Zdravie a krása

Zbavte sa strachu nadobro!

2. júna 2022
https://pixabay.com/images/id-1283234/

Kto z nás by niekedy nemal z niečoho strach? A pritom nehovoríme len o strachu napríklad z výšok alebo hororových filmov. Strach je prirodzenou súčasťou nášho života, pretože jeho primárnou funkciou je ochrániť nás od nebezpečia, no niekedy sa môže premeniť na „strašiaka“ – teda fóbie, ktorá nám prekáža v bežnom živote a celkom zbytočne nám ho komplikuje. Je teda „dobrý“, ale aj „zlý“ strach, ktorý naznačuje, že niečo nie je v poriadku a určite by sme s ním mali voči nemu zakročiť skôr, než nám prerastie cez hlavu. Dobrou správou je, že ho môžeme odstrániť a poradíme vám ako, aby ste sa opäť cítili slobodne a radostne!

 

Pomenujte ho!

Na to, aby ste so svojím strachom mohli bojovať, je nevyhnutné ho pomenovať – definovať. Preto je potrebné, aby ste na samých sebe odsledovali, kedy sa vás pocity strachu zmocňujú a pokúsili sa určiť príčinu. Pomôcť v tom vám môže zapisovanie nepríjemných pocitov, vždy, keď ich budete cítiť, vďaka čomu budete pri spätnom pohľade môcť odhaliť ich spoločného menovateľa a zamerať naň svoju pozornosť.

Prestávka na dýchanie

Prvou pomocou pri pociťovaní strachu, ktorú si určite musíte dopriať, je prestávka. Zanechajte to, čomu sa práve venujete a dajte si čas, kým sa neupokojíte. Najlepšími prostriedkami sú pomalé a hlboké dýchanie a tiež príjemná prechádzka, pretože zmena prostredia, v ktorom sa práve nachádzate, vám pomôže získať na danú vec novú perspektívu. Dôležité je totiž získať odstup a prečistiť si myšlienky, v čom môže byť nápomocný tiež rozhovor s blízkou osobou, ktorá vám pomôže získať nový uhol pohľadu. Najdôležitejšie pri pociťovaní strachu je vytvoriť si priestor a možnosť pozrieť sa na celú situáciu s triezvou mysľou.

Žiadna hanba!

Pocit strachu je prirodzený a súvisí aj s mierou citlivosti, ktorá môže byť u každého človeka individuálna. V žiadnom prípade pocit strachu nie je dôvod na hanbu, čo zistíte, keď sa oň rozhodnete podeliť. Zdieľanie pocitov je prínosnejšie než ich potlačovanie a dusenie v sebe, ktoré ich len zbytočne násobí. Preto zabudnite na pocity akejkoľvek hanby a so svojím strachom sa zdôverte. Uvidíte, že sa vám potom bude zdať váš problém oveľa menší a vy sa budete vďaka podpore blízkeho človeka cítiť oveľa silnejšie.

Tvárou v tvár

Vyhýbať sa strachu rozhodne nie je spôsob ako ho prekonať. Takže, možno to bude znieť  strašidelne, ale najúčinnejším spôsobom, ako mu čeliť, je postaviť sa strachu pekne z očí do očí. To znamená, že ak sa niečoho bojíte, choďte do toho, a hoci sa vám to na začiatku bude javiť ako neprekonateľné, uvidíte, že keď budete mať „po tom“, budete cítiť, že nič také strašné sa vlastne nestalo a vy môžete ísť smelo ďalej a nabudúce to pre vás bude o to jednoduchšie. Vďaka skúsenosti získate dôležitú vedomosť o tom, že máte dostatok síl, aby vás daná situácia nepoložila, ale naopak, posilnila. Nezabúdajte, že len cvičenie, robí majstra!

Ten najhorší scenár

Pokiaľ vás trápia obavy pred niečím, čo vás čaká, nech už sú akéhokoľvek charakteru, predstavte si, čo najhoršie by sa mohlo stať, ak by to naozaj „zle“ dopadlo. Ak si potom naozaj uvedomíte, že tento „najhorší“ výsledok je skutočne to „najhoršie“ a dáte ho do pomeru  pravdepodobnosti, s akou by sa mohol stať, uvedomíte si, že aj v prípade, že by to takto skutočne dopadlo, váš svet sa nezastaví a život bude pokračovať ďalej, takže nie je potrebné sa strachovať, pretože to ničomu nepomôže. Nie je potrebné svoj strach zbytočne živiť, ale naopak, jasne mu povedať, že vlastne o „nič“ nejde, takže si môže dať pohov. Veď predsa viete, pokiaľ nejde o život, ide o …

Stop perfekcionizmu

Častokrát je príčinou našich obáv strach zo zlyhania. Chceme byť perfektní a vždy podať stopercentný výkon. Je ale potrebné si uvedomiť, že v dnešnom svete, ktorý je veľmi rýchly a plný stresu, to nie je vždy možné. Každý má lepšie a horšie dni, kedy sa nie všetko podarí. Je to však prirodzené a ľudské. Nič „dokonalé“ neexistuje, pretože to je len čisto subjektívny názor. Samozrejme, človek je sám k sebe najviac kritický, ale verte, že okolie sa na vás takto prísne nepozerá, pretože každý má dosť vlastných starostí a strachov, s ktorými musí bojovať. Nestresujte sa preto zbytočným tlakom svojho očakávaného perfekcionizmu a odpustite si prípadné chyby s tým, že v danom momente ste svedomito robili to najlepšie, čo ste mohli. Zo skutočných chýb si vezmite ponaučenie do budúcna a tie nepodstatné vypustite z hlavy, pretože verte, že ostatní ich pravdepodobne ani nezaregistrovali.

Šťastné myšlienky

Pokiaľ vás v danom momente niečo, čo práve prežívate, alebo niečo, čo vás čaká, presmerujte svoje myšlienky a vnútornú energiu na niečo, čo vás poteší – či už na pekné spomienky, alebo na niečo na čo sa môžete tešiť, ako napríklad stretnutie s priateľmi, rodinou alebo akýkoľvek iný pekný zážitok. To vám rozhodne pomôže odpútať sa od súčasných nepríjemných pocitov strachu a obáv, ktoré by sa vám chceli dostať pod kožu. Dôležité je nedať im vo vašej hlave šancu ani priestor, čo je vo vašej moci.

 

Odmena musí byť!

Vždy, keď sa vám podarí zdolať svoj strach, nezabudnite sa odmeniť niečím, čo vám spôsobí radosť. Nielen, že si to zaslúžite, ale uvidíte, že nabudúce vás to bude motivovať, aby ste sa svojho strachu báli menej a pustili sa do jeho zdolania s väčšou silou.

Napísala: ZunaS