RECEPTY A RADY

Omladzujúca domáca kozmetika stvorená letom

11. júla 2022
Obrázok od bridgesward z Pixabay 

Leto milujeme aj preto, že nám okrem slnka a pohody prináša aj množstvo zdravého sezónneho ovocia, na ktorom si môžeme nielen pochutnať, ale aj si z neho vyrobiť nenahraditeľnú prírodnú domácu kozmetiku s omladzujúcimi účinkami. Doprajte svojej pleti dovolenku od chemických produktov a zverte starostlivosť o ňu do rúk všemocnej prírody. Neoľutujete – OMLADNETE !

 

Malinová pleťová maska na omladenie

Maliny prispievajú k omladeniu pleti, chránia ju pred UV žiarením, redukujú vrásky a starecké škvrny.

 

Potrebujeme: 8 malín, 2 PL prírodného nesladeného plnotučného jogurtu a 1 ČL medu

Postup: Maliny roztlačíme alebo rozmixujeme, pridáme jogurt aj med a zmes vymiešame do hladkej  pasty. V tenkej vrstve nanesieme na tvár a necháme pôsobiť približne 10 minút – ak máte citlivú pokožku, postačí, ak masku necháte 5 minút. Potom tvár opláchneme teplou vodou. Opakujeme dvakrát až trikrát týždenne.

Tip: Maliny obsahujú veľa „vitamínu krásy“ biotínu (B7), ktorý ovplyvňuje nielen vzhľad pleti, ale aj nechtov a vlasov, preto si nezabudnite počas leta dopriať aspoň jedno jedlo denne s čerstvými malinami.

 

 

Čučoriedková hydratačná maska a peeling v jednom

Čučoriedky dozrievajúce od júna do augusta sú, rovnako ako maliny, úžasným antioxidantom s bohatým obsahom živín. Ich nutričný profil pomáha bojovať proti starnutiu, lieči akné, rozjasňuje a vyživuje pokožku.

 

Potrebujeme: hrsť čerstvých čučoriedok, 2 PL bieleho plnotučného jogurtu

Postup:  Čučoriedky roztlačíme a zmiešame s jogurtom – ak vás trápia vyrážky, pridajte do zmesi pár kvapiek citrónovej šťavy a jednu lyžičku medu. Všetko spolu dobre rozmixujeme. Necháme pôsobiť 20 až 30 minút a opláchneme vlažnou vodou. Aplikujeme jedenkrát za týždeň.

Tip: Čučoriedky podporujú aj rast vlasov. Zábal z nich si pripravíte veľmi jednoducho – zmiešajte hrsť čerstvých čučoriedok (množstvo podľa dĺžky vlasov) a dve polievkové lyžice olivového oleja (pri suchých vlasoch pridajte aj jednu lyžicu medu), naneste na pokožku hlavy a celú dĺžku vlasov. Zakryte ich igelitom a obviažte uterákom. Nechajte pôsobiť 30 minút. Zábal spláchnite teplou vodou a vlasy umyte šampónom.

 

Broskyňová rozjasňujúca maska

Broskyne, dozrievajúce júla do augusta, obsahujú pre pleť dôležitý vitamín  C, ale aj vitamín A, ktorý hydratuje pokožku, zvláčňuje ju, jemne vypína a rozjasňuje, čím jej dodáva mladistvý vzhľad. Broskyne majú navyše priaznivý vplyv aj na sťahovanie rozšírených pórov a vhodné sú pre všetky typy pleti a všetky vekové kategórie.

 

Potrebujeme: 2 broskyne, 2 vaječné žĺtky

Postup: Broskyne rozmixujeme na kašičku, pridáme vaječné žĺtky a dôkladne ich spolu premiešame. Necháme pôsobiť 15 minút a opláchneme studenou vodou.

Tip: V boji proti starnutiu vyskúšajte masku, ktorú vytvoríte zmiešaním odvaru rumančeka kamlikového (harmančeka) a dužiny z polovice broskyne. Naneste na 20 minút a potom opláchnite studenou vodou. Čistý odvar z harmančeka môžete použiť aj ako pleťovú vodu na boľavé a svrbiace vyrážky, odreniny alebo uštipnutie hmyzom.

 

Marhuľová čistiaca maska

Marhule, dozrievajúce od júna do augusta, spomaľujú starnutie, pôsobia omladzujúco, spevňujú pokožku, vlasy aj nechty, pretože urýchľujú tvorbu buniek. Blahodarne tiež pôsobia na kožné choroby. Pleť nielen dokonale vyživia, ale aj vyčistia.

 

Potrebujeme: 3 marhule, 2 PL jemného tvarohu, 3 PL citrónovej šťavy 

Postup: Všetky ingrediencie spolu dobre premiešame a nanesieme na tvár. Necháme pôsobiť 20 minút.

Tip: Ak chcete zjemniť pokožku tváre, zmiešajte tri rozmixované marhule s tromi lyžicami olivového oleja a nechajte pôsobiť 30 minút a opláchnite.

 

Tip na záver:

Masky nanášajte vždy na vyčistenú pleť, pričom sa vyhýbajte okoliu očí. Po ich opláchnutí pleť vysušte jemným ručníkom a nezabudnite naniesť vhodný krém podľa vašej potreby.




ZunaS