Zdravie a krása

Grilovať a nepribrať!

10. augusta 2022
Obrázok od zuzyusa z Pixabay 

Grilovačka na záhrade s priateľmi neodmysliteľne patrí k radostiam leta. Popri potešení, nám však môže spôsobiť aj nepríjemné následky v podobe žalúdočných či tráviacich ťažkostí, nehovoriac o možných kilách navyše, ak si lákavé dobroty z grilu dopriavame častejšie. Užiť si pravú grilovačku, ale v podstate aj akúkoľvek ďalšiu letnú párty či dovolenku all inclusive, sa však dá aj bez výčitiek, len stačí vedieť ako. S nami to zvládnete!

 

Ľahšie mäsko

Na grilovanie si zvoľte ľahšie kuracie alebo morčacie mäso, než bravčové či hovädzie. A namiesto stehienok si dajte radšej chudšie prsia. Zdravou a chutnou alternatívou k mäsu sú grilované ryby. Nezabudnite na ich ochutenie použiť aj chilli a kari, ktoré podporujú trávenie a navyše paradoxne prispievajú k pocitu príjemného vnútorného schladenia, čo sa pri rozpálenom grile určite zíde!

 

„Syyyr!“

Pokiaľ to bude možné, vyhnite sa syrom s vyšším obsahom tuku, ako sú napríklad gouda alebo hermelín, a namiesto toho si ugrilujte nízkotučné varianty alebo vynikajúci kozí syr.

 

Šalát

Šalát ako prílohu ochuťte namiesto majonézy nízkotučným jogurtom, čerstvými bylinkami a vínnym octom.

 

Pečivo s rozumom

Ak si ku grilovanému mäsu, rybám či syrom dáte šalát, pečivo nebudete ani potrebovať. Ak sa preň aj tak rozhodnete, jedzte ho po menších kúskoch, aby ste ho až tak veľa nezjedli a ani sa ním neprejedli.

 

Zelenina nadovšetko

Z čoho skutočne nemusíte mať na grilovačke obavy a môžete si toho dopriať, koľko len chcete, je grilovaná zelenina. Je nielen zdravá, a výborne vás zasýti, ale je perfektnou voľbou, pokiaľ máte chuť neustále niečo zobkať, aj keď ste sa už najedli. Ak si k nej navyše doprajete ľahký dip, napríklad z nízkotučného bieleho jogurtu s trochou horčice, soli a byliniek, budete v siedmom nebi. Na nachosky s omáčkou ani nepomyslíte!

 

Vyberajte si špeciality

Súčasťou grilovačky bývajú aj drobné pochutiny, ktoré sa negrilujú – čipsy, oriešky či sladkosti. Tie ale môžete mať kedykoľvek, tak si ich počas grilovačky veľmi nevšímajte a doprajte si radšej lahôdky, ktoré nemáte na stole každý deň. A ak by ste mali veľkú chuť na sladké, siahnite určite po ovocí. Ak bude priamo z chladničky, osvieži vás lepšie ako zmrzlina.

 

Chce to plán

Ak ste sa pred letom trápili prísnym stravovacím režimom, aby ste získali formu do plaviek, vaše telo zrazu nie je nastavené na kalorickú nálož grilovaných pochutín – obzvlášť opakovanú, pretože si s ňou nebude vedieť poradiť. Preto si grilovačku vo svojom dennom jedálničku naplánujte a počas dňa sa na ňu pripravte jedením ľahších a menších porcií, aby vám na večer zostal dostatok „voľných“ kalórií, ktoré môžete prijať. Takisto si môžete grilovačku naplánovať ako svoj „cheat day“ – teda deň, kedy budete svojej diéte „neverný“ a doprajete si, čo chcete. Ale aj táto nevera môže mať následky, takže isté hranice si predsa len v rámci zdravého rozumu zachovajte.

 

Predjedlo ešte doma

Pred grilovačkou si dajte malý „snack“, ideálne light jogurt alebo ovocie, ktoré pomôžu skrotiť váš vlčí hlad po všetkých dobrotách, ktoré potom uvidíte – ide o rovnaký princíp, ako ten, že by sme nemali chodiť do potravín nakupovať hladní.

 

Prezrite si menu

Skôr ako sa pustíte do bezhlavého napchávania sa všetkým krížom-krážom, urobte si prehľad, čo všetko máte zatiaľ na výber a ako prvé siahnite po tom, čo vás láka najviac. Nemusíte zjesť všetko naraz. Hodovanie sa predsa ešte len začína.

 

Z každého rožka troška

Správna grilovačka predstavuje mix najrôznejších dobrôt. Nebojte sa dopriať si všetko, na čo máte chuť, avšak postupne a najmä v rozumnej miere, aby ste sa ničím neprejedli. Ideálne je, ak si budete hovoriť, že si ešte musíte nechať miesto na niečo ďalšie – a to je pravda, pretože nikdy neviete, čo všetko sa v priebehu akcie v ponuke ešte objaví.

 

Nezabúdajte žiť ani žuť!

Jedlo si vychutnávajte bez výčitiek – veď, aký by to inak malo celé zmysel? –  a zároveň dôkladne, čo znamená, že nezabúdajte vždy všetko dôkladne požuť. Tak si dokonale vychutnáte jednotlivé chute a nezaťažíte trávenie.

 

Nezabudnite na odstup

Ak budete stáť stále pri stole so všetkými lákadlami, tak na ne nebudete môcť prestať myslieť, a teda ani odolať. Ak ste sa už najedli, nebojte sa vzdialiť od stola – nič vám neutečie –  a venovať sa priateľom a konverzácii, hrám či rôznym aktivitám s nimi, ktoré vám pomôžu prijaté kalórie aspoň čiastočne spáliť a vytvoriť tak miesto na nové pochúťky.

 

Aj nápoje sa počítajú

Nejaký ten alko drink či pohárik ku grilovačke patrí, pokiaľ teda nie ste šofér – vtedy pozor na sladené nealko nápoje s vysokým obsahom cukrov, ktoré opäť predstavujú zbytočný kalorický príjem navyše. Nápoje s obsahom alkoholu v sebe majú množstvo kalórií, takzvaných prázdnych. To znamená, že síce majú rovnaký obsah energie ako každá iná kalória, ale chýbajú im potrebné živiny. Pri ich zvýšenej konzumácii si organizmus nebude vedieť poradiť s rýchlym prísunom veľkého množstva energie, ktorá sa, ak ju nespálime, skončí priberaním. Podľa výskumov roriž bráni mechanizmom v mozgu správne vyhodnocovať pocit sýtosti. Preto medzi jedlom a pitím alkoholických nápojov udržujte mieru – dajte si primerané množstvo pivka „na vytrávenie“, namiesto čistého vínka radšej  ľahší strik –, aby ste si aj nasledujúci deň užili rovnako ako predchádzajúci večer a mohli čoskoro opäť grilovať!

 

Napísala: ZunaS