
Máj – lásky čas je ideálnym mesiacom na to, aby sme sa zamerali na prevenciu či zlepšenie kondície nášho srdca. Ovplyvniť ju môžeme výrazne formou stravy a príslušnou úpravou jedálnička. Mali by sme sa začať vyhýbať jedlám s vysokým obsahom tuku a soli (sodíka) a v rámci prevencie kardiovaskulárneho systému prijímať dostatok ovocia, zeleniny, vlákniny, nenasýtených tukov a bielkovín. Zistite s nami, ktoré potraviny podporujú fyziologickú činnosť srdca, ciev a regulujú krvný tlak aj hladinu cholesterolu, aby ste objavili svoje nové „srdcovky“ pre správny rytmus všetkých srdečných záležitostí.
Bobuľovité ovocie
Bobuľovité ovocie – čučoriedky, ríbezle a černice obsahujú množstvo flavonoidov, ktoré majú pozitívny účinok na srdcovo-cievny systém. Pomáhajú tiež regulovať krvný tlak a sú veľmi bohatým zdrojom antioxidantov.
Jablká, banány a avokádo
Jablká a banán pôsobia priaznivo na krvný tlak a celkové zdravie cievnej sústavy. Ponúkajú vysoký obsah draslíka a vlákniny. Avokádo, ktoré sa vďaka svojmu zloženiu radí medzi superpotraviny, obsahuje rastlinný tuk, ktorý podporuje reguláciu hladiny cholesterolu a tukov v krvi. Je tiež bohatým zdrojom draslíka a okrem toho aj magnézia, fosforu, medi a množstva vitamínov.
Rajčiny
Rajčiny obsahujú veľa výživných látok podporujúcich zdravie srdca. Sú plné vitamínu C, kyseliny listovej, draslíka, vlákniny a cholínu, ktorý je pre srdce a cievy taktiež významný.
Listová zelenina
Listová zelenina vrátane šalátu, kelu, rukoly a špenátu je zdrojom dusičnanov a výživných látok, ktoré podporujú zdravie srdca a ciev, nakoľko pozitívne vplývajú na ich správnu funkciu a pôsobia tiež protizápalovo.
Brokolica
Brokolica poskytuje telu veľké množstvo živín, vrátane látok prospievajúcich srdcu a priaznivo ovplyvňujúcich hladinu cholesterolu. Okrem iného brokolica obsahuje vitamíny C, E K, kyselinu listovú, draslík, proteíny a antioxidanty.
Sója
Sójové výrobky, vrátane tofu, sójového mlieka, sójových bôbov a výhonkov sú zdrojom rastlinných bielkovín a obsahujú tiež množstvo látok prospešných pre zdravie kardiovaskulárnej sústavy – nenasýtených tukov, kyselinu listovú, draslík, zinok a železo.
Orechy a semiačka
Pozitívny vplyv na hladinu krvných lipidov a srdcovo-cievny systém majú orechy a semiačka. Orechy obsahujú nenasýtené tuky, vitamíny, minerály a bielkoviny. Vhodné sú vlašské, lieskové, pekanové, para orechy, ako aj mandle, kešu a pistácie. Je však potrebné myslieť na to, že orechy majú vysoký obsah kalórií, a preto ich treba konzumovať s mierou a primerane k energetickému výdaju. Vysoký obsah antioxiantov majú spomedzi semiačok najmä chia a ľanové.
Ovsené vločky
Ovsené vločky znižujú hladinu zlého cholesterolu a podporujú činnosť tráviacej sústavy. Netýka sa to však vločiek v rôznych mixoch s obsahom cukru.
Ryby
Ryby – tuniak, losos alebo makrela patria k bohatému zdroju omega-3 mastných kyselín, ktorých dostatočným príjmom sa znižuje riziko srdcových ochorení. Jedná sa o tzv. zdravé tuky, ktoré pomáhajú znižovať riziko vysokého krvného tlaku, zlého cholesterolu a arytmií. Ryby by sme mali konzumovať aspoň jedenkrát za týždeň. V opačnom prípade by sme mali prijímať omega-3 mastné kyseliny formou výživového doplnku.
Horká čokoláda
Horká čokoláda s minimálnym obsahom 70 % kakaa obsahuje množstvo flavonoidov, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a má pozitívne účinky proti ateroskleróze ciev.
Tip na záver: Okrem výživnej a vyváženej stravy s dostatkom vitamínov a minerálov, zbavenej zbytočne vysokého príjmu soli a cukru je pre zdravé srdce a celý kardiovaskulárny systém potrebné nezabúdať na pravidelný pohyb, kvalitný spánok, vyhýbanie sa fajčeniu, alkoholu a stresu. Myslieť by sme mali tiež na pravidelné preventívne prehliadky.
ZunaS