Zdravie a krása

Fitko pre mozog!

16. októbra 2020

Ľudský mozog je skutočný poklad. O svojho „Miláška“ by sme sa preto mali starať najlepšie, ako vieme. Mali by sme dbať na jeho výživu a správnu životosprávu, ale takisto aj o jeho kondičku. Vďaka nej nám to bude nielen rýchlejšie páliť, budeme si viac pamätať, ale zároveň spomalíme procesy starnutia a odoženieme rôzne ochorenia.

Najlepšou formou posilňovania kondície mozgových závitov je učiť sa niečo nové, čo vyvedie našu šedú eminenciu z tzv. zóny komfortu. Aby sme si to ale užili, najlepšie je vybrať si na učenie niečo, čo nás baví. Posilníme tak efektivitu a nápaditosť nášho myslenia a zároveň sa skvelo zrelaxujeme. Možností na výber je veľa! Je len na vás, aký fitnes program svojmu mozgu doprajete!

Vedeli ste, že…

  • mozog dospelého človeka váži okolo 1,4 kg,
  • je tvorený zo 77 % vodou,
  • skladá sa z vyše 12 miliárd neurónov a 50 miliárd podporných buniek,
  • na svoju činnosť spáli okolo 20 % kyslíka a ¼ glukózy z krvného obehu,
  • pri bdení produkuje 15 – 20W energie,
  • nemôže bolieť, pretože mozgová hmota nemá receptory bolesti,
  • mozgové centrá, ktoré nenamáhame, sa scvrkávajú už po dvadsiatom piatom roku života,
  • každých 10 rokov strácame 2 % mozgového objemu.

Návrat k študentskému životu

Boli ste počas svojich rokov akademický typ? Bavilo vás učenie, získavanie nových informácií? Máte momentálne niečo, čo vás zaujíma a o čom by ste sa chceli dozvedieť viac? Tak prečo sa nevrátiť k študentskému životu? Spoznáte veľa nových ľudí, so spolužiakmi budete po prednáškach chodiť na kávičku… A nehovorte, že na školu už máte vysoký vek. Existuje predsa univerzita tretieho veku, ktorú vyhľadáva stále viac a viac záujemcov. Ale takisto sa môžete bez problémov prihlásiť aj na denné štúdium – najstarší denný vysokoškolák na Slovensku má 70 rokov. Nechajte sa ním inšpirovať!

Cudzie jazyky

Bez jazykov to dnes nejde. Ak máte radi cudzie kultúry, radi cestujete a spoznávate nové krajiny, tak potom niet nad čím váhať. Dajte sa na jazyky! Nielen že si perfektne precvičíte kolieska v hlave, ale zároveň si ohromne rozšírite svoje obzory a možnosti. Niet nad to, komunikovať na cestách s domácimi v ich rodnom jazyku. Ľahšie nadviažete nielen konverzáciu, ale získate nových priateľov, s ktorými budete môcť byť v spojení aj z domova, napríklad cez sociálne siete. Navyše si môžete v jazyku, ktorému sa rozhodnete venovať pozerať filmy, počúvať hudbu alebo čítať knihy.

Handmade

Uprostred záplavy sériových produktov z tovární si výrobky vyrobené ručne s láskou opäť získavajú srdcia čoraz viac ľudí. Ich výroba je skvelým kondičným tréningom pre mozog. Veľmi populárne je pletenie – nazývané aj ako nová joga. Ale taktiež háčkovanie, vyšívanie – najmä folklórnych vzorov, či už na oblečenie, opasky, šatky, motýliky, kravaty, tašky atď. Ďalej veľmi fičí aj výroba šperkov z korálikov alebo výroba kvetovaných čeleniek a ozdôb do vlasov či dekorovanie servítkovou technikou.

Umenie

Máte umelecké sklony? Hor sa teda na umenie – veď na začiatku jeho slova stojí presne to podstatné – „um“! Prihláste sa na hodiny klavíra, huslí alebo iného hudobného nástroja. Taktiež si môžete vybrať spev, maľovanie, reštaurovanie, keramiku, sochárstvo, fotografovanie, filmovanie… Možností je nesmierne veľa. Nikdy predsa nie je neskoro začať sa pre radosť venovať tomu, čo nás láka a teší. A kto vie, kam vás to napokon privedie? Život je len jeden, tak si nič neodkladajte na potom…

IT generation

Počítače a elektronika sa stali neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Ak vás táto oblasť zaujíma a nechcete ostať pozadu, ale veselo si surfovať po internete, byť v spojení s rodinou alebo kamarátmi z druhej strany zemegule, upravovať si v počítači fotografie, alebo strihať videá z dovoleniek, bude sa vám páčiť na počítačových kurzoch, ktoré sa jednotlivým okruhom venujú. Ak sa raz zahĺbite do týchto tajov, nebude sa vám chcieť prestať!

Krížovky a spol.

Výborným spôsobom, ako si potrápiť mozog, sú staré zlaté krížovky, ktoré zlepšujú vedomostnú inteligenciu, teda pamäť na fakty. Spolu so scrabble či osemsmerovkami, rozširujú tiež slovnú zásobu. Sudoku zase zlepšuje kombinačné a numerické schopnosti. Takisto aj puzzle pozitívne vplýva na kombinačné myslenie. Pexeso cibrí krátkodobú pamäť, hlavolamy rozvíjajú logické myslenie. Najlepšie na tom je, že mnohé z krížoviek či hlavolamov môžeme nosiť so sebou – dokonca priamo v mobile! – a využiť tak čas napríklad pri čakaní na zastávke alebo u lekára.

Mozog je hráč

Ak sa radi hráte, skúste si zahrať niektoré zo špeciálne navrhnutých internetových hier, ktoré využívajú poznatky neurovedy, ako napríklad hry Lumosity alebo Fit Brains. Takéto hry pomáhajú rozvíjať mozog hneď na viacerých úrovniach. Zlepšujú krátkodobú a dlhodobú pamäť, motoriku, flexibilitu – teda schopnosť rýchlo sa orientovať medzi rôznymi úlohami, reagovať a riešiť problémy.

Meditovanie

Meditácia pomáha utíšiť more myšlienok rozbúrených v mysli, čím odblokováva mozgové centrá, ktoré sú zavalené množstvom nahromadených nespracovaných myšlienok a pocitov. Výborná je meditácia s názvom Rozchodenie mozgu, pri ktorej si predstavujeme, že chodíme postupne po všetkých mozgových častiach – po prednom, zadnom, pravom a ľavom spánkovom, po povrchu veľkého a spodného mozgu. Táto meditácia učí psychicky prenikať do všetkých častí mozgu a zvýšiť tak ich prekrvenie. Tým dochádza k aktivizácii tých centier, ktoré sú málo využívané alebo vôbec. Tak isto koncentrácia na zaostrenie zmyslov, a to hlavne zrakového a sluchového, prebieha v neurónoch práve týchto oblastí.