
Letná sezóna je tu a ľadová káva je ideálnou kombináciou chladeného nápoja a kofeínu, po ktorom túžime, pretože nás príjemne osvieži a povzbudí. Vychutnať si ju môžeme na mnoho spôsobov. Tak na čo ešte čakať?
Ľadová káva zn. „classic“
Klasická ľadová káva je tradičným spôsobom prípravy studenej kávy a je tiež základom všetkých ďalších variantov. Ponúka tiež priestor na experimentovanie s rôznymi prísadami podľa vlastnej chuti.
Potrebujeme: 150 ml prekvapkávanej kávy, 70 ml mlieka, 2 kopčeky vanilkovej zmrzliny (môže byť aj iná príchuť), 20 ml vanilkového sirupu, ľad
Postup: Pripravíme si prekvapkávanú kávu a dáme ju vychladiť do chladničky. Do vyššieho pohára dáme ľad a zalejeme ho kávou, mliekom a pridáme zmrzlinu. Dochutíme podľa chuti sirupom alebo šľahačkou.
Tip: Ak máme doma shaker, tak si môžeme pripraviť originálnu ľadovú kávu ako v kaviarni. Ľad, kávu (espresso lungo), mlieko, zmrzlinu (1 kopček) a sirup dáme do shakera a dobre vyshakeujeme. Do vyššieho pohára dáme kopček zmrzliny a zalejeme ju obsahom shakera, ktorý prelejeme cez sitko. Opäť môžeme dozdobiť šľahačkou, keksíkom a topingom.
Espresso Tonic
Espresso Tonic ponúka jedinečnú chuťovú harmóniu osviežujúceho kofeínového nápoja s kávovými a citrusovými tónmi.
Potrebujeme: espresso (môže byť aj doppio), 100 až 150 ml tonicu, plátok citróna alebo limetky, ľad
Postup: Do pohára nasypeme ľad, ktorý zalejeme tonicom. Na vrch položíme plátok citróna alebo limetky. Na plátok citrusu pomaly nalejeme horúce espresso, aby sa oddelilo od tonicu.
Tip: Letný vzhľad drinku akoby sme boli na exotickej dovolenke vyčaríte jeho ozdobením jedlými kvetmi, ktoré budú plávať na hladine – dokonalé!
Frappé
Ľadová káva frappé sa vyznačuje hustou penou a je nesmierne populárna v Grécku a na Cypre, no rozšírila sa už do celého sveta.
Potrebujeme: 2 ČL instantnej kávy, cukor, 100 ml mlieka, 200 ml vody, ľad
Postup: Do nádoby nasypeme instantnú kávu, cukor a zalejeme trochou studenej vody, tak aby zakryla kávu a cukor. Ručným napeňovačom vyšľaháme do hustej peny, nalejeme do pohára s ľadom, zalejte studenou vodou a mliekom.
Tip: Podávame so slamkou.
Dalgona
Ľadová káva dalgona je honosný karamelovo-krémový nápoj s jedinečnou textúrou, ktorý je nielen lahodný, ale aj estetický, pretože vyniká krásnou vrstvou peny na vrchu.
Potrebujeme: 2 PL instantnej kávy, 2 PL cukru, 2 PL horúcej vody, 250 ml mlieka, ľad
Postup: Pripravenú kávu, cukor a horúcu vodu vyšľaháme pomocou metličky alebo ručného šľahača do krémovej peny svetlohnedej farby. Do pohára dáme ľad, prilejeme mlieko a na vrch pridáme vytvorené kávovú penu.
Tip: Aby pri servírovaní pôsobila káva ešte viac luxusne, môžeme vrchnú penu môžeme ozdobiť zrniečkami kávy.
Karamelová ľadová káva
Ľadová káva s príchuťou karamelu je kombináciou letného osviežujúcheho nápoja a dezertu v jednom!
Potrebujeme: 2 KL instantnej kávy, 200 ml vody, mlieko (podľa chuti), 50 ml karamelového kondenzovaného mlieka, ľad, karamelový sirup (na ozvobu)
Postup: Uvaríme si kávu a necháme ju vychladnúť. Do pohára vložíme ľad a nalejeme karamelové kondenzované mlieko. Následne nalejeme kávu. Podľa chuti dolejeme mlieko. Na záver ozdobíme šľahačkou alebo sirupom.
Tip: Podľa chuti môžeme pridať aj karamelovú (alebo inú) zmrzlinu.
Cold Brew
Cold Brew je kávou lúhovaná za studena, ktorej výsledkom je hladká, menej kyslá káva s výraznou arómou a minimálnym obsahom horkosti.
Potrebujeme: 1 l vody, 90 až 110 g na hrubo zomletej kávy
Postup: Mletú kávu nasypeme do sklenenej nádoby, zalejeme vodou a dôkladne premiešame. Použiť môžeme nádobu priamo vyrobenú na prípravu Cold Brew s filtrom, no bežne vám postačí aj french press alebo iná sklenená nádoba, ako sklenená fľaša, karafa či zaváraninový pohár. Nádobu dáme do chladničky a necháme extrahovať 24 hodín. Potom prefiltrujeme cez filter na kávu alebo husté sitko či french press nádobu. Podávame s kockami ľadu a plátkom pomaranču, prípadne mliekom podľa chuti.
Tip: Cold brew vydrží v chladničke aj niekoľko dní a je ideálne aj na vzatie so sebou počas dovolenkových ciest.
TIP NA ZÁVER: Pri prípravách ľadovej kávy sa fantázii medze rozhodne nekladú, takže sa nebojte experimentovať s pomermi a kombináciami chutí podľa seba!
ZunaS