Zdravie a krása

Liečivé tajomstvá ihličnanov

12. novembra 2020
Obrázok od Comfreak z Pixabay 

Zimné obdobie a Vianoce sú neodmysliteľne spojené s ihličím, ktoré nám zdobí a rozvoniava domov mnohými spôsobmi – od vetvičiek vo váze, cez adventný veniec či veniec na dverách, po korunu vianočnej výzdoby – vianočný stromček. Ihličie však nemá len dekoratívnu funkciu, ale veľa zdraviu prospešných účinkov. Ponúka nám množstvo rôznorodých liečivých, chutných a voňavých možností, ako ho jednoducho použiť v domácnosti. A navyše odráža aj dávnu slovenskú tradíciu. Navráťte sa teda k svojim koreňom a nenechajte si ihličie len na ozdobu. Garantujeme, že zažijete úplne iné Vianoce – a nielen na Vianoce!

Kosodrevina – tradícia slovenských olejkárov

Domáca výroba olejov má na Slovensku dávnu tradíciu. Zaslúžili sa o ňu olejkári, ktorí vyrábali liečivé oleje. Základom olejčekov boli rastlinné éterické oleje, ktoré získavali destiláciou alebo lisovaním rozdrobených vetvičiek a výhonkov, semien, plodov alebo iných častí rastlín. Hromadné rozšírenie olejkárstva – výroba a následné obchodovanie s „handmade“ olejmi a inými lekárnickými preparátmi je na Slovensku charakteristické pre 18. a začiatok 19. storočia, predovšetkým v Turci, menej na Považí, Orave, Liptove a Spiši. Čistá borovicová a kosodrevinová silica patrila k hlavnému obchodnému predmetu našich olejkárov, ktorí boli známi od Francúzska až po oblasti ruskej Sibíri. Odporúčali ju na zmierňovanie všetkých dýchacích problémov. Avšak tradícia liečivých kosodrevinových olejov siaha oveľa ďalej. Už najvýznamnejší lekár všetkých čias Hippokrates (asi 460 – 370  p. n. l.), odporúčal použitie borovice pri respiračných problémoch a infekciách dýchacích ciest. Prvé dôkazy použitia borovicových semien a šišiek v ľudovom liečiteľstve, či ako konzumovanej potravy pochádzajú už z vykopávok rímskych obydlí vo Veľkej  Británii (43 n. l.).

Destilere, destilere, destilere…

Všetky druhy silíc – teda destiláty z čerstvého ihličia, výhonkov alebo plodových šišiek smrekov, jedlí, smrekovca a borovíc – sa dodnes pridávajú do kúpeľov, využívajú sa na inhalácie pri ochoreniach dýchacích ciest (ich cennou vlastnosťou je schopnosť vyvolávať potrebné odkašliavanie) alebo ako prísady do esencií na uľahčenie dýchania. Nielenže miestnosť krásne rozvoňajú a osviežia, ale pôsobia tiež upokojujúco a navodzujú atmosféru lesa. Vo veľmi malých množstvách sú tiež zložkami mastí, náplastí, balzamov a mazadiel proti reumatizmu, pri neuralgických bolestiach a natiahnutých svaloch.

Silice majú protizápalové a antioxidačné účinky, vďaka ktorým liečia:

  • ochorenia dýchacích ciest,
  • reumatické bolesti,
  • bolesti kĺbov,
  • artrózu,
  • kašeľ a nádchu.

Rovnako významné je použitie terpentínových silíc v kozmetike. Odvary z borovicového a jedľového ihličia sú preto nielen súčasťou väčšiny liečivých kúpeľových prísad, ale aj  prípravkov osobnej hygieny práve pre ich dezinfekčné, prekrvujúce, osviežujúce a dezodoračné účinky.

Tip: Pokiaľ máte citlivú pokožku, buďte opatrní a prípravok v malom množstve otestujte. Na veľmi citlivej pokožke totiž môže vyvolať alergiu a vtedy sa jeho použitie neodporúča. 

Borovica lesná

Borovica lesná patrí do čeľade borovicovitých (Pinaceae), do ktorej spadá viac než sto druhov stále zelených stromov. Spomedzi nich má však najviac liečebných účinkov. Jej kôra a ihličie totiž liečia a harmonizujú životne dôležité orgány. Majú vysoký obsah vitamínu A, C a K a mnoho karotenoidov, pôsobiacich ako antioxidanty.

Účinky borovice lesnej:

  • posilnenie zraku, prevencia šedého zákalu, spomalenie nástupu makulárnej degenerácie,
  • ozdravovanie dýchacích ciest,
  • ochrana tela pred patogénmi,
  • zlepšenie krvného obehu,
  • vplyv na zdravie pokožky a vlasov.

