Zdravie a krása

Čo jesť a piť počas letných horúčav

15. augusta 2022
Obrázok od Jill Wellington z Pixabay 

Z roka na rok nás trápia čoraz väčšie, priam extrémne teploty. Na jednej strane môžu byť veľmi príjemné, pretože za „trópmi“ už nemusíme cestovať len do zahraničia, na druhej strane, ak práve nemôžeme tráviť celé dni oddychom pri vode, môžu nás poriadne potrápiť, pretože predstavujú veľkú záťaž pre náš organizmus. Na príjemné osvieženie počas horúčav pritom stačí osvojiť si niekoľko správnych trikov na konzumáciu tých správnych nápojov a jedál, vďaka ktorým bude horúce leto pre nás oveľa príjemnejšie aj zdravšie!

 

Správny pitný režim

Správny pitný režim je pri vysokých teplotách alfou a omegou. Nie je však tekutina ako tekutina, najmä čo sa týka potrebného schladenia. V horúčavách by sme sa preto mali vyhýbať:

  • príliš studeným nápojom. Pri vysokých teplotách je ideálne piť mierne chladené tekutiny s teplotou okolo 18 až 20 stupňov. V arabských krajinách sa teplý čaj bežne pije aj počas horúcich dní – jeho teplota by sa mala rovnať teplote vzduchu. Je to teda paradox, ale pitím ľadovo vychladených tekutín si v lete veľmi nepomôžeme – ba práve naopak, môžeme rozhorúčenému organizmu dokonca uškodiť. Na horné dýchacie cesty môže konzumácia studených nápojov pôsobiť stresujúco, vyvolať tiež zápal hltana a až kŕčovité bolesti sliznice žalúdka. Zdanlivý pocit schladenia je len krátkodobým efektom, ktorý v nás vyvolá iba ďalší smäd,
  • sladeným nápojom, ktoré obsahujú veľa zbytočných cukrov. Smäd totiž skôr podporujú než uhasínajú. Vymeňte ich preto za ovocné a zeleninové šťavy, ktoré budú pôsobiť ešte osviežujúcejšie po zriedení s vodou,
  • alkoholickým nápojom. Nielen preto, že intolerancia na alkohol v horúčavách prudko stúpa, ale tiež preto, že nápoje s obsahom alkoholu dehydratujú a rozširujú cievy, čo môže organizmus dohnať až ku kolapsu,
  • kofeínovým nápojom. Káva či kola zvyšujú metabolické teplo tela a podobne ako alkohol, môžu dehydratačnými účinkami a vplyvom na rozširovanie ciev takisto  spôsobiť kolaps.

 

Tip: Počas horúčav uprednostnite najlepšie čistú vodu alebo bylinkové čaje. Vynikajúcim na schladenie sú čaje s chryzantémou alebo mätou, ktoré majú chladiaci a osviežujúci účinok. Takisto je veľmi dôležité mať neustály prístup k vode na schladenie zvonka – nosiť so sebou rozprašovač s vychladenou vodou (alebo vodou v spreji na osvieženie z lekárne) a ako prvú pomoc pri pocitoch neznesiteľnej horúčavy vyhľadať tečúcu studenú vodu a dať si pod ňu na pár sekúnd zápästia (ideálne opakovať každé 2 – 3 hodiny) či namočiť si podľa možnosti ruky a nohy do nádoby so studenou vodou.

 

Ochladzujúce menu

Príjem vhodnej potravy hrá pri ochladzovaní organizmu rovnako veľkú rolu ako príjem správnych tekutín, nakoľko metabolizmus produkuje teplo. Toto metabolické teplo produkujú napríklad potraviny bohaté na bielkoviny, preto by sme ich mali počas leta obmedziť. V horúčavách telo potrebuje spáliť menej energie na vyrovnanie teploty tela s teplotou vonkajšieho prostredia, dôsledkom čoho sa bazálny metabolizmus znižuje. Takže čím ťažšie jedlo skonzumujeme, tým väčšiu záťaž mu spôsobíme. Pre schladenie organizmu je preto v horúčavách nesmierne dôležité:

  • jesť menšie porcie a častejšie,
  • voliť menej kalorické jedlá, bohatšie na obsah ovocia (napríklad melóny) a zeleniny (napríklad uhorky) s veľkým obsahom vody, ktoré pomáhajú telu doplniť tekutiny rýchlo sa strácajúce potením. Ideálne je kombinovať ovocie či zeleninu s jogurtom, ktorý dodá telu prospešné laktobacily. Obľúbené zeleninové jedlo, ktoré obsahuje veľké množstvo vody je napríklad grécke Tzaziki;
  • konzumovať potraviny s vysokým obsahom draslíka (napríklad banány, sušené marhule, cereálie, zelené druhy zeleniny), nakoľko v lete dochádza v organizme k jeho strate, ktorú je potrebné dopĺňať;
  • dopriať si potraviny bohaté na sacharidy (varené zemiaky, cestovinový šalát), ktoré posilňujú organizmus a pomáhajú proti pocitom únavy z horúčav;
  • voliť typické stredomorské stravovanie – šaláty, cestoviny bez ťažkých omáčok, viac rýb a menej červeného mäsa;
  • zaradiť do jedálnička korenisté jedlá – na ochutenie používať kari a chilli, ktoré stimulujú tepelné receptory v ústach, zvyšujú krvný obeh a spôsobujú potenie, ktoré ochladzuje telo.

 

Tip: Podľa ajurvédy a tradičnej čínskej medicíny má na telo ochladzujúci účinok práve príjem surovej rastlinnej stravy – ak však nechcete jesť zeleninu surovú, môžete ju povariť, avšak len krátko, aby nestratila cenné živiny.

ZunaS