RECEPTY A RADY

Exotika v kuchyni – Južná Amerika – Brazília

27. apríla 2022

Ani vás už nebaví variť stále dokola to isté? Prečo teda nesiahnuť po niečom, na čom ste si zatiaľ pochutnávali len v reštauráciách počas vašej exotickej dovolenky? Nebojte sa, nie je to také náročné, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Vydajte sa so svojou kuchyňou letom svetom a inšpirujte sa tradičnými jedlami z rôznych kontinentov.

https://pixabay.com/images/id-5181840/

Recept na feijoadu pochádza pôvodne z Portugalska, no udomácnil sa i v Brazílii, a to najmä vďaka otrokom cukrových plantáží, ktorí si z nechcených zvyškov zo zakáľačky (menej hodnotné druhy mäsa z prasaťa, ako uši, rypák, chvost, paprčky, koža, mastné časti či vnútornosti) od svojich pánov pripravovali pokrm. Neskôr sa stal brazílskym národným jedlom. Mnoho ľudí však má voči bravčovým ušiam, rypákom či chvostom v kuchyni predsudky. Na prípravu feijoady ich ale nevyhnutne použiť nemusíme. Takáto feijoada potom bude vo feijoadovej terminológii patriť medzi tzv. nekompletné feijoady. A ako ju pripraviť?

 

Feijoada

Ingrediencie

  • 1 kg čiernej fazule
  • 1,2 kg údeného bravčového kolena
  • 0,5 kg soleného bravčového bôčika prerasteného kožou
  • 0,5 kg bravčových rebierok s kosťou
  • 2 nožičky domácej klobásy
  • 2 nožičky pikantnej klobásy
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1 veľká cibuľa
  • cca 15 zrniek celého čierneho korenia
  • 2 zrnká nového korenia
  • 4 bobkové listy
  • 2 čili papričky.

Príloha

  • 1 kg špenátu
  • 2 – 3 pomaranče
  • 3 stonky zeleru
  • podľa potreby petržlenová vňať
  • uvarená ryža

Postup

  1. Prebratú a umytú fazuľu namočíme aspoň pol dňa pred začiatkom varenia do studenej vody.
  2. Mäso dáme do hrnca, pridáme polovicu cibule, čierne a nové korenie, 3 strúčiky cesnaku a 3 bobkové listy. Zalejeme vodou, aby bolo mäso ponorené, a dáme variť.
  3. Do hrnca dáme namočenú fazuľu a neprikrytú ju privedieme do varu. Po zovretí fazuľu necháme 10 minút odpočívať vo vode, ktorú následne zlejeme. Fazuľu opäť zalejeme čistou vodou, pridáme druhú polovicu cibule, niekoľko strúčikov cesnaku, bobkový list, štipku drvenej rasce a soli, prikryjeme a varíme.
  4. Asi po dvoch hodinách, keď je už mäso mäkké a aj mäso z rebierok sa samo zlupuje od kostí, vyberieme ho z vývaru a pokrájame na malé kúsky, ktoré vrátime späť do hrnca.
  5. Klobásy pokrájame a pridáme ich do hrnca k mäsu. Vodu nedolievame, pretože feijoada má byť hustejšia.
  6. Do hrnca s mäsom a mäsovým vývarom pridáme uvarenú čiernu fazuľu aj s trochou vody, v ktorej sa varila, a za občasného miešania ešte chvíľu povaríme. Mali by sme získať konzistenciu hustejšej omáčky.
  7. Na panvici na olivovom oleji osmažíme na jemné plátky pokrájaný cesnak, pridáme sparený špenát a prehrejeme. Dochutíme soľou, korením, prípadne pár kvapkami citróna.
  8. Ryžu uvaríme bežným spôsobom. Pomaranč pokrájame na štvrtinky alebo na ešte menšie kúsky.
  9. Feijoada sa tradične podáva v keramickej nádobe, v ktorej sa dovárala. Postačí však aj klasický tanier. Ak ju ale chceme pekne naservírovať, napríklad pre návštevu, na stôl poukladáme misky zvlášť so špenátom, uvarenou ryžou, pomarančom, pokrájanou petržlenovou vňaťou, zelerovými stonkami (nemusia byť) a čili papričkami, ktoré rozdrvíme s cesnakom a soľou a premiešame ich s olivovým olejom. Na tanier si potom každý naberie zo všetkého sám a porciu si podľa chuti posype petržlenovou vňaťou a pridá pikantnú pastu. V Brazílii si feijoadu posýpajú ešte tzv. farofou, čo je osmažená manioková múka dochutená najmä cesnakom, prípadne inými koreniami.

Napísala:
ZunaS