Ak namočíte ihlice borovice lesnej do luhu, získate liečivý nápoj, o ktorom vedeli už starovekí Gréci, ktorý ním plnili vankúše pre chorých. Kedysi slúžil takisto aj na obklady pri reumatizme. Rozvarené ihličie sa pridávalo do kúpeľov a prikladalo na bolestivé miesta. Rímske ženy dokonca využívali borovicový terpentín ako dezodorant dychu a taktiež sa údajne spájal aj s liečbou rakoviny. Ihličie môže byť použité aj ako provizórna zubná kefka a živica z borovice je zase výborná pri odstraňovaní cukrov zo zubov. Tinktúry z borovice predstavujú zdravú bombu pre náš organizmus. V súčasnosti mnohí bylinkári zbierajú na jar mladé borovicové výhonky a pripravujú z nich osviežujúci vitamínový nápoj. Narezaním dreva sa získava živicový balzam, ktorý sa používa pri liečbe zle sa hojacich rán. Neodporúča sa však pri bolestiach a zápaloch vnútorných orgánov, pretože ich môže poškodiť. Odvar z kôry alebo ihličia borovice telu zabezpečí prísun vysokého množstva vitamínu C, ktorý je nevyhnutnou súčasťou imunitného systému a pomáha stimulovať tvorbu bielych krviniek. Taktiež ponúka silné antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú predchádzať chronickým chorobám.

Borovicový čaj

Čaj z borovice vám dodá želané osvieženie a relax pre celé telo. Posilňuje totiž organizmus a zároveň ho upokojuje. Odporúča sa preto aj pri nervozite a depresii. Je skvelý tiež pre mladé mamičky, ktoré trápia bolesti hlavy alebo nespavosť. Konzumácia čaju z vylúhovaného ihličia alebo konzumácia čisto surového ihličia pomáhajú pri kašli, horúčke a nadmernej tvorbe hlienu.

Ako na to?

Tri lyžice konárikov dáme do pol litra vody a varíme 5 až 10 minút (viac nie, aby sme neprišli o vzácne vitamíny). Necháme lúhovať 15 až 20 minút. V prípade potreby ochutíme medom.

 Vitamínový Borovica Drink

Pripravte si zo zimného ihličia borovice nápoj, ktorý vám zabezpečí potrebnú dávku vitamínu C.

Ako na to?

Ostriháme z vetvičky borovice ihličie, umyjeme a hneď zalejeme v porcelánovej nádobe horúcou vodou v pomere 1 : 3. Na vzduchu sa totiž vitamín C veľmi rýchlo okysličuje. Aby sa ihličie vylúhovalo rýchlejšie, pridáme 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Necháme odstáť 30 minút, občas premiešame. Ak by sme ihličie lúhovali dlhšie, nápoj nám zhorkne. Potom scedíme niekoľkokrát preloženou gázou alebo sitkom z umelej hmoty a necháme odstáť niekoľko hodín, kým nevznikne usadenina. Zlejeme ju potom do fľaše, uzavrieme a na tri dni ju odložíme do chladničky. Tento vitamínový nápoj pijeme trikrát denne po poldeci. 

Tip: Väčšina ihličnanov je jedlá, ale nájdu sa aj jedovaté druhy. Takže sa vždy uistite, s akým druhom idete pracovať. Škodlivé by mohli byť druhy borovice ťažkej (žltej), ako aj tisu alebo araukárie štíhlej.

Šišky

Plody borovice lesnej – šišky majú krásnu arómu, ktorá dá spálni celkom iný charakter!

Účinky šišiek:

  • zlepšenie zaspávania,
  • dezinfekcia vzduchu,
  • eliminácia alergénov, vírusov a baktérií,
  • uvoľnenie a zbavenie pocitov stresu.

Tip: Nazbierajte si za suchého počasia malé šišky do plátenného vrecka alebo košíka a nechajte ich lúhovať v alkohole alebo alpe minimálne tri týždne. Ak tento silný odvar, ktorý je účinné antiseptikum, prilejete do vody, získate liečivý kúpeľ pre boľavé kĺby, uľavíte upchatým dutinám a vydezinfikujete pokožku. Ak čistý odvar vylejete do lavórika a vymáčate si v ňom 20 až 30 minút nohy, zmiernite tým opuchy a bolestivé kŕče.

Účinky tinktúry zo šišiek:

  • podpora prekrvenia organizmu,
  • pomoc pri reume,
  • úľava od bolesti svalov, kĺbov a kostí,
  • potlačenie migrény.

Tip: Veľkou delikatesou sú zavárané borovicové šišky. Ide o ruskú tradičnú pochutinu, podávanú napríklad k čaju. Dostať ich kúpiť najmä cez internet, ale môžete si ich zavariť aj sami. Ideálnymi na zaváranie sú čo najmenšie plody.

Borovica horská

Borovica horská, nazývaná aj Limba, je odlišná od borovice lesnej. Rastie prevažne vo vysokohorskom teréne a získava sa z nej limbový olej.

Účinky limbového oleja:

  • pomoc pri kolike,
  • úľava pri závratoch,
  • eliminácia hučania v ušiach a bolesti uší,
  • odstránenie bolesti zubov,
  • pomoc pri bolestivých prsníkoch.

