[instagram-feed num=11 cols=11 imagepadding=0 showheader=false showbutton=false showfollow=false disablemobile=true]
RECEPTY A RADY

Všemocný a nadčasový repík lekársky

24. februára 2025
Image by WikimediaImages from Pixabay

Jedna z najznámejších a najobľúbenejších liečivých bylín repík lekársky, ani dnes vďaka svojim všestranným hojivým účinkom nestráca na odvekej popularite. Spoznajte možnosti jeho vnútorného i vonkajšieho využitia a buďte vždy pripravení.

 

Lekár z prírody

Repík lekársky má antiseptické, antioxidačné, detoxikačné, liečivé a protizápalové vlastnosti. Obsahuje dôležité vitamíny – predovšetkým vitamín C a vitamíny skupiny B, minerály, bielkoviny, triesloviny, silice, flavonoidy a éterické oleje. Hodí sa na vnútorné aj vonkajšie použitie – ako čaj, výluh, tinktúra alebo extrakt, ktorý je možné pridať do liečivých mastí, krémov a gélov. 

Tip: Repíkový čaj dnes bežne dostaneme porciovaný alebo sypaný, dostupné sú aj tinktúry, takže si stačí vybrať podľa svojho želania.

 

Liečivé účinky repíka lekárskeho:

  • liečivé, antiseptické, antioxidačné, detoxikačné a protizápalové účinky,
  • zlepšovanie trávenia,
  • zmierňovanie hnačiek,
  • upokojovanie celej tráviacej sústavy(žlčník, žalúdok, pečeň),
  • podporovanie vylučovania žlče,
  • pomoc pri návrate chuti do jedla,
  • liečenie preťažených hlasiviek,
  • pomoc pri zápale ďasien a mandlí,
  • zmierňovanie príznakov kožných zápalov a ochorení,
  • liečba vonkajších poranení (pooperačné jazvy, odreniny a pod.).

 

Využitie repíka pri zápaloch:

  • pri zápaloch v ústnej dutine, presilených hlasivkách vo forme tinktúry,
  • pri bolesti hrdla ako kloktadlo,
  • pri zápaloch dýchacích aj močových ciest ako doplnková liečba,
  • na niektoré kožné problémy (akné, ekzém a pod.) a vonkajšie zápaly kože vo forme masti alebo obkladov,
  • na zapareniny u bábätiek vo forme masti,
  • pri hemoroidoch vo forme sedacieho kúpeľa.

 

Využitie repíka pri vonkajších poraneniach:

  • na vonkajšie rany – pri zápalových kožných ochoreniach, zahnisaných ložiskách na koži, vyrážkach, popáleninách, vredoch predkolenia, aj pri drobných poraneniach a omývaní rán po chirurgických zákrokoch vo forme obkladu,
  • pri zápaloch a aftoch ako výplach ústnej dutiny,
  • na kožné zápaly a regeneráciu suchej pokožky ako masť, krém alebo gél.

Tip: Čaj a odvar z repíka je vhodný aj pri tráviacich problémoch, strese, nepokoji, dýchacích ťažkostiach, kašli, horúčke, problémoch so žlčníkom či prechladnutí močového mechúra a ako obklad aj pri migréne.

 

 

RECEPTY 

 

Repíkový čaj

Potrebujeme: 1 – 2 ČL sušeného repíka lekárskeho, 2 dcl vriacej vody, med a citrón podľa chuti

Postup: Repík zalejeme vriacou vodou a necháme vylúhovať približne 10 minút. Môžeme dochutiť medom a citrónom. Pijeme 2 až 3-krát denne.

Tip: Pri zápaloch ústnej dutiny a hrdla môžeme vychladený čaj použiť aj na kloktanie. 

 

 

Odvar – aj ako obklad

Potrebujeme: 200 – 250 g sušeného repíka lekárskeho, 2 l vriacej vody

Postup: Repík zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 25 – 30 minút.
Odvar potom scedíme a pomocou tampónu alebo gázy priložíme na problémové miesto.

Tip: Obklady z repíka necháme pôsobiť najmenej 30 minút. Jemným masírovaním ho môžeme vtierať na postihnuté miesto.



Tinktúra – aj ako kloktadlo

Potrebujeme: 1 diel repíka (čerstvého alebo sušeného) na 5 dielov alkoholu (min. 50 %). 

Postup: Repík dáme do sklenej fľaše a zalejme alkoholom. Fľašu dobre uzatvoríme a necháme aspoň dva týždne odstáť na teplom mieste. Občas obsah pretrepeme. Tinktúru následne precedíme a prelejeme do menšej fľašky. Pred použitím ju zriedime s vodou alebo hydrolátom. 
Tip: Tinktúru môžeme užívať vnútorne pri tráviacich ťažkostiach alebo si ňou potierať rany, ekzémy, popáleniny či akné. Zároveň ju môžeme použiť aj ako kloktadlo – niekoľko kvapiek nakvapkáme do vody a kloktáme. 

 

 

Domáci bylinný likér

Potrebujeme: 50 g repíka lekárskeho, 150 g mäty, 50 žihľavy, g puškvorca, 100 g dubovej kôry, 1 PL borievky, 250 g ľubovníka bodkovaného, 250 g paliny, 8 g zemežlče, 500 g karamelu, 1 l vínovice

Postup: Všetky bylinky dáme do sklenej fľaše, zalejeme vínovicou a necháme 2 týždne odstáť. Potom obsah scedíme a prifarbíme karamelom.

Tip: Pre čo najlepšiu výslednú chuť likéra dbáme pri príprave na presné dodržanie gramáže jednotlivých byliniek.

 

 

ZunaS