Zdravie a krása

Terapia zrakom

16. októbra 2020

Počas návštevy základnej školy vás určite naučili, že človek má päť zmyslov: zrak, sluch, čuch, chuť a hmat. Každý zo zmyslov neustále využívame, no možno si neuvedomujete, že neslúžia iba na prácu a potešenie, ale prostredníctvom nich sa možno i liečiť. V nasledujúcom článku sa preto dozviete, ako využiť zmysly pri praktizovaní terapií a pomôcť tak svojmu zdraviu.

TERAPIA FARBAMI

Očami spracúvame toľko informácia, že sa ľahko unavia. Pri únave ich musíme na chvíľu zatvoriť, aby sme nabrali energiu, pretože ich dnešný rýchly svet skutočne nevyčerpáva. Chráňte tento dôležitý orgán doslova ako oko v hlave – veď už len prejsť vašim bytom so zatvorenými očami nie je hračka – a vyberajte preň oku lahodiace bytosti, predmety, farby…

Nie je nič nové na svete, že farby majú liečivé účinky. Vytvárajú a upravujú náladu, dokonca ovplyvňujú naše konanie a vedia nás ovplyvniť natoľko, že sa podľa nich správame. Farba je vlastne svetlo s rozličnou frekvenciou. Každá farba má inú charakteristiku a inak vplýva na psychický a fyzický stav človeka. Veď už len to, akú farbu vlasov, nechtov alebo oblečenia máme, podľa toho sa cítime, konáme.

Ak sa chcete liečiť farbami, čiže zaradiť do svojho života colorterapiu, mali by ste vedieť, čo ktorá farba znamená a v čom vám pomôže, resp. ktorej sa vyhnúť.

Červená – energia, láska, agresia. Zlepšuje fyzickú kondíciu, zvyšuje sexuálny apetít, u žien neguje ženské problémy, bojuje s chrípkou, bolesťou, migrénou, depresiou, fóbiou, strachom.
Ružová – priateľstvo, sentimentálnosť, šťastie. Bojuje s depresiou, tlmí rozbúrené emócie, potláča stres, pôsobí relaxačne.
Modrá – pravda, viera, duševná pohoda. Podporuje sebavyjadrenie, znižuje tlak, horúčku, zmierňuje kožné alergie, bolesť, zápaly, popáleniny, bojuje s nadváhou.
Fialová – poznanie, duchovno, tajuplnosť. Pôsobí upokojujúco až meditatívne, zmierňuje chuť do jedla, zastavuje krvácanie a hnačky.
Hnedá – pohodlie, bezpečie, pôžitok. Je vhodná pre ľudí v strese, keďže upokojuje.
Zelená – život, mladosť, závisť. Zmierňuje úzkosť a náladovosť, upokojuje zápaly a oči, znižuje tlak, rozťahuje cievy a žily, posilňuje imunitný systém, aktivuje mozgové procesy.
Žltá – intelekt, život, radosť. Zvyšuje sebavedomie, podporuje priebojnosť a šarm, bojuje s melanchóliou, zvyšuje chuť do jedla, zlepšuje činnosť srdca, stimuluje mozog.
Sivá – neutrálnosť, nerozhodnosť, strach. Upokojujúca a nič neprezrádzajúca farba, ktorá navodzuje stereotyp a neúčasť.
Biela – znovuzrodenie, smrť, čistota. Neutralizuje bolesť, dodáva pocit vyrovnanosti, istoty, sebavedomia.
Čierna – noc, smútok, smrť. Vyvoláva pocity uzavretosti, môže pôsobiť depresívne.