Tip: Z ihličia borovice horskej si takisto možno pripraviť odvar či zápar prospešný pri ochoreniach dýchacích ciest a na zlepšenie prekrvenia organizmu.

Borovica píniová

Borovica píniová je charakteristická svojím netypickým vzhľadom, nakoľko vyzerá ako roztvorený dáždnik. Rastie prevažne v Afrike, Južnej Amerike a v stredomorskej oblasti Európy, pretože má rada skôr teplo, sucho, kyprú pôdu a mráz jej škodí. Tento druh borovice má veľké a hrubé šišky, dorastajúce do dĺžky až pätnásť centimetrov. Tie ukrývajú píniové oriešky smotanovo-bielej farby a maslovej chuti, ktoré si môžeme dopriať aj u nás. Obsahujú veľa zdravých tukov, vitamínov, minerálov a antioxidantov. Okrem konzumácie slúžia napríklad na prípravu skvelého píniového oleja.

Účinky píniových orieškov:

  • antioxidačné vlastnosti,
  • podpora trávenia,
  • pomoc pri chudnutí,
  • zníženie chuti do jedla.

Tip: Píniové oriešky sú veľmi kalorické (650 kalórií na 100 g), preto by sme ich mali konzumovať v rozumných množstvách – odporúča sa 10 až 20 g orieškov 2 až 3-krát týždenne. Najlepšie je ich konzumovať čerstvé, kedy sú najvýživnejšie a majú najvyšší obsah všetkých minerálov a vitamínov. Pri dlhšom skladovaní zvyknú zhorknúť, čím sa mení aj ich chuť. Výborne chutia opečené na otvorenom ohni. Dajú sa použiť do šalátov, cestovín, sušienok, pri príprave mäsa i smoothie nápojov.

Smrekovec opadavý – balzam a med v jednom

Jedným z najznámejších ihličnanov v slovenských lesoch je smrekovec opadavý, ktorého ihličie sa liečebne používalo už v období antiky. Navŕtavaním kmeňa sa získaval balzam, ktorý mal údajne takisto liečivé účinky. V súčasnosti sa smrekovcový balzam používa na inhaláciu pri zahlienení dýchacích ciest – 20 až 25 kvapiek balzamu sa nakvapká do horúcej vody a inhaluje sa najlepšie pod prikrývkou. Taktiež sa pridáva do náplastí na hojenie rán. Kedysi sa na tento účel využíval druh manny vytekajúcej z jeho mladých konárikov a ihlíc. Zvnútra stromu vyteká tiež červenkastá živica, ktorá sa v Rusku, najmä v okolí Uralu, používala na čistenie zubov. Ďalším liečivým produktom z tohto stromu je smrekovcový med. Rýchlo scukornatie, čo svedčí o jeho kvalite a zdraviu prospešnosti.

Tip: Menej známa je smrekovcová huba, rastúca na kmeni stromu, ktorá má pozitívne účinky proti poteniu.

Plavúň obyčajný

Menej známym ihličnanom je plavúň obyčajný. Rastlina sa zbiera prevažne v zime a pripravuje sa z nej účinná tinktúra.

Účinky tinktúry plavúňa obyčajného:

  • hojenie rán,
  • pomoc pri reumatických bolestiach.

Tip: Ihličky plavúňa obyčajného sa lúhujú v alkohole najmenej päť dní. Pred začatím používania sa vzniknutá zmes ešte zriedi a pretrepe.

Z plavúňa sa taktiež vyrába homeopatický prípravok Lycopodium, ktorý sa používal už v 17. storočí pri retencii moču. Dnes má množstvo ďalších priaznivých účinkov.

Účinky Lycopodia:

  • pomoc pri ochoreniach prostaty, piesku v moči a genitálnom herpese,
  • liečba krvácajúcich hemoroidov,
  • úľava pri zápale žalúdkovej sliznice (katar), tráviacich ťažkostiach a vracaní,
  • uvoľnenie zápchy,
  • liečba dýchacích ciest,
  • tlmenie kašľa, bolesti v hrudníku,
  • pomoc pri nespavosti,
  • odstránenie pocitov strachu a úzkosti.

 Tuja

Tuja síce nepatrí medzi ihličnany v pravom slova zmysle, jej ihličie má však tiež liečivé vlastnosti. Pôvodní obyvatelia Ameriky dokonca pálili tuju, ktorú pokladali za strom života. Verili, že páchnuci dym vyháňa zlých duchov. Vetvičky tuje sa používajú v ľudovom liečiteľstve už roky. Masť z nich pomáha pri reumatizme a veľmi účinný je aj tujová tinktúra.

Účinky tinktúry z tuje:

  • liečba zápalu dutín, močového ústrojenstva, prostaty, kvapavky,
  • odstránenie bolestí hlavy,
  • uvoľnenie kŕčov pri bolestivej menštruácii,
  • liečba kožných ochorení – ekzémy, bradavice (aj genitálne),
  • eliminácia stareckých škvŕn,
  • pomoc pri deformovaných nechtoch.

Archív: Magická žena október - december 2019
Nápisala: ZunaS