Zdravie a krása

Kĺby si obezitu pamätajú.

23. mája 2023

Bolesť sa môže objaviť po rokoch života v štíhlom tele

 

Telesný tuk je veľmi dôležité tkanivo, bez ktorého by ľudský organizmus nemohol fungovať. Problém však nastáva vtedy, keď ho je primálo alebo naopak veľa. Obezita sa považuje za systémový chronický zápal, ktorý sa okrem iných zdravotných ťažkostí prejaví aj na stave a funkčnosti kĺbov. Ako veľmi môže veľké množstvo tuku v tele uškodiť našim kĺbom a ako predchádzať ich bolesti? Akým cvičením začať pri veľkej obezite, aby sme neublížili našim kĺbom ešte viac?

Patríte medzi ľudí, ktorí sa pravidelne vážia? Pokiaľ z toho nemáte enormný stres a nevyčítate si každých 200 g navyše, ide o rutinu, ktorá môže prispievať k udržiavaniu dobrého zdravia a kondície.

Klasické váhy však toho veľa nepovedia. Áno, dozviete sa svoju hmotnosť, ale z hľadiska zdravia je dôležité poznať aj podiel tuku. Pretože 75 kg môže mať človek s minimom svalovej hmoty a množstvom tuku, rovnako ako človek, ktorý má hustú svalovú hmotu a tuku málo.

 

Tuk nie je nepriateľ

Telesný tuk určite nie nepriateľom človeka – pokiaľ ho nie je priveľa. Plní mnoho dôležitých funkcií – je to zásobáreň energie, pomáha pri chemických procesoch, kedy sa vytvárajú hormóny a vstrebávajú niektoré vitamíny, chráni orgány pred nárazmi a udržiava ich aj celé telo v teple.

Nepriateľom sa tuk stáva vtedy, keď sa začne v nadmernom množstve hromadiť, obaľovať vnútorné orgány, znižovať elasticitu ciev a zaťažovať pohybový aparát.

 

Obézne Slovensko

Aj keď sa nám zdá, že život na Slovensku je ťažký, miera výskytu obezity v populácii svedčí o opaku, keďže každý deviaty Slovák má problém s obezitou.

Príčinou je nedostatok pohybu a zlé stravovacie návyky. Alarmujúce je, že veľkú skupinu obéznych tvoria deti a dospievajúci.

„Obezita už nie je zďaleka len problém dospelej populácie. Čísla ukazujú, že sa čoraz častejšie vyskytuje aj u mladších ročníkov. Problémy s kilami navyše majú vo vyššej miere chlapci v porovnaní s dievčatami. Najviac obéznych chlapcov je za posledné roky vo veku od 6 do 14 rokov,“ upozornilo pred časom aj Národné centrum zdravotníckych informácií, podľa údajov ktorého je u nás celkovo 12-tisíc obéznych detí evidovaných u lekárov.

 

Oveľa viac ako estetický problém

Nadváha sa nedá skryť, na človeku ju poznať na prvý pohľad. Čo však nie je vidieť, sú všetky zdravotné riziká, ktoré so sebou nesie.

Patrí medzi ne zvýšené riziko rozvinutia cukrovky, vysoký krvný tlak, problémy s vnútornými orgánmi (pečeň, črevá, obličky) a tiež problém s kĺbmi.

Najčastejšie sú v dôsledku obezity preťažené kolenné a bedrové kĺby. Najskôr „iba“ pobolievajú, čo čiastočne limituje schopnosť pohybu. „Nižšia funkčná schopnosť záťaže kĺbov v kombinácií s neprimeranou a nepravidelnou záťažou, napríklad v dôsledku nadváhy a obezity, vedie k preťaženiu týchto kĺbov a k rozvoju nepríjemných bolestivých stavov, opuchov a k obmedzeniu hybnosti kĺbov,“ vysvetlil ortopéd MUDr. Jozef Vojtaššák.

V tomto štádiu treba určite spozornieť a začať s bolesťou aj nadváhou niečo robiť. V prípade bolesti a obmedzení funkcie kĺbov alebo svalov je štandardná prax väčšiny z nás domáca samoliečba. Adekvátnu dobu odporúčam pokojový režim a aplikáciu protizápalových a bolesť tlmiacich krémov namiesto užívania liekov. Napríklad krém Aflamil s aktívnou látkou aceklofenak, má analgetické aj protizápalové účinky,“ dáva radu ortopéd.

Ďalšie pretrvávanie bolesti, ale aj ďalšie zaťažovanie kĺbov nadváhou, môže viesť až k rozvinutiu zápalu a napríklad ku vzniku revmatoidnej artritídy. Zaujímavé pritom je, že zvýšené riziko vzniku tejto choroby majú ženy, ktoré trpeli nadváhou alebo obezitou v mladosti.

Obmedzenie pohybu kvôli bolestiam svalov a kĺbov spôsobuje ďalšie a ďalšie zdravotné ťažkosti a celkové chradnutie tela. Vylúčené nie je ani atrofovanie svalstva.

 

Bludný kruh

Vzniká začarovaný kruh, z ktorého sa ťažko vystupuje, pretože odbúranie nadmerného tuku pri zdravotných problémoch a bolestiach kĺbov je náročné. V každom prípade pritom treba spolupracovať s odborníkmi – diabetológom, odborníkom na výživu a stravovanie aj s osobným trénerom.

„Odbúravanie tuku trvá dlhšie ako klasické znižovanie hmotnosti. Aby sa tuk trvale odbúral, je nevyhnutná zmena stravovacích aj pohybových návykov. V rovnováhe musí byť kardio, anaeróbne aj aeróbne cvičenie, s ohľadom na nezvyšovanie záťaže pre svaly a kĺby, ktoré by sa mohli ďalej poškodiť. Plávanie, bicykel a stredne rýchla chôdza po mäkkom povrchu sú aktivity, ktorými odporúčam začať. Ďalší tréningový plán treba urobiť podľa individuálnych možností a ťažkostí v spolupráci s odborníkom,“ odporúča osobný tréner Martin Paulík.

Obezita môže mať dokonca trvalé následky na zdravie našich kĺbov. Tým, že zvyšuje záťaž na kĺby, môže spôsobiť opotrebovanie chrupavky a zhoršenie stavu kĺbu. Aj keď sa človek s obezitou rozhodne pre chudnutie a úspešne schudne, môže sa stávať, že kĺby si na preťaženie zvyknuté poškodenie nezotaví a bolesť sa môže objaviť aj po rokoch života v štíhlom tele.

 

Funkcie tuku v tele

  • zásobáreň energie
  • pomáha vstrebávať vitamíny A, D, K a E
  • pomáha pri tvorbe hormónov
  • chráni telo pred chladom
  • retrobulárny tuk (za očnou buľvou) uľahčuje pohyb očí
  • plní funkciu ochranného puzdra (napríklad pre obličky)

 

Najčastejšie dôsledky obezitou preťažených kĺbov

  • osteortróza
  • zápal kĺbov
  • zranenia kĺbov
  • ochorenia chrbtice
  • znížená pohyblivosť

 

Odporúčané pohybové aktivity pre osoby s nadváhou

  • chôdza – postupné zvyšovanie dĺžky prechádzok a rýchlosť chôdze
  • plávanie
  • cyklistika
  • turistika
  • šetrný aerobik – napr. nízke drepy, chôdza na mieste