[instagram-feed num=11 cols=11 imagepadding=0 showheader=false showbutton=false showfollow=false disablemobile=true]
RECEPTY A RADY

Mrazené alternatívy zmrzliny

18. júla 2024
Obrázok od -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ z Pixabay

Zmrzlina sa podľa niektorých zdrojov datuje až do starovekej Číny, kde bola známa už pred 3000 rokmi. Dodnes je medzinárodným symbolom radosti a zázračným liekom na smutnú náladu. Veď ako povedal americký maratónec a spisovateľ Don Kardong Bez zmrzliny by zavládol chaos a temnota.“ Skvelé však je, že máme aj ďalšie mrazené alternatívy, ktoré nám dokážu vyčariť úsmev na tvári, ako napríklad mrazený jogurt či sorbet. Výhodou navyše je, že si ich vieme pripraviť rýchlo a jednoducho aj doma a mnohé z nich majú nízky počet kalórií, takže môžeme maškrtiť bez pocitu viny. Čo môže byť lepšie? Vyskúšajte!

  

Mrazený jogurt s lesným ovocím

Potrebujeme: 200 gramov mrazeného lesného ovocia,  250 gramov gréckeho jogurtu, 2 ČL medu alebo sirupu z agávy (prípadne množstvo podľa chuti), semienka vanilkového struku, 1 ČL citrónovej šťavy, lístky mäty či medovky alebo sekané orechy a čerstvé ovocie (na ozdobu)

Postup: Mrazené ovocie dohladka rozmixujeme s medom alebo sirupom, jogurtom, semienkami vanilkového struku a citrónovou šťavou. Dáme zamraziť do mrazničky na dve hodiny buď v jednej väčšej nádobe alebo môžeme naplniť ľubovoľné formičky. Pred podávaním ozdobíme lístkami mäty či medovky, orieškami alebo čerstvým ovocím. 

Tip: Konzumujeme samostatne, ale vynikajúco bude mrazený jogurt chutiť napríklad aj v ľadovej káve.

  

Mrazené jogurtové tyčinky

Potrebujeme (na cca 20 porcií): 500 g bieleho jogurtu, 2 PL javorového sirupu (alebo medu), 4 ČL lieskovoorieškového masla, 10 kakaových bôbov, 50 g jahôd, 50 g malín, 50 g čučoriedok.

Postup: V miske zmiešame jogurt a javorový sirup. Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo potravinárskou fóliou. Ddo zmesi pridáme lieskovoorieškové maslo a špajdľou z neho urobíme „cik‑cak“ čiary po celom plechu. Navrch pridáme ovocie a kakaové bôby. Dáme zamraziť do mrazničky na 4 hodiny a potom zmrazený jogurt nakrájame, prípadne polámeme na jednotlivé tyčinky, či asymetrické kúsky, čím si vytvoríme mrazené „chipsy“.

Tip: Do zmesi jogurtu a sirupu (alebo medu) môžeme zamiešať 30 g vanilkového (alebo iného) proteínu v prášku, vďaka čomu mrazený jogurt podporí trávenie.

  

Melónový sorbet

Potrebujeme: ½ menšieho červeného melóna, 2 PL medu alebo javorového sirupu, 1 PL citrónovej šťavy 

Postup: Dužinu melóna pokrájame na kocky a vložíme na hodinu až dve do mrazničky. Zmrazený melón následne rozmixujeme s medom a trochou citrónovej šťavy a sorbet rozdelíme do dobre vychladených pohárikov alebo mištičiek.

Tip: Sorbet môžeme zvrchu posypať kakaom a ozdobiť sladkými guličkami či inými cukrárenskými ozdobami.

Mrazené hroznové bobuľky

Potrebujeme: bezkôstkové hrozno, hroznový cukor

Postup: Bobule hrozna oddelíme od stoniek, umyjeme a osušíme. Hroznový cukor dáme do misky a podrvíme ho. Pridáme bobule a premiešame ich s cukrom, aby ich obalil. Takto obalené bobule hrozna vysypeme na menší plech vystlaný papierom na pečenie a na hodinu vložíme do mrazničky.

Tip: Hroznový cukor môžeme premiešať s trochou vanilkového cukru alebo škorice, ktoré im dodajú nielen krásnu príchuť, ale aj arómu.

  

Mrazený banánový sendvič

Potrebujeme: zrelé banány (podľa želaného počtu porcií, jeden banán sú 2 porcie), arašidové maslo (alebo iné orieškové maslo), bobuľové ovocie, javorový sirup

Postup: Každý banán pozdĺžne rozrežeme na dve polovice, ktoré potrieme arašídovým maslom a na vrch poukladáme ovocie. Takto zamrazíme. Po vytiahnutí z mrazničky každý banán pokvapkáme javorovým sirupom.

Tip: Z banánu a arašidového masla môžeme pripraviť aj chutné ľadové jednohubky. Banán pokrájame na hrubšie kolieska, ktoré potrieme arašidovým maslom, zakryjeme druhým nenatretým banánovým  kolieskom a na vrch dáme ovocie (jahodu, malinu, čučoriedku a pod.). Takto pripravené jednohubky prepichneme špáradlom a dáme zamraziť.

ZunaS