Zdravie a krása

Nech vaše zdravie a krása kysne ako dobré cesto

24. novembra 2020
Obrázok od fancycrave1 z Pixabay 

Kvasnice

Pomaly sa už blíži čas sladkého vianočného pečenia, ktoré nádherne rozvonia celý náš domov. Každej správnej gazdinke preto doma určite nebudú chýbať kvasnice, práve vďaka ktorým cesto na obľúbený kysnutý koláč v miske tak nádherne rastie, ako rastie aj naša túžba poriadne sa do hotového sladkého diela zahryznúť. No kvasnice nie sú vhodné len na pečenie. Tento prírodný produkt, označovaný aj ako „bioliečivo 3. tisícročia“ – resp. jedna z najstarších foriem života na našej planéte, je nesmiernym zdrojom mnohých prospešných živých kvasiniek a ďalších látok s vynikajúcimi účinkami pre zdravie celého nášho organizmu i pre našu krásu. Takže, tie z vás, ktoré nebudú do Vianoc s droždím iba piecť, získajú na celú zimu nielen imunitu silnú ako vianočné tradície, ale navyše ich krása bude žiariť silnejšie ako svetielka na vianočnom stromčeku.

Z histórie…

Významné účinky kvasníc boli ľudstvu známe už pred 5000 rokmi. Podľa výskumov používali kvasnice už starí Egypťania, ktorí tak položili základy pečenia chleba. Traduje sa, že na pečenie galského chleba sa dokonca používala usadenina z piva. No a v roku 1857 Louis Pasteur odhalil, že za kvasením chleba stoja kvasinky, obsiahnuté v droždí.

Sú živé!

Kvasnice – resp. droždie, sú zmesou mikroskopických živých organizmov obsahujúcich živé zlisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae, ktoré patria medzi jednobunkové huby, tvaru vajíčka, viditeľné len pod mikroskopom. Čerstvá kocka droždia a jeho sušený variant však zostávajú stále rovnako „živé“ a obsahujú také isté množstvo prospešných mikroorganizmov. Droždie je jedným z najbohatších organických prameňov prirodzených vitamínov. Obsahuje všetky vitamíny skupiny B, vitamín D, proteíny, sacharidy, lipidy, oligoelementy, enzýmy, stopové prvky meď a železo, esenciálne kyseliny a minerálne soli.

Sú zdravé!

Kvasnice regenerujú celé naše telo. Podporujú správne fungovanie obličiek a pečene. Posilňujú imunitu, majú protizápalové a hojivé účinky. Pomáhajú pri zvýšenej tvorbe žlče, pri žalúdočných vredoch, neutralizujú a pohlcujú kyseliny, odbúravajú hromadenie kyseliny mliečnej a octovej. Sú účinné pri nechutenstve, upravujú trávenie, problémy s nadúvaním, zápchou i vylučovaním stolice. Riešia tiež problémy s kandidózou – premnožením plesní v tele. Neutralizujú pečeň, preto sú vhodné pre ľudí s cirhózou pečene. Takisto zlepšujú trávenie cukrov, čo ocenia najmä diabetici. Pre diabetikov je vhodné taktiež pivovarnícke droždie, pretože je najlepším zdrojom chrómu, ktorý je zapojený do tzv. „faktoru tolerancie glukózy“, nevyhnutnej pre produkciu inzulínu. V obchode môžeme taktiež nájsť lahôdkové droždie v bio kvalite (tebi droždie). Hoci sú to neaktívne kvasnice sušené pri vysokej teplote, a nie sú teda „raw“ v pravom zmysle slova, holdujú im všetci vitariáni, ktorí ich používajú najmä ako dochucovadlo aj z toho dôvodu, že kvasením nenarúšajú črevnú mikroflóru a nespôsobujú nepríjemné problémy s nadúvaním. Okrem účinkov na naše telo kvasnice posilňujú a upokojujú aj celý náš nervový systém. Pôsobia proti nervozite, pri depresiách, zvýšenej únave či nespavosti.

Sú jedlé!

