Novinky

Roman Juraško a Lenka Šóošová si skočili do vlasov: Konflikt pre kávu!

9. júna 2023

Káva, ktorá je v našich končinách bežne dostupná, a tým skoro až všedná, je pre iných ľudí jediným zdrojom živobytia. Podmienka nájsť organickú kávu, ktorá reprezentuje zodpovedné obchodovanie s označením fair trade, bola pre nás práve v týchto súvislostiach zásadná,“ povedal Roman Juraško.

Ránko robí Honduras

V pražiarni Zlaté Zrnko strávili Lenka s Romanom niekoľko dní a degustovali množstvo rôznych káv. „Previedol som ich mnohými chuťami kávy z rôznych oblastí sveta, ktoré vieme napražiť. Bolo len na nich, aké vlastnosti ich oslovia a ktorá nakoniec naplní ich očakávania. Samozrejme, keďže každý z dvojice mal svoje vlastné preferencie ohľadom vône, chuti či intenzity kávy, konečné rozhodnutie nebolo jednoduché,“ povedal pražiar a majiteľ Zlatého Zrnka Václav Faltus.

„Spoločný výber kávy, ktorá by nám chutila obom bez akýchkoľvek pochybností, nebol úplne jednoduchý. Dokonca sme počas degustácie museli na chvíľu ,vychladnúť‘, keďže sme sa snažili vzájomne presviedčať o kvalitách svojho favorita. Nakoniec sme našli kávu, ktorá nie je kompromisom, ale jasnou voľbou každého z nás,“ opisuje výber Lenka Šóošová.

Voľba padla na kávu z Hondurasu. „Káva s jemnou príchuťou orieškov ma oslovila hneď. Potom som ju vyskúšala opäť s odstupom niekoľkých dní a vo svojom rozhodnutí som sa utvrdila. Toto je presne tá káva, ktorú chcem piť niekoľkokrát denne a náladu mi urobí hneď ráno!“ povedala Lenka Šóošová.

Káva s pôvodom z honduraskej horskej oblasti Marcala má moderátormi požadované certifikáty a veľmi podmanivú a vyváženú horkosť aj sladkosť. Cítiť v nej oriešky a med, ľahký náznak mliečnej čokolády a korenistú dochuť. „Slováci majú na kvalitu kávy stále vyššie nároky. Káva Honduras ich svojou vyváženosťou a lahodnosťou určite spĺňa. Sladko-horká výrazná chuť kávy oslovuje rovnako ženy aj mužov,“ hovorí zo skúsenosti Václav Faltus.

Moderátorom chuť maximálne vyhovuje, dokáže ich povzbudiť, ale aj dobre naladiť hneď na začiatku skorého pracovného dňa. Keďže práve ráno je to, čo Lenku a Romana už roky spája, dali káve meno Ránko.

„Presne takúto kávu sme chceli. S nezvyčajnou, špecifickou, no zároveň vyváženou chuťou. Moja podmienka bola, aby sa káva dala piť aj niekoľkokrát za deň, nielen ráno. Niektoré druhy kávy s pôvodom sú totiž na každodenné pitie príliš výrazné,“ doplnil Roman Juraško.

Stačia tri šálky?

Odporúčaná denná dávka kofeínu je 300 – 400 mg.
„Káva Ránko z Hondurasu má stredný obsah kofeínu, presne 83 mg v 9 gramoch potrebných na šálku espressa, preto si v prípade potreby či chuti môžeme dopriať viac ako tri šálky kávy Ránko počas dňa,“ je presvedčený pražiar V. Faltus.
Po krste, ktorý sa koná 7. júna v jednej z bratislavských predajní Zlaté Zrnko, kávu Ránko moderátori osobne predstavia v niekoľkých mestách v rámci Slovenska. Spoznáte ju podľa originálneho dizajnového balenia z jutového vreca.

Tip:

Káva Ránko – novinka Lenky Šóošovej a Romana Juraška
Zlaté Zrnko, 200 g, 7,40 EUR

Kávu Ránko tvorí stredne pražená 100% arabica pestovaná vo vysokých nadmorských výškach v honduraskej horskej oblasti Marcala. Káva má dobré telo a podmanivú chuť s vyváženou horkosťou a sladkosťou, ktorá je zároveň lahodná aj výrazná. Cítiť v nej budete oriešky a med, ale aj ľahký náznak mliečnej čokolády a korenistú dochuť. Má stredný obsah kofeínu, presne 83 mg v 9 gramoch potrebných na šálku espressa, preto si môžete dopriať aj viac ako tri šálky kávy počas dňa. Je určená na prípravu espressa. K dispozícii je aj vo verzii originálneho dizajnového balenia z jutového vreca. Novinka má certifikáty Fairtrade a Organic.