Zdravie a krása

Výborne chutí a má skvelé antioxidačné a liečivé účinky! Cesta čaju…

13. januára 2021
Obrázok od Leon_Ting z Pixabay 

V mraze prvého štvrťroka ťažko nájdete hrejivejší nápoj než čaj. Čaj je populárnym nápojom už od staroveku. Nielenže nás zahreje, výborne chutí a má skvelé antioxidačné a liečivé účinky. Doprajte si jednu šálku čaju aj v podobe tohto článku, v ktorom sa zoznámite so stručnou históriou čaju a dozviete sa, kam sa vydať za svojim obľúbeným čajom a trebárs si nazbierať čerstvé čajové lístky priamo s čajového kríčka. Na zdravie! 

Odkiaľ čaj prišiel do vašej šálky?

Prvé zmienky o spotrebe čaju nachádzame pred 5 000 rokmi. Podľa starej čínskej povesti úžasné účinky čaju objavil cisár Šen-nung, ktorý pil iba prevarenú vodu. Raz, keď odpočíval v tieni divokých čajovníkov, zafúkal vietor a do vriacej vody mu spadlo zopár čajových lístkov. Keď cisár nápoj ochutnal, objavil novú lahodnú chuť a spoznal tiež blahodarne účinky tekutiny, pôsobiace na telo i myseľ. Iné zdroje uvádzajú, že nešlo o cisára, ale farmára, učenca a liečiteľa, ktorý sa omylom otrávil, a keď mu zopár lístkov z čajovníka spadlo do nádoby s vriacou vodou, zachránil si vypitím tekutiny život. Traduje sa tiež, že budhistický mních Bódhidharma zložil sľub bdenia a sústavnej meditácie. Hodiny bdenia ho unavili a nakoniec zaspal. Po prebudení sa na seba tak nahneval, že sa si odrezal očné viečka, aby viac nemohol zatvoriť oči. Na miesto, kde dopadla krv z jeho očí, vyrástli dva kríky, z ktorých neskôr uvaril povzbudzujúci nápoj, vďaka ktorému sa mu podarilo premôcť únavu. Pripíšte autorstvo objaveniu čaju čínskemu cisárovi, farmárovi alebo asketickému mníchovi, či ani jednému z nich a pokojne čaj považujte za zázrak a dar, ktorý nám dala matka príroda.

Ako sa čaj dostal do vašej šálky?

Sprvu nie tak lahodný, ako ho poznáme dnes – z vrecúška – k nám musel čaj prejsť ešte dlhú cestu. Trvalo tisíce rokov, kým pestovatelia čaju odhalili všetky zákonitosti jeho výsadby, starostlivosti oň a spôsoby spracovania. Vďaka rozsiahlemu výskumu sa čaj stal bežnou súčasťou medicíny. Lisovaný do tehličiek a doštičiek sa konzumoval dokonca na kráľovskom dvore. Cisár i šľachta považovali nápoj za vzácny dar a liek, preto mu pridelili i jeho vlastný čínsky znak „cha“.

Čaj sa stal vyhľadávanou komoditou, a tak Číňania hľadali nové cesty, ako ho efektívnejšie dopraviť z ďalekých oblastí Yunnan a Sichuan do hlavného mesta Luoyang. Pestovanie čajovníkov sa nielenže rozšírilo do ďalších oblastí, ale čaj sa začal prevážať i lodnou dopravou po Vodnom kanáli. Tým sa osviežujúci, no ešte stále trpký nápoj priblížil i obyčajným ľuďom a získal o to väčšiu popularitu. Čaj ponúkali nielen na kráľovskom dvore, ale aj v jedálňach, obchodoch s vínom, v krčmách a čajovniach.

Obchod s čajom prekvital, s tým bol spojený aj neustály výskum na zdokonaľovanie čaju od jeho pestovania, zbierania, spracovania, prípravu až po servírovanie. Do éry dynastie Ming (cca. 14. – 17. storočie) sa pil v Číne zelený čaj ochutený jemným korením ako silica chryzantémy, jazmínu či lotosu. Prísne pravidlá neobišli ani zberačky čajových lístkov, ktoré nesmeli jesť pikantné a výrazné jedlá ako cesnak alebo cibuľu, aby na lístkoch neutkvel ich pach a neznehodnotil arómu čaju. Neskôr dopyt po čaji prinútil Číňanov k výrobe čierneho a kvetinového čaju, ktoré sa už rozvážali aj do Európy. Jeho účinky počas dlhej cesty zachovali vďaka konzervácii fermentáciou a sušením v peci. Tak sa čaj dostal až k nám…

Aký čaj sa dostal do vašej šálky?

