Zdravie a krása

Upracte ma, prosím!

14. októbra 2020

Garáž volá o pomoc: Upracte ma, prosím!

Viac sa to nedá odkladať. Leto sa končí, do garáže treba napratať mnoho vecí zo záhrady, ale tam nie je kde stúpiť? Chce to poriadok aj systém.

Vo väčšine domácností do garáže zvláčame všetko, čo aktuálne nepotrebujeme, ešte možno budeme potrebovať alebo len nedokážeme vyhodiť. Samozrejme, malo by sa do nej zmestiť aj auto, prípadne motorka, bicykle. A lyže, a rybárske vybavenie, a náradie… Škoda, že nie je nafukovacia!

Máme dve správy: po prvé, systém urobí miesto na všetko. A po druhé, ak garáž ešte nemáte, dá sa tak trochu „dofúknuť“.

„Oceľové montované garáže majú o 25 – 45 centimetrov menšiu hrúbku steny v porovnaní s murovanou verziou, takže na stavbe rovnakých rozmerov získate vo vnútri niekoľko metrov štvorcových navyše. Tie sa na uskladnenie vecí v garáži vždy zídu,“ upozorňuje montážnik Tomáš Steinhubl z Gardeon.

Systém je základ

Či to urobíte už pri stavbe garáže, alebo počas upratovania, je rozumné vytvoriť si pri usporiadaní vecí v garáži systém. Celý priestor si rozdeľte do tematických blokov. To, čo sa používa iba príležitostne ako vianočné alebo veľkonočné ozdoby, môžeme uskladniť vysoko alebo hlbšie v úložnom systéme. Chemikálie je dobré mať na očiach, ale mimo dosahu detí. A to, čo treba hocikedy (kladivo, klince, matrace), je fajn mať dobre dostupné a poruke. So systémom a zónami bude pre vás ľahšie v garáži čokoľvek nájsť aj v nej udržať poriadok.

Oddelené nádoby

Pomôže pri tom aj vhodne zvolený plastový systém. Priehľadné umelohmotné nádoby s vekom majú niekoľko výhod – veci sú v nich zorganizované prehľadnejšie, než keby boli iba uložené na poličkách, vidno, čo sa v ktorej nádobe nachádza a obsah v nich je chránený pred všadeprítomným prachom, hlodavcami alebo inými škodcami. Navyše sa dá farebne odlišnými vrchnákmi rozlíšiť, čo kde je. Modrú na oblečenie, zelenú na záhradné veci…

Závesný systém šetrí priestor

Garáž je malá a okrem auta sa vám do nej už nič nezmestí? Vešanie je tiež skvelý spôsob, ako ju upratať a všetkému nájsť svoje miesto. Vo väčších priestoroch sa dajú využiť aj steny a ich časti bez nábytku. „Závesné systémy šetria miesto a zároveň sú veci vždy poruke. Ich základom je nosná koľajnica, ktorá sa nainštaluje na stenu. Na ňu sa potom jednoducho upevnia rôzne háky, držiaky, police či košíky,“ vysvetľuje odborník z Gardeon. Každý z rodiny v nich môže mať svoje miesto, pani domáca záhradné náradie, pán domáci nástroje na majstrovanie a deti svoje bicykle či kolobežky. Získate veľmi efektívny a priestorovo nenáročný úložný systém, vďaka ktorému budete mať vo veciach prehľad a poriadok.

Pán regál

Regály sú výborným odkladacím priestorom nielen v garáži. Najmä kovové majú vysokú nosnosť, ľahko sa udržiavajú a poskytujú množstvo variácií rozmiestnenia. Regál môže zaberať celú šírku a výšku steny alebo môže byť zavesený na strope a pod ním vznikne priestor na odkladanie iných vecí alebo na namontovanie závesného systému na stenu. Tak či onak, vždy ho treba bezpečne pripevniť o stenu a strop a do garáže umiestniť rebrík. V prípade oceľovej montovanej garáže si ich môžete zabezpečiť už pri jej stavbe. „Oceľové panely majú svoje nesporné výhody, preto sú montované oceľové garáže také praktické a obľúbené. Konštrukcia nepotrebuje žiadnu údržbu, garáž sa dá ľahko zmontovať na akomkoľvek mieste a jediné, čo treba, aby slúžila maximálne účelne, je udržať v nej systém a poriadok,“ prisahá na oceľ aj T. Steinhubl z Gardeon.

Ako odkladací priestor môžu v garáži poslúžiť aj staršie skrine. V menších garážach sú vhodným riešením verzie s posuvnými dverami, ktoré šetria miesto.