Zdravie a krása

Jesenný detox vášho domova

16. októbra 2020

Stromy na jeseň zhadzujú svoje listy a z ich krásnych žlto-hrdzavých až mahagónových variácií nám pod nohami vytvárajú nádherný koberec. Zdá sa nám na škodu, že sa taký poklad povaľuje len tak po zemi, no príroda vie, čo je pre ňu dobré. Mali by sme si preto z nej vziať príklad a zbaviť sa počas jesene všetkého, čo doma skladujeme len preto, že sa nám to zdá pekné, hoci to už dávno nepoužívame. Hromadenie nepotrebných vecí nás totiž okráda nielen o potrebný priestor, ale aj o potrebnú životnú energiu. Zhlboka sa teda nadýchnime čerstvého jesenného ovzdušia a podrobme svoj milovaný hrad poriadnemu detoxu, ktorý vytvorí priestor pre nové začiatky!

Zberateľstvo verzus zberačstvo

Patologické zhromažďovanie vecí, aj tých logicky nepotrebných a časom zdraviu škodlivých (obaly od potravín, nedojedené jedlá a pod.), známe ako zberačstvo, predstavuje vážnu psychickú diagnózu. Väčšinou ide o reakciu na psychicky traumatizujúci zážitok. Máva niekoľko rovín a postupne sa môže rozvíjať. Na rozdiel od toho však existuje zberateľstvo, v rámci ktorého ľudia starostlivo zbierajú len istý druh predmetu, ku ktorému majú vzťah – známky, pohľadnice, servítky, modely lietadiel, vlakov či áut – a o svoju zbierku sa poctivo starajú. A hoci sa práve necítite ani ako zberač, ani ako zberateľ, inšpirujte sa práve zberateľmi, ktorí vždy vedia, čo si majú odložiť a čo nie. Ak vo vás (alebo niekoho vo vašom blízkom okolí) zbavenie sa nejakej veci, o ktorej viete, že by ste ju mali byť bez problémov schopná vyhodiť, vyvoláva pocit úzkosti, mali by ste zbystriť pozornosť.

Zážitky, nie veci

Na úvod očisty vášho domova je veľmi potrebné uvedomiť si podstatu celej záležitosti – a síce, že v živote by sme mali zbierať predovšetkým zážitky a nie veci. Je však samozrejmé, že niektoré predmety, ktoré majú z racionálneho hľadiska nulovú hodnotu, ju pre nás majú z citového hľadiska nevyčísliteľnú. To sa však týka oveľa menšieho množstva vecí než toho, ktoré doma v skutočnosti skladujeme. Preto bude na začiatok užitočné určiť si, čo pre vás má skutočnú hodnotu a čo nie a podľa toho začať svoje veci triediť.

Chce to kľúč

Ak už máte jasno v tom, čo si chcete ponechať, prichádza druhý krok, a to nájsť danej veci jej vlastné miesto podľa kategórie, do ktorej ste ju zaradili – napríklad prečítané časopisy, ktoré si chcete ponechať budú bývať na poličke vľavo, neprečítané, ktoré po prečítaní vyhodíte vpravo a pod. Tento pevný systém triedenia platí pre všetko. Pomôže vám urobiť si prehľad vo veciach a mať ich pribúdanie pod kontrolou. Pokiaľ totiž nejakej veci neviete nájsť miesto, znamená to, že ho vo vašom živote už nemá a mali by ste sa s ňou rozlúčiť. Takisto vám pomôže, ak budete aj nové veci ukladať na miesto podľa pravidiel, v rámci ktorých jej okrem daného miesta pridelíte aj status stáleho prírastku alebo prechodného spolunájomníka.

Odpútajte sa, prosím!

Pri posudzovaní emocionálnej hodnoty vecí vám pomôže triezvy pohľad a odosobnenie. Za každou najmenšou drobnosťou sa totiž dá pri zaangažovaní emócií objaviť obrovský príbeh citov. Od týchto fantázií sa však treba odpútať a učiť sa veci hodnotiť viac objektívne. V tom vám pomôže druhý pár očí, preto odporúčame pustiť sa do triedenia s niekým, kto vám rozumie a dobre poradí – niekto z rodiny či dobrá kamarátka. Zároveň sa zbavíte nielen stresu z rozhodovania a lúčenia s vašimi vecami, ale ešte si aj užijete spoločne kus zábavy!

