RECEPTY A RADY Zdravie a krása

Domáca kozmetika značky JESEŇ

4. novembra 2022

Jeseň má nielen bohatú paletu farieb, ale aj možností na výrobu účinnej domácej kozmetiky! Jesenné prírodné ingrediencie sú antioxidanty bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky prispievajúce k zdraviu i kráse našej pleti. Vyskúšajte zaručené domáce recepty, pri ktorých výrobe si môžete zároveň aj výborne pochutiť, a tým dodať svojej pleti potrebné živiny aj zvnútra!

 

Anti-agingové hrozno

Hrozno je prirodzeným zdrojom výživných látok, ktoré prispievajú k dobrému stavu cievneho systému a pomáhajú očisťovať celý organizmus, čo znamená aj cestu k zdravej a sviežo vyzerajúcej pleti bez vrások a k spomaleniu jej starnutia, ako aj zabráneniu tvorby rôznych kožných nedokonalostí. Šupky a zrnká hrozna navyše obsahujú olej, ktorý blahodarne pôsobí na hladinu vody v pokožke i na vlasy.

 

Čistiaca peelingová maska

Potrebujeme:

10 prepasírovaných bobúľ hrozna, 1 biely jogurt

Postup:

Všetko spolu dobre vymiešame a na tvári necháme pôsobiť 15 minút.

Tip: Pravidelná konzumácia hrozna je vynikajúcim prostriedkom na vyčistenie pleti. Primeraná denná dávka pre dosiahnutie účinku je 250 gramov, rozložených do menších dávok. Druhou alternatívou je dať si raz do týždňa tzv. „hroznový deň“ a zjesť počas neho 1 až 2 kilá hrozna.

 

Omladzujúce jablká

Jablká sú zdrojom obrovského množstva výživných látok pre organizmus, ako aj pre pleť. Vďaka nim sa pokožka dokonale vyživí a vypne. Zo všetkých druhov ovocia jablká navyše obsahujú najviac vo vode rozpustnej vlákniny – pektínu, ktorý  zvyšuje schopnosť pokožky viazať vodu, preto sú obzvlášť vhodné na prípravu hydratačných a omladzujúcich pleťových masiek. Čerstvá jablčná šťava dokáže hydratovať a zregenerovať aj pokožku šije a hrudníka.

 

Rozjasňujúca hydratačná maska

Potrebujeme:

1 jablko, 3 PL medu

Postup:

Jablko postrúhame a zmiešame s medom tak, aby nám vznikla kašička. Necháme pôsobiť 30 minút. 

Tip: Do zmesi môžete pridať kvapku tekvicového oleja alebo pár rozmixovaných tekvicových jadierok obsahujúcich zložky napomáhajúce sťahovaniu pórov.

 

Osviežujúce hrušky

Hrušky sú vynikajúcim riešením pokiaľ sa snažíte svoju pleť zbaviť nežiaduceho lesku a navrátiť jej prirodzenú farbu a sviežosť. Aj preto bývajú súčasťou prostriedkov na liečenie kožných ochorení, vrátane akné. Taktiež spomaľujú procesy starnutia a chránia pleť pred ultrafialovými lúčmi.

 

Zmatňujúca maska

Potrebujeme:

2 hrušky, 2 PL bieleho jogurtu, 2 PL olivového oleja

Postup:

Hrušky ošúpeme a zbavíme jadierok. Následne ich rozmixujeme a zmiešame s olejom, ktorý pleť vyživí. Necháme pôsobiť 15 – 20 minút. 

Tip: Na výrobu domácej kozmetiky sa veľmi často používa výťažok z hrušky, ktorý má hydratačné, vyhladzujúce a regeneračné účinky. 

 

Hydratačné a liečivé šípky

Starí Rimania nazývali šípkový ker „psia ruža“, pretože využívali účinky šípok proti besnote. V domácej kozmetike je vďaka ich všemocným účinkom veľmi cenným prípravkom šípkový olej. Má nielen skrášľujúce, ale aj liečivé vlastnosti, preto je vhodným aj pre problematickú pokožku. Pomáha pri liečení psoriázy, ekzémov i preležanín. Množstvo vitamínu C a magnézia zlepšuje funkciu kapilár v koži, urýchľuje hojenie, osviežuje a čistí pleť, pôsobí proti tvorbe vrások a prejavom starnutia pokožky. Vitamín C navyše podporuje tvorbu kolagénu a vitamín E hydratáciu. Nenasýtené mastné kyseliny sú dôležité pri stavbe kožných buniek.