Existuje viacero spôsobov konzumácie kvasníc – známa klasická čerstvá kocka z obchodu, prášok či tabletky. Najjednoduchšia na konzumáciu je zrejme forma tabletiek, pri ktorých netreba riešiť prirodzenú chuť kvasníc. Tá totiž nie každému vyhovuje. Denná dávka sú 2 – 4 tabletky trikrát denne po jedle. Existujú aj tabletky obohatené o ďalšie zaujímavé ingrediencie na posilnenie želaného účinku – ako napríklad echinacea, hliva ustricová či chlorella. Veľmi jednoducho sa však užíva aj prášok alebo tradičná kocka, ktoré ľahko rozmiešame vo vode či v mlieku. Denná dávka by mala byť polovica až tretina kocky kvasníc. Pripravený elixír krásy a zdravia užívame trikrát denne po jedle. Aby sme dosiahli požadované účinky, iné druhy nápojov sa na jeho prípravu neodporúčajú. Podmienkou správnej konzumácie kvasníc totiž je, aby sa konzumovali samostatne, a nie s inými potravinami. Hlavne by nemali prísť do styku so soľou, ktorá kvasinky zabíja. Droždie je vhodné aj pre ľudí s bezlepkovou diétou, pretože neobsahuje lepok.

Spravia vás krásnou!

Pleť

Problémy s pleťou sú často len odzrkadlením vnútorných problémov organizmu. Práve preto sú kvasnice nielen ideálnym vnútorným liečivom, ale aj kozmetickým produktom 2 v 1, pôsobiacim zvnútra i zvonka. Pomáhajú upraviť vnútorné prostredie organizmu, ktorého zdravie sa následne prejaví aj navonok na stave našej pleti. Sú vhodné pre problematickú pleť, pomáhajú pri kožných problémoch, ako suchá či svrbivá koža. Detoxikačný účinok kvasníc sa využíva aj pri problémoch so znečistenou pleťou. Navyše, nielen konzumácia kvasníc dokáže pleti pomôcť, a preto sú nenahraditeľnou ingredienciou domácej kozmetiky, ktorá pleť vyčistí, zhydratuje, zregeneruje, a čo je najlepšie – je vhodná pre všetky typy pleti bez ohľadu na vek.

Kvasnicový peeling na tvár

Kocku čerstvých kvasníc zmiešame s trochou mlieka a pridáme 1 PL (PL = polievková lyžica) rozdrvených semienok ľanu. Nanesieme na tvár, počkáme kým nezaschne a následne pokračujeme ako pri klasickom peelingu.

Maska na zjemnenie pleti

Kocku čerstvých kvasníc zmiešame s trochou medu – pri veľmi suchej pokožke pridáme trošku olivového oleja. Natrieme na tvár a krk. Necháme pôsobiť 20 minút a umyjeme vlažnou vodou.

Pleťová maska na tvár proti starnutiu

Zmiešame 2 PL lyžice čerstvého droždia s 1 PL vody. Vzniknutú zmes natrieme na tvár a krk a necháme zaschnúť. Potom zmývame striedavo so studenou a teplou vodou.

Maska na čistenie uhrovitej pleti

Dokopy zmiešame 1 kocku čerstvých kvasníc s 3 PL mlieka a 1 ČL šťavy z citróna. Natierame na tvár a krk. Necháme pôsobiť 15 minút a umyjeme vlažnou vodou. Opakujeme 2 x do týždňa.

Telový peeling

Zmiešame 2 PL sušených pivných kvasníc a 2 PL ovsených vločiek, 1 PL medu, 1 PL mletých mandlí, trochu mlieka a šťavu z citróna. Zmes krúživými pohybmi vmasírujeme do pokožky, necháme chvíľu pôsobiť a zmyjeme vlažnou vodou.

Vlasy a nechty

Okrem pleti pomáhajú kvasnice zlepšiť aj stav vlasov a nechtov. Rast vlasov podporuje vitamín B7 (biotín). Krehké a lámavé nechty zase získavajú potrebnú posilu vďaka obsahu oligoelementov, ktoré sú stavebnými kameňmi nechtov – kremík, vápnik, železo, síra. Provitamín B5 navyše účinne zvyšuje obsah vody v nechtoch a zlepšuje ich pružnosť a kvalitu. Prejavom nedostatku B-éčka sú aj zádery v okolí nechtov.

Maska proti vypadávaniu vlasov

V hrnčeku vlažnej vody roztopíme 4 PL sušeného droždia. Natrieme na pokožku hlavy a masírujeme 10 minút. Potom vlasy umyjeme.

Maska na suchú pokožku rúk

Spolu zmiešame 1 PL čerstvých kvasníc s 1 šálkou teplého mlieka. Zmesou si 15 minúť masírujeme ruky a nakoniec umyjeme teplou vodou.

Archív: Magická žena 2015
Napísala: ZunaS