 Ešte sa to zíde…

Nie, nezíde. To vieme všetci. Ak ste danú vec už rok, dva nepoužili, oblečenie neobliekli, topánky neobuli a tak ďalej – určite tak neurobíte ani neskôr. Čarovnou vetou, odkazujúcou vás na „potom“, podvedomie len dômyselne klame vedomie, ktoré sa s danou vecou nechce rozlúčiť. Možno máte k danej veci istý vzťah a možno vám je len proste ľúto ju vyhodiť, a tak si vravíte, že veď zbaviť sa jej môžete aj potom – pričom tajne dúfate (a vlastne aj viete), že to „potom“ nikdy nenastane. Prestaňte sa ale hrať sama pred sebou na schovávačku a postavte sa v danej situácii svojmu rozhodovaniu zoči-voči a otvorene si priznajte, že daná vec je len lapač prachu, ďalšia rekvizita do preplneného šuplíku, a pokiaľ jej neviete okamžite nájsť opodstatnené miesto či funkciu v domácnosti, tak bude naozaj potrebné sa s ňou rozlúčiť­ a čím skôr tak urobíte, tým to bude lepšie.

Vhodne umiestniť

Ľahšie sa vám bude zbavovať pre vás nepotrebných vecí, ak sa rozhodnete dať im druhú šancu na život na druhom mieste – čiže ich vhodne umiestnite. Môžete ich skúsiť predať alebo darovať cez internetový bazár, dať rodine, kamarátkam, kolegyniam, venovať charitatívnej organizácii. Oblečenie môžete vhodiť aj do zberných kontajnerov. Takisto topánky, tašky či hračky po deťoch. Tie môžete zaniesť aj do detského domova alebo ponúknuť sociálne slabším rodinám. Takýmto spôsobom vám nebude ľúto sa s vecami rozlúčiť a navyše vás bude hriať príjemný pocit pri srdci, pretože okrem toho, že predĺžite veciam ich zmysluplnú existenciu, urobíte hlavne dobrý skutok.

Staré za nové

Nechcete sa zbaviť vecí, ktoré nepoužívate, ale nové domov prinášate s radosťou. A keďže nežijeme v nafukovacích príbytkoch, nebude sa to takto môcť diať donekonečna… Preto vám pri zbavovaní sa vecí a rozhodovaní sa, ktoré si ponechať a ktoré nie, pomôže aj myšlienka, že za každú starú vec, ktorej sa zbavíte, si budete môcť kúpiť niečo nové. Skúste to ako systém odmeny – ale iba zo začiatku, pretože inak by ste si vybielili nielen domov, ale aj účet.

Signál pre zmenu

Hlavným a prvoradým princípom umenia, vedy harmonického usporiadania priestoru feng šuej je poriadok. Doslovne feng šuej znamená „vietor“ a „voda“, pričom vietor predstavuje neustály pohyb a zmenu a voda životodarnú energiu. Aby ste ich vniesli do vašej domácnosti, je potrebné jej pravidelné udržiavanie – a to je nemožné bez systematického očisťovania od nepotrebných a nepoužívaných vecí. Pravidelný detox domova, v ktorom je poriadok a dostatok voľného priestoru, namiesto preplnených zákutí, podľa feng šuej navyše nevytvára len priestor pre prúdenie pozitívnych energií a šťastia, ale zároveň aj pre objavovanie a príchod nových vecí a udalostí. Voľným miestom totiž posielame vesmíru signál, ktorým hovoríme, že si prajeme, aby do nášho života prišlo niečo nové a že sme na to pripravení, pretože sme si pre to vytvorili miesto. Pre umocnenie účinku je dobré svoje želanie konkretizovať a zhmotniť, napríklad napísať si ho na papier.