Ezoterika

Očistite si domov kadidlom

5. mája 2021

Určite poznáte ten povznášajúci pocit, keď je váš domov „prevoňaný“ jemnou príjemnou vôňou, či už zo sviečky alebo z kadidelnice. Nejde však len o pocity, ale aj o očistenie priestoru, v ktorom žijeme. To, že dym má očistné účinky, poznali už aj naši predkovia, ktorí takýmto spôsobom odháňali zlých démonov a vyháňali preč nečisté sily. Dnešný človek má toho negatívneho okolo seba takisto dosť. Na jednej strane sú to záležitosti technické – žijeme obklopení elektrospotrebičmi, sme zaplavovaní elektrosmogom, v stavebníctve používané materiály sú vzdialené prírodným, aké používali naši predkovia – okolo nás je veľa žiaričov, prírodných aj umelých, ktoré nám škodia. Na druhej strane je náš duchovný svet plný zvyškov negatívnych myšlienok, ktorých sa potrebujeme zbaviť. Kadidlo je mimoriadne vhodný spôsob, aby sme vyčistili priestor okolo seba, očistili svoju auru.

Používanie kadidla je veľmi jednoduché. Potrebujete kadidelnicu, v ktorej budú horieť drevené uhlíky. Na rozžeravené uhlíky potom položíte alebo nasypete kadidlo. Uhlíky môžete klásť do piesku, ktorý umiestnite na dno kadidelnice, ale ak ho nemáte, tak to pôjde aj bez neho. Sú kadidelnice, ktoré majú dno uspôsobené tak, aby ste piesok nepotrebovali. Kadidlo bude postupne horieť a rozvoniavať v celej miestnosti, kde je umiestnené. Kadidelnicu pokojne môžete nechať položenú na jednom mieste alebo s ňou pohybovať podľa potreby. Niektoré rituály si vyžadujú špeciálne krúživé pohyby. Nezabudnite ani na rohy miestností, môžete nimi začať, potom nechať kadidlo položené niekde v miestnosti. Dávajte si však pozor, horiace uhlíky kadidelnicu zvyčajne zohrejú až rozpália, preto s ňou zaobchádzajte obozretne. Umiestnite ju na podložku, ktorá je nehorľavá a chytajte ju veľmi opatrne. Pozor, robíte s otvoreným ohňom. Najlepšie je mať kadidelnicu neustále pod dozorom.

Uhlíka nepotrebujete veľa, tabletu pokojne zlomte na polovicu či na štvrtinu, to by vám malo zabezpečiť približne pol hodinu respektíve štvrťhodinu horenia. Počas nej podľa potreby dosypte kadidlo. Nezabudnite na vetranie, po piatich až desiatich minútach potvorte okno, najmä ak ste stále v miestnosti. Ak chcete priestor dôkladne očistiť, tak okná otvárajte až neskôr, ale potom poriadne vyvetrajte.

Čo môžeme použiť ako kadidlo? Mnohé bylinky veľmi príjemne voňajú – napríklad levanduľa či palina. Kadidlá často pozostávajú zo zmesi bylín, takže sa nemusíme orientovať len na jednu konkrétnu. Každá z nich má však svoje špecifické účinky. Napríklad levanduľa je vhodná na upokojenie mysle, zharmonizovanie priestoru, môžete pri nej výborne meditovať. Palina slúži na zaháňanie zlých duchov. Cédrové drevo dokáže posilniť ducha i telo, dodať im energiu. Myrha, živica z myrhovníka, sa používa oddávna ako prísada do vonných esencií. Keď traja králi putovali za práve narodeným Ježiškom, niesli mu okrem iného aj myrhu. Mäta pieporná je vhodná, keď chceme zbystriť svoje zmysly, dodať si odvahy, upokojiť sa. Verbena sa používa pri ochrane domova, zaháňa spory a podporuje dohody, ale pôsobí aj ako afrodiziakum.  Do kadidiel sa pridávajú aj iné známe rastlinky, ktoré sa bežne dajú na Slovensku zohnať – ako príklad možno uviesť majorán či rozmarín. Môžete si však vybrať aj z cudzokrajných esencií. Také santalové drevo zmiešané s koreninami (koriandrom, muškátovým orechom alebo aj so škoricou) má pri horení veľmi príjemnú vôňu, ktorá prebudí vašu fantáziu a dodá vašim myšlienkam novú dimenziu.

Archív: Apríl 2014/ (mn)