Ak ešte nie ste čajovým fanúšikom, asi sa nezamýšľate nad tým, aký čaj pijete. Stačí, že dobre chutí a vonia, je uskladnený v peknej krabičke alebo, že je vôbec doma. No je veľa druhov čajov a každý z nich je špecifický, cenený pre iné účinky a chuťové zážitky.

Zelený čaj – najznámejší z čajov má skvelé antibakteriálne a antioxidačné účinky, pôsobí na zamedzenie tvorby rakoviny, znižuje cholesterol, priaznivo ovplyvňuje kardiovaskulárny systém, predchádza mŕtvici, infarktom, artróze, krvným zrazeninám. Pite zelený čaj a vaša pleť bude pôsobiť mladšie, bez vrások. Nakombinovať ho môžete aj s kozmetikou s výťažkami zeleného čaju. Pite ho aj vtedy, ak fajčíte a holdujete alkoholu, máte problém s odbúraním tukov a trávením. V prípade slabej imunity je tiež ideálnym spoločníkom, pretože ju podporuje, a tak je vhodnou prevenciou chrípky, pomáha pri vírusových ochoreniach a alergiách. Vďaka zelenému čaju tiež budete mať zdravšie zuby a ďasná. Vysoký obsah kofeínu poteší kávičkárov, keďže podporuje čulosť a koncentráciu. Pôsobí utešujúco na psychiku, stres a nervy. Ak milujete zelený čaj, varte ho pri teplote do 80 °C. Pamätajte, že zelený čaj sa nemá piť studený, stráca svoje pozitívne účinky.

Polozenený čaj – oolong alebo modrozelený čaj je tekutina na pomedzí zeleného a čierneho čaju. Má žltú až okrovú farbu a výraznú sladkú orechovozemitú chuť a vôňu vďaka veľkému obsahu silíc. Priaznivo vplýva na problémy spojené s metabolizmom a trávením, imunitným systémom, pôsobí protizápalovo. Mali by ste ho zalievať vodou okolo 90 °C.

 Biely čaj – najjemnejší čaj z nerozvinutých bielych pupencov. Po zbere a zvädnutí sa pretriasaním jemne fermentujú, následne paria a prudko vysušia. Čaj má slabozelenú farbu a jemnú chuť, takže si ho vyberte v prípade, že nemáte radi horké chute. Vhodný je aj pre ľudí, ktorí sa radšej vyhýbajú kofeínu, keďže ho obsahuje minimum. Má silné antibakteriálne účinky, maximum antioxidantov, antivírusové schopnosti, má priaznivý vplyv na rednutie kostí a na pleť, znižuje cholesterol, posilňuje kardiovaskulárny systém a pomáha bojovať so psychickými starosťami ako stres či nervozita. Okrem šálky sa s ním stretnete v kozmetike. Ak uprednostňujete biely čaj, nelúhujte ho vo vriacej vode a pite niekoľko šálok denne.

Žltý čaj – tajomný čaj, ktorého postup výroby bol dlho záhadou. Čajové lístky sa sušia veľmi pomaly v hrubých vrstvách, prikryté ľanovou látkou. Žltý čaj má svetložltú farbu a výraznú sladšiu chuť. Okrem vlastností ako zelený čaj, žltý čaj dobre pôsobí na pečeň. Uvarte si ho rovnako ako zelený čaj, len ho pridlho neskladujte, má pomerne krátku trvanlivosť.

Čierny čaj – výnimočný je tým, že sa prevažne pestuje v okolí Afriky. Listy čierneho čaju nie sú pred vysušením naparené, čím sa odlišujú čierny a zelený čaj. Čaj má výraznú tmavohnedú farbu a silnú chuť. Prospieva srdcu, nervom, tráveniu. Často sa podáva s mliekom, čo však nie je vhodná kombinácia, pretože znižuje jeho účinky. Dožičte si svoj anglický čaj o piatej radšej v bezlaktózovej podobe.

Prečo sa dostal čaj do vašej šálky?

