Zdravie a krása

Ktoré lieky najčastejšie zabúdame užívať?

11. mája 2023

Pri užívaní liekov je dôležitá pravidelnosť. Nejednému z nás sa však stane, že zabudne a potom liek vynechá alebo užije v inom čase, čo môže mať negatívny dopad na naše zdravie. A v niektorých prípadoch dokonca fatálny.

Rešpektovať takzvanú chronofarmakológiu, teda odporúčaný čas užívania liekov, je veľmi dôležité. „Výsledky realizovaných štúdií preukazujú vyššiu produkciu cholesterolu vo večerných hodinách, preto, aby sa zvýšila účinnosť statínov (liekov používaných na zníženie hladín cholesterolu), mali by sa podávať večer. Pri skupine lokálnych anestetík bol pozorovaný silnejší účinok liekov proti bolesti okolo 16 hodiny. Z toho vyplýva predpoklad, že by mohla stačiť menšia dávka na dosiahnutie žiadúceho účinku,“ hovorí PharmDr. Kristína Malíková, farmaceutka z občianskeho združenia Medicamentum, ktoré zabezpečuje doručovanie liekov na predpis až domov.

 

Načo zabúdame?

Podľa štatistík najčastejšie zabúdame užívať lieky na cukrovku, ktoré pomáhajú udržiavať cukor v krvi na správnej úrovni. Druhou, najčastejšie zabúdanou skupinou liekov sú antibiotiká.

„Z mojej praxe môžem tvrdiť, že medzi skupiny liečiv, na užívanie ktorých ľudia často zabúdajú, patria aj lieky upravujúce krvný tlak, lieky na riedenie krvi a antikoncepcia,“ dopĺňa farmaceutka.

Keď si spomenieme, že treba užiť liek, nie vždy je vhodné dať si ho spolu s inými liečivami, ktoré máme predpísané, alebo ktoré sme si naordinovali sami. Naopak, niekoľkohodinový rozostup medzi užitím jednotlivých liekov znižuje riziko ich vzájomných nežiaducich reakcií a zvyšuje ich potenciál účinkovať naplno. Netreba tiež zabúdať, že s počtom tabliet sa zvyšuje riziko klinicky závažných interakcií, ktoré môžu mať smrteľné následky na ľudský organizmus.

Chyby pri užívaní liekov

Ak vám lekár alebo lekárnik povie, že lieky máte užiť ráno nalačno a potom si hodinu nesmiete ľahnúť, určite má na to dobrý dôvod. Aj keď vám ho – možno pre nedostatok času – nevysvetlil. Týka sa to napríklad liekov na osteoporózu, po užití ktorých treba hodinu buď iba sedieť, alebo chodiť. Ľahnúť si nie je vhodné. Naopak, lieky na liečenie zápalu si vyžadujú kľudový režim a užívanie po jedle, pretože nalačno by mohli dráždiť sliznicu žalúdka a prispieť k vytvoreniu vredu.

Medzi časté chyby, ktorých sa dopúšťame z nevedomosti, je zapíjanie liekov nevhodnou tekutinou. Mlieko, citrusový džús, káva, ale dokonca ani čaj určite nie sú to pravé orechové. „Káva a čaj obsahujú xantíny, ktoré podporujú vznik istých látok v tele, ktoré zas ovplyvňujú účinok aktívnej látky liečiva. Napríklad môžu zvýšiť hladinu liečiv, s čím je spojené zvýšené riziko krvácavých stavov. Môžu zvýšiť toxicitu niektorých antipsychotík či znížiť účinok hypnotík a iných liečiv pôsobiacich na centrálnu nervovú sústavu,“ vysvetľuje zložité procesy prebiehajúce v tele farmaceutka Kristína Malíková.

Aj grapefruitový džús je inhibítor rôznych izoenzýmov a keď ním lieky zapijeme, môže dôjsť k nežiaducim účinkom. Mlieko a mliečne výrobky by sa nemali konzumovať pri užívaní antibiotík zo skupiny tetracyklínov, pretože sú schopné vytvárať komplexné zlúčeniny, tzv. cheláty a liečivo sa úplne nevstrebe. Dôležitý je tiež časový odstup medzi podaním antibiotika a probiotika a to minimálne 3-hodinový.


Tipy, ako nezabúdať

– Vytvorte si rutinu: Zahrňte užívanie liekov do svojej denného rozvrhu a uistite sa, že máte dostatok času a sústreďte sa na to, aby ste ich užili v správnom čase.

– Použite príručku alebo alarm: Využite funkcie na pravidelné upozorňovanie na užívanie liekov v mobilnom telefóne alebo na budíku. Prípadne použite pomoc aplikácie na sledovanie liekov, ktorá vám pripomína, kedy je potrebné užiť liek.

– Urobte si zoznam: Zaznamenajte si všetky lieky, ktoré máte predpísané a kedy ich máte užívať. Môžete si to zapísať do denníka alebo si vytlačiť zoznam a mať ho vždy po ruke.

– Skontrolujte zásoby liekov: Uistite sa, že máte dostatok liekov na obdobie užívania a ak potrebujete doplniť zásoby, urobte to včas.

– Umiestnite lieky na viditeľné miesto: Umiestnite si lieky na viditeľné miesto, kde ich uvidíte každý deň. To vám pripomenie, že ich musíte užiť.

– Získajte pomoc: Ak máte problémy s užívaním liekov, získajte pomoc od rodiny, priateľov alebo lekára. Môžu vám pomôcť s organizáciou a pripomenúť vám, kedy máte užívať lieky.