Novinky

Príbeh mladej huslistky od najúspešnejšej slovenskej autorky

4. novembra 2022

 „Máš neuveriteľne rušný život.“
„Občas až príliš,“ prikývne Olívia.
„A… láska sa ti doň už nezmestí?“ spýta sa zľahka na to, na čo by sa rada spýtala aj jej mama, no nikdy nenájde odvahu.
„Nie,“ odvetí Olívia, a hoci jej úsmev z tváre nezmizol, je zrejmé, že sa o tomto už nechce baviť.

Olívia, mladá hrdinka tohto príbehu, miluje husle a svoju rodinu. Túži po pokojnom živote, v ktorom by sa mohla venovať predovšetkým hudbe a sebe… Má skvelú priateľku Annu, ktorá je vo veku jej mamy a nikdy by jej nenapadlo, že si tak môžu porozumieť.
Okrem toho jej naozaj stačia husle a hudba, krátke cesty do zahraničia a milované záhrady. Nechce a nepotrebuje veľa. Je skromná a vďačná…
Lenže život býva komplikovaný a nie vždy sa nám darí plniť si sny.

Olívia zakopáva o problémy, ktoré ju okrádajú o úsmev, no hrejivé situácie jej dávajú vieru a silu pokračovať. A keďže osud je nevyspytateľný, pripletie jej do cesty niekoho, kto ju zahrnie láskavosťou a pochopením.

„Verím, že Olíviu a jej rodinu si obľúbite rovnako ako ja. Mne najviac prirástla k srdcu Sofia. Podľa mňa je to úžasná a obdivuhodná žena a teším sa, že sa s ňou zoznámite aj vy,“ odkazuje najúspešnejšia slovenská autorka Táňa Keleová-Vasilková na margo svojej novej knihy Olíva, ktorá vyšla vo vydavateľstve Ikar.

 

Vypočujte si úryvok.
Z knihy číta Dado Nagy:

Olívia je tradičný príbeh, aké najlepšie píše práve Táňa Keleová-Vasilková. Príbeh zo života a o živote, o jeho ostrých zákrutách a nečakaných jednosmerkách. O stúpaní do kopca, o nevľúdnom počasí…ale ešte viac je to príbeh o tom, ako sa vie osud s nami pohrať. Aké prekvapenia nám dokáže pripraviť, ako nás vie pobaviť, dostať na tú správnu cestu a postrčiť pred nás ľudí, ktorí nám môžu zmeniť život. Alebo ho aspoň vylepšiť.

„Vianoce je zázračný čas, počas ktorého všade rozvoniavajú škorica či dobroty a všetci máme k sebe o kúsok bližšie. Aspoň by to tak malo byť,“ myslí si Táňa Keleová Vasilková. „Prajem vám, moji milí čitatelia, aby to tento rok tak u vás bolo, len nezabúdajte, že bez vášho pričinenia sa nijaký zázrak nestane. Tak si všetci držme palce. Aj ja si ich držím. Pretože Vianoce milujem a želám si, aby boli čarovné.“

Táňa Keleová-Vasilková sa narodila v Chomutove, mestečku v severných Čechách. Od svojich štyroch rokov žije v Bratislave. Vyštudovala žurnalistiku na Filozofickej fakulte UK v Bratislave, potom pracovala vo viacerých časopisoch. Od roku 1994 sa venuje písaniu románov. Žije s rodinou striedavo na sídlisku v Devínskej Novej Vsi a v chalúpke na myjavských kopaniciach. Nedávno k nim pribudlo šteniatko bobtaila Bella.

Najobľúbenejšia a najpredávanejšia slovenská spisovateľka vydala už vyše tridsať kníh a ich predaj dosiahol viac ako 1,5 milióna kusov. Záujem o jej príbehy neutícha ani po rokoch. Jej prvotina vyšla v náklade päťsto kusov, dnes sa z každej jej knihy predajú desaťtisíce výtlačkov. Získala množstvo ocenení a pravidelne sa zaraďuje medzi slovenské TOP autorky siete kníhkupectiev Panta Rhei.

Milan Buno, knižný publicista

Olívia: https://www.bux.sk/knihy/666451-olivia.html
Audio úryvok: https://soundcloud.com/buxsk/citanie-z-knihy-olivia-tana-keleova-vasilkova