Český básnik, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, Jaroslav Seifert spomína vo svojej básni Krabice na čaj na svoje detstvo – pripomína mu ho čaj. Čaj je pre neho vrelou pripomienkou domova, detského času, matky… Čaj je jedným z najobľúbenejších nápojov sveta ako u malých, tak u dospelých. Vďaka nemu zažívame príjemné okamihy v kruhu rodiny a priateľov, vychutnávame si pokoj samoty, prekonávame ťažké chvíle a choroby, robíme si z jeho prípravy a pitia rituál, vďaka ktorému dokážeme bojovať s každodennými ťažkosťami, priateľa, ktorý nám vyčarí úsmev na perách svojou vôňou a chuťou. Čaj má blahodarne účinky na našu myseľ, vďaka aminokyseline L-theanín má antistresové účinky. V kombinácii s kofeínom L-theanín podporuje kognitívnu výkonnosť.  Doktor Lei Feng z Lekárskej fakulty Národnej singapurskej univerzity zhrnul výsledky svojho výskumu: „…pitie čaju je účinné pri prevencii alebo zmierňovaní kognitívneho poklesu a že by mohlo byť jednoduchou voľbou životného štýlu, ktorý prospieva zdraviu mozgu.“ A práve naopak, ak budete pravidelne piť čaj, vaše kognitívne schopnosti sa zvýšia.

Vedcov účinky čaju neprestávajú udivovať, láka ich k výskumu a mnohé štúdie ukazujú, že konzumácia čaju ovplyvňuje zdravie. Čaj napomáha bojovať s rôznymi neduhmi:

  • najmä zelené a biele čaje pomáhajú zlepšovať náladu,
  • niektoré čaje podporujú trávenie, spaľovanie tukov, metabolizmus,
  • flór, obsiahnutý v čaji, podporuje hustnutie kostí,
  • napomáha prevencii rakoviny,
  • zelený čaj znižuje vysoký krvný tlak,
  • znižuje náchylnosť ku kardiovaskulárnym a degeneratívnym ochoreniam,
  • antioxidanty v čaji regenerujú a chránia pokožku,
  • antibakteriálne zložky čaju zabraňujú vzniku zubného kazu a zápachu z úst.

Čajové kráľovstvo

Dôvodov, prečo sa dostal čaj do vašej šálky je mnoho, každý z nás má iný. Každopádne, ide o správnu voľbu. Podporíte ju tým, že vycestujete za najzdravšou formou čaju priamo do krajiny jej pôvodu? Naplánujte si dobrodružný výlet do čajových monopolov ešte túto zimu.

Najznámejšie čaje sveta pochádzajú z Ázie. Od nášho kontinentálneho suseda nás delí pohorie Ural, rieky a moria. Nájdete v nej rozvinutú čajovú kultúru, týkajúcu sa pestovania čaju a jeho servírovania. Dominantnými krajinami produkujúcimi čaj sú Cejlón, Čína, India, Irán  a Japonsko. Nájdete tu svoje obľúbené biele, zelené, polozelené, čierne čaje, populárny ajurvédsky čaj a výnimočný jazmínový. Okrem nich tu uvidíte aj exotickú východnú kultúru, môžete si čaj vypiť v tradičnej čajovni, prihlásiť sa na kurz prípravy a servírovania čaju, navštíviť lekára východnej medicíny a získať od neho liečivé čajové tinktúry. Priaznivci južného a západného sveta sa nemusia obávať, že by si neprišli na svoje, pretože čaj sa pestuje po celom svete. S výnimočnými odrodami sa pýšia aj v Afrike a Južnej Amerike. Stretnete sa tu napríklad s milovaným mathé alebo roibosom.

Cesta z čínskych čajových lístkov

Čínska ľudová republika je nesporne najznámejšou čajovou veľmocou, veď čaj je synonymom Číny. Názov krajiny možno preložiť ako „krajina uprostred“. Ide o štvrtú najväčšiu krajinu sveta a najväčší štát Ázie. Vyše miliarda Číňanov, milovníkov čaju, si nadovšetko cení svoju čajovú tradíciu starú tisícky rokov. Aj keď nie je isté, či práve tu uvarili prvý čaj, môžete si tu vypiť údajne najlepší čaj na svete.