 

Omladzujúca maska

Potrebujeme:

šípkový olej

Postup:

Pár kvapiek šípkového oleja pridáme do masky, ktorú bežne používame a hotovo!

 Tip: Šípkový olej patrí do kategórie tzv. suchých olejov, takže na pokožke nezanecháva pocit mastnoty. Aj vďaka tomu je možné ho aplikovať priamo na tvár namiesto krému. Pleť navyše chráni aj pred škodlivým slnečným žiarením.

 

Komplexná starostlivosť tekvice

Tekvica je všestranným darom prírody – kedysi sa z nej vyrábal riad, slúžila na vyberanie vína zo sudov či na výrobu hudobných nástrojov. Dnes si bez vyrezávaných tekvicových tváričiek nedokážeme už ani predstaviť jesennú výzdobu terás a záhrad. Rovnako, ako je bohatá paleta jej využitia, je bohatý aj obsah vitamínov, minerálov a stopových prvkov – či už v dužine, jadierkach alebo listoch. Tekvica má  hojivé a ochranné účinky pred voľnými radikálmi a odstraňuje odumreté bunky. Spomedzi vitamínov zohráva pre našu pleť dôležitú úlohu hlavne vitamín B2 (riboflavín) – práve on totiž podporuje štiepenie tukov a cukrov, zlepšuje stav pokožky aj očí. Panenský, za studena lisovaný olej z tekvicových semiačok obsahuje až 90 % nenasýtených mastných kyselín a pri aplikácii na pokožku pomáha pri liečbe ekzémov, sťahuje póry, hydratuje pleť, dodáva jej pružnosť a vynikajúco pôsobí proti vráskam.

 

Revitalizačná maska na stiahnutie pórov

Potrebujeme:

¼ šálky nastrúhanej tekvice, 1 vajce, pár kvapiek mlieka (nemusí byť)

Postup:

Všetko dokopy dobre vymiešame. Necháme pôsobiť 15 – 20 minút.

Tip: Pokiaľ máte suchú pleť, môžete do zmesi pridať trochu medu a pokiaľ mastnú, tak jablkový alebo brusnicový džem.

 

Výživné a omladzujúce vlašské orechy

Vlašské orechy sú rozmerovo malou, no účinkami obrovskou vitamínovou bombou pre celý náš organizmus. Za priaznivé účinky na pleť môže najmä obsah vitamínu E vo forme tokoferolu, ktorý zabraňuje procesom starnutia buniek a má dokázateľné vyhladzujúce účinky. Vlašské orechy sú takisto veľmi výživné pre naše vlasy a nechty.

 

Maska proti vráskam

Potrebujeme:

2 vlašské orechy, 1 PL sladkej smotany, 1 ČL medu

Postup:

Všetky ingrediencie spolu poctivo vymiešame a necháme pôsobiť 10 – 15 minút.

Tip: Veľmi účinnou ingredienciou pri výrobe orechovej domácej kozmetiky je olej z vlašských orechov. Má hydratačné účinky, takže sa hodí najmä pre suchý typ pleti.  Zároveň má tiež výborné tonizujúce a regeneračné vlastnosti, vďaka ktorým pomáha aj pri liečbe akné. A v lete ho dokonca možno používať aj ako opaľovací krém.

 

Upokojujúce gaštany

V produktoch domácej kozmetiky sú gaštany vynikajúcim pomocníkom pri sťahovaní rozšírených žiliek na celom tele, zmierňovaní opuchov či upokojovaní podráždení a čo je veľmi dôležité nielen pre našu pleť, ale aj vlasy, nechty a čiastočne aj zuby. Zároveň bránia strate potrebného kolagénu.

 

Telový peeling na stiahnutie rozšírených žiliek

Potrebujeme:

jedna kvapka gaštanového éterického oleja, 5 PL medu, ovsené vločky alebo krupičná múka

Postup:

Do medu pridáme gaštanový éterický olej, ktorý doň zamiešame. Postupne pridávame ovsené vločky alebo krupičnú múku, kým nevznikne hustejšia kašička, ktorou v sprche „vydrhneme” celé telo. 

 Tip: Listy gaštanu ocenia brunetky, pretože im pomôžu získať peknú a prirodzenú gaštanovú farbu. Stačí nechať odvar z nich pôsobiť na vlasoch 15 minút a potom zmyť.

 

ZunaS