliónov rokov! V súčasnosti existuje viac ako sto druhov, ktoré sa prirodzene vyskytujú na severnej pologuli, predovšetkým v euroázijskej oblasti. Keďže však ide o početne pestované rastliny, možno sa s nimi stretnúť kdekoľvek.

Tip: Pokiaľ ruže sami nepestujete, navštívte obchody, kde predávajú jedlé kvety a kde dokonca dostanete kúpiť aj jedlé ružové púčiky.

 

Červená je najzdravšia

Okvetné lístky ruží obsahujú mnoho účinných látok, medzi ktoré patria flavonoidy, vonné silice alebo triesloviny. Z tohto hľadiska sú najviac prospešné tmavočervené ruže, ktoré pôsobia upokojujúco na nervovú sústavu.

Účinky červených ruží na zdravie:

  • detoxikácia organizmu
  • pozitívny vplyv na sliznice dýchacích ciest
  • podpora tráviaceho systému
  • pomoc pri psychických ťažkostiach

 

Ruže v kuchyni

Lupene ruží, podobne ako ich plody (šípky) majú v modernej svetovej kuchyni čoraz viac pozornosti a aj vy s nimi môžete premeniť „bežný“ pokrm alebo nápoj na luxusnú delikatesu s neobyčajnou chuťou i vôňou!

Ruže v kuchyni možno použiť ako:

  • dekoráciu alebo ingredienciu do dezertov – tort, zákuskov i koláčov
  • prísadu do ovocných šalátov
  • zložku nealkoholických i alkoholických nápojov
  • na prípravu chutného i ozdravujúceho čaju z nadrvených čerstvých i sušených lupeňov

Tip: Pokiaľ používate čerstvé lupienky z vlastných pestovaných ruží, zapamätajte si, že najlepšie je zbierať ich ráno, kedy je intenzita vôní najvyššia.

 

Recepty nájdete tu.