Na juhu Číny v provincii Če-ťiang sa rozkladá významné starobylé mesto Chang-čou, ktoré bolo za dynastie Sung hlavným mestom krajiny. Má rozlohu cez 16 000 km2, približne štyri milióny obyvateľov a jedným z najlákavejších turistických atrakcií Číny. Nachádza sa totiž obklopené malebnými horami, Západným jazerom a budhistickým Kláštorom Ling-jin. Z prekrásnej krajiny pochádza aj najlepší čínsky čaj Lung-ťing – Dračia studňa, ktorý má sviežu sladkú chuť a nefritovú farbu. Pil ho aj cisár Čchien-lung či básnik Su Š‘, ktorý ho prirovnal ku krásnej žene. Čaj má ochladzujúce účinky, preto sa odporúča piť ho hlavne počas leta, uvarený z čerstvej vody zo zázračného Tigrieho prameňa, ktorý sa nachádza blízko plantáží. Stretnete tu aj ďalších priaznivcov skvelého čaju, ktorí sa tu schádzajú, aby si ho vychutnali.

Čína je bohatá na všetky druhy čaju, a tak nech v provincii Če-ťiang vaša cesta neskončí.

Cesta z japonských čajových lístkov

Japonsko je štát roztrúsený medzi tritisíc ostrovmi. S rozlohou skoro 380 000 km2 je jednou z krajín s najvyššou hustotou obyvateľstva. Má okolo 120 000 obyvateľov, ktorí sú prísloveční čajovými obradmi. Japonský čajový obrad je rituálna forma prípravy čaju, ktorá je súčasťou čajovej kultúry. Inšpirovaný je čínskym čajovým obradom, meditatívnou až zenovou záležitosťou. Naučte sa ho v jednej z čajových oblastí ako Šizuoka, Kagošima, Mie, Nara, Kjóto, Saga, Fukuoka alebo Saitama.

V Japonsku zakopnete o čajové plantáže takmer na každom rohu, pričom ide takmer výhradne o zelený čaj. Najstaršou čajovou oblasťou krajiny je Udži v protektoráte Kjóto. V jeho blízkosti sa nachádza najväčšie japonské jazero Biwa a okrem krásnej krajiny a čaju sa tu môžete zoznámiť aj s čajovou históriou, keďže oblasť má povesť najlepšieho producenta japonského čaju a pochádzajú odtiaľto najjemnejšie a najlepšie čaje. Povestným je čaj Gyokuro – Nefritová rosa, zelený čaj, ktorý sa pestuje špeciálnou metódou zatieňovania čajovníkov. Dvadsať dní sú zatienené na 90 % plachtami a bambusovými rohožami, aby sa zvýšil ich podiel chlorofylu. Lístky sú tak tmavšie a sladšie. Zbierajú sa iba najčerstvejšie a najmäkšie lístky, a to ručne alebo nožničkami. Spracované sú počas tridsiatich sekúnd naparovania, aby nezoxidovali a nestratili vôňu. Následne sú sušené teplým vzduchom. Vychutnajte si tento skorý jarný čaj priamo v mieste jeho pobytu. Na jeho jemnú príjemnú chuť budete ešte dlho spomínať.

Cesta z paraguajskej „čajovej“ kôry

Vynikajúce čaje objavíte v Južnej Amerike najmä v Argentíne, Bolívii a Paraguaji. Paraguajská republika je dlhá vnútrozemská krajina, rozprestierajúca sa na vyše 406 000 km2. Napriek tomu, že krajina nie je z hľadiska poľnohospodárstva na vrchole, pestuje sa tu jeden z najdravších čajov na svete. Urodí sa tu vďaka čistému ovzdušiu dažďových pralesov. Lapacho svoje meno dostal podľa kôry rovnomenného stromu, z ktorého pochádza, a je nazývaný ako „Božský strom“. Strom s nádhernými fialovočervenými kvetmi dorastá do výšky tridsať metrov a dožíva sa sedemsto rokov. Čaj z kôry stromu je bohatý na vitamíny a minerály, má vysoký podieľ železa, vápnika, horčíka, mangánu, jódu i bóru. Lapacho je čaj vhodný na podporu obranyschopnosti, odporúča sa piť pri nádorových ochoreniach, cukrovke, podporuje zvyšovanie hladiny hemoglobínu. Redukuje váhu, pôsobí na kožné problémy a kŕčové žily. Pomáha pri infekciách, paradentóze, malárií, horúčke či chrípke. Nezanedbateľný je i pri boji s nervozitou a bolesťou hlavy, dodáva energiu, zaháňa únavu, a navyše pôsobí ako afrodiziakum. Vydajte sa do tropického paraguajského pralesa vychutnať si šálku tohto zázraku!

Šťastné čajové cesty!

Archív január - marec 2020/ ZunaS