Zdravie a krása

Láska má vôňu vanilky

18. februára 2022

Do koča i do voza, resp. do kuchyne, lekárne a aj na parádu – priam magická vanilka! Neodmysliteľne patrí k romantike dlhých zimných večerov a pre február, mesiac lásky, je preto ako stvorená. Podľahnite jej príťažlivosti a nechajte sa rozmaznávať zmyselnou vôňou a podmanivou chuťou – zažijete doposiaľ nepoznané…

 

Z Miss Mexiko Miss World

 Vanilka pravá (vanilla planifolia) pochádza z Mexika. Patrí do čeľade orchideí a v súčasnosti  je rozšírená vo všetkých tropických regiónoch. Je to epifitická liana, ktorá sa šplhá v zvislom smere na kmeni stromov v tieni, prípadne polotieni a vo voľnej prírode môže narásť až do 25 metrov. Má tuhú stonku a vzdušné korene, cez ktoré zachytáva vlhkosť. Rozkonáruje sa len pri zaštipnutí. Kvitne bledozelenými, bielymi, prípadne žltými kvetmi od tretieho až štvrtého roku. Vo svojej pôvodnej domovine je opeľovaná špeciálnym druhom včiel. Práve z tohto dôvodu bolo spočiatku jej pestovanie v iných častiach sveta komplikované. Do polovice 19. storočia mali na vanilku monopol Španieli a ťažisková oblasť jej pestovania bola v Mexiku. Až vynájdenie metódy jej umelého oplodňovania v roku 1841 umožnilo pestovať vanilku aj v iných oblastiach za účelom poľnohospodárskeho pestovania. Dnes sa okrem Mexika pestuje na ostrovoch v Indickom oceáne, na Madagaskare (ten predstavuje 80% z celkovej produkcie vanilky), Srí Lanke, Bahamách či v Indonézii. Okrem vanilky pravej sa na plody pestujú aj niektoré iné druhy – vanilovník veľkokvetý (vanilla pompona), vanilovník tahitský (vanilla tahitiensis).

Klenot vanilín

 Vanilka je pestovaná pre plody – zelenkasté strukové tobolky dlhé do 30 cm. Zbierajú sa v polodozretom stave, resp. keď začínajú žltnúť. Tmavohnedú farbu získavajú až po fermentácii, pri ktorej sa tvorí vanilín. Práve on je zodpovedný za jej charakteristickú vôňu a sladkú chuť a je najcennejšou zložkou vanilky. Jeho biele kryštály je často vidno aj na povrchu struku. Kvalitu vanilky určuje jej aróma, farba a ohybnosť. Lámavosť je znakom vysušenia, čo zároveň poukazuje na zníženie obsahu arómy. Vanilku ako voňavé korenie používali už v dávnej histórii Aztékovia. V 15. storočí pripravil aztécky vladár Montezum II. špeciálny kakaový nápoj s príchuťou vanilky ako poctu pre španielskeho dobyvateľa Hernanda Cortésa. Okrem príjemnej arómy boli vanilke pripisované aj rôzne blahodarné účinky: od celkovej vzpruhy po jej pozitívny vplyv na srdce. Pridávala sa najmä do sladkých jedál či nápojov. Okrem gastronómie má dnes hojné využitie v likérnickom či voňavkárskom priemysle a vo farmácii.

Tip: Obohaťte produkty svojej domácej kozmetiky o pár kvapiek vanilkového extraktu a objavte ich nový rozmer!

Prírodný i umelý

 Vanilka obsahuje okrem vanilínu viac ako 200 rôznych aromatických látok, a preto nie je ľahké ju nahradiť. Ako alternatíva vysokej ceny prírodného korenia je však vanilín vyrábaný tiež synteticky. Ten však nie je až taký lahodný a jeho chuť je ostrejšia. Najväčším mínusom však je, že nemá účinné látky pravej vanilky. Rozlišovať treba tiež vanilkový extrakt a vanilkovú arómu. Vanilkový extrakt je silnejší, pretože je lúhom (vanilka sa lúhuje v alkohole) z vanilkových strukov a ich častí. Vanilková aróma je najčastejšie iba syntetická, umelo vyrobená, vôňa z aromatických látok a olejov.

Domáci vanilkový extrakt

Prísady:

  • 250 ml bieleho alkoholu (biely rum alebo vodka),
  • 5 vanilkových strukov,
  • uzatvárateľnú sklenú fľašu, do ktorej sa zmestia celé vanilkové struky.

Postup:

Do vysokej uzatvárateľnej fľaše nalejeme alkohol. Dve vanilky rozrežeme po celej dĺžke a vyberieme vanilkovú dužinu, ktorú dáme do alkoholu aj s prázdnymi strukmi. Pridáme dva struky, ktoré pozdĺžne prerežeme a ešte jeden struk vcelku. Fľašku pevne uzatvoríme, dáme do chladničky a necháme v nej pokojne tri alebo štyri mesiace. Každý deň ju však poriadne pretrepeme, aby sa vône dôkladne premiešali s alkoholom. Po uplynutí danej doby môžeme extrakt používať ako prírodnú vanilkovú príchuť do krémov, koláčov, zaváranín, koktailov, smoothies nápojov a všade tam, kam budeme chcieť dostať jej arómu.

Tip: Doma si môžete vyrobiť z pravej vanilky aj vlastný vanilkový cukor. Stačí vložiť celý vanilkový struk (alebo nadrobno nakrájaný v prípade, že ste už použili jeho dužinu) do pohára s kryštálovým cukrom a nechať ním cukor prevoňať. Pohár však musí byť dobre utesnený, aby aróma nevyprchala. Takisto struky vanilky treba správne uskladňovať – na suchom mieste a najlepšie osve zabaliť každý struk do celofánového či hliníkového vrecúška.

Skvelá kuchárka

Vanilka je veľmi obľúbenou ingredienciou, ktorá by v kuchyni nemala chýbať žiadnej dobrej gazdinke. Zíde sa najmä pri pečení a výrobe sladkých maškŕt – do koláčov a dezertov či zmrzlín. Vynikajúco dochutí smotanu, pudingy a krémy. Hodí sa k čokoládovým a kakaovým príchutiam. Výborná je aj s ovocím – jahodami, jablkami, hruškami, broskyňami alebo  melónom. No pasuje tiež k rybám, k morským plodom a možno ju použiť aj na prípravu mäsa. V Mexiku sa vanilka podáva s tmavými fazuľami na zvýraznenie chuti koreňovej zeleniny.

 Tip: Skombinujte vanilku s ďalšími chutnými koreninami – perfektne k nej ide škorica, čili, kardamón, klinčeky či šafran.

Lekárka srdcových záležitostí

Vanilka je komplexným liečivom pre zdravotnú kondíciu srdca. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, tuk, sodík, vápnik, draslík, fosfor, horčík, železo, meď, mangán, vitamín B, omega-3 i omega-6 mastné kyseliny a spomínaný vanilín. Ten blokuje nielen voľné radikály, ktoré spôsobujú srdcovo cievne ochorenia, zápaly či predčasné starnutie pokožky, ale tiež vznik rakoviny. Výskumy dokazujú, že vanilín indukuje programovanú bunkovú smrť v prípadoch rakoviny hrubého čreva a rakoviny konečníka. Najviac antioxidantov obsahuje bourbonská vanilka a najmä plody rastliny (výťažky sú z tohto hľadiska menej účinné). Práve pre zdraviu prospešné vlastnosti vanilky by sme si ju mali dopriavať pravidelne.

 

Účinky vanilky na zdravie:

  • podpora imunitného systému;
  • antioxidačné účinky;
  • povzbudzovanie činnosti srdca;
  • znižovanie rizika vzniku srdcových ochorení;
  • spriechodňovanie ciev;
  • zvyšovanie krvného tlaku;
  • pomoc v predchádzaní rozmnožovania nádorových buniek;
  • zlepšovanie činnosti pečene;
  • vplyv proti ochoreniam očí;
  • antibakteriálne a antimykotické účinky;
  • pomoc pri liečbe kožných problémov – ekzémov, vyrážok, atopickej dermatitídy;
  • pôsobenie proti zvýšenej teplote;
  • odstránenie pocitu studených končatín;
  • úľava pri nevoľnostiach počas tehotenstva;
  • pomoc pri úprave menštruačného cyklu a zmiernení kŕčov brucha;
  • regulácia tvorby žalúdočnej kyseliny a úprava látkovej výmeny;
  • pomoc pri tráviacich ťažkostiach;
  • podpora chudnutia;
  • energetické povzbudenie celého organizmu;
  • zlepšovanie koncentrácie;
  • pôsobenie proti depresiám;
  • zlepšovanie kvality spánku;
  • pomoc proti vypadávaniu vlasov.

Tip: Napriek tomu, že má vanilka vysokú nutričnú hodnotu (1 171,8 KJ a 279 Kcal na 100 g), môže pomôcť aj pri chudnutí, pretože navodzuje pocit sýtosti a zároveň podporuje látkovú výmenu.

Lekárka pre dušu

 Vanilka je perfektnou pomocníčkou aromaterapie. Jej vôňa je silnou zbraňou proti depresiám, pretože navodzuje pocit pohody a povzbudzuje zmysly. Je preto vhodná nielen pri nervovom podráždení, ale aj pri nechutenstve a pomáha tiež pri ťažkostiach s nespavosťou. Masáže vanilkovým olejem dokonca priaznivo pôsobia na srdce a regenerujú pokožku, vracajú optimizmus a celkovú vyrovnanosť. Pomoc vanilkovej zmrzliny počas depky teda nie je iba filmový mýtus…

Domáca vanilková zmrzlina

 Prísady:

  • 200 g práškového cukru,
  • 250 ml smotany na šľahanie,
  • 45 ml mlieka,
  • 1 vanilkový struk,
  • 1 vanilkový cukor (z pravej vanilky),
  • 7 žĺtkov,
  • 2 – 3 PL strúhanej čokolády.

 

Postupu:

Žĺtky vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. Vanilkovú dužinu povaríme v mlieku zmiešanom so smotanou a scedíme do žĺtkovej peny. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Nakoniec vmiešame nastrúhanú čokoládu.

Tip: Pokiaľ práve nemáte chuť na zmrzlinu, ale chcete zahnať stres, uvarte si obľúbený čaj a pridajte doň trochu vanilkového extraktu alebo prírodného vanilkového cukru.

 

Nežná a vášnivá

 Zloženie a vôňa vanilky sú podpaľačom ohniska vášne! Láska a zmysly sú nerozlučná dvojka – a ONA to vie! Využite preto február (a odteraz už aj všetky ostatné mesiace) naplno! Vanilka obsahuje látky, ktoré spôsobujú rozšírenie ciev, a tak podporujú prekrvenie organizmu a jej vôňa zase úzko súvisí s ľudskými feromónmi, takže zvyšuje erotickú príťažlivosť. Odhaľte afrodiziakum také nežné a pritom plné vášne…

Napísala: ZunaS