Ezoterika

Farby dúhy v ľudskom tele

7. októbra 2022
Obrázok od Alexandra_Koch z Pixabay 

Dúha fascinuje nielen deti, ale i dospelých po celom svete. Tento optický úkaz vznikajúci v atmosfére Zeme nás ohromuje predovšetkým svojou farebnou harmóniou, ktorá blahodarne pôsobí na dušu i telo človeka. Až magicky pôsobí skutočnosť, že každá zo siedmych farieb dúhy je v rovnakom poradí prepojená so siedmimi ľudskými čakrami, označovanými za hlavné energetické centrá a má svoju vibráciu ovplyvňujúcu naše emócie i náladu. Čím je odtieň sýtejší, tým silnejší je jeho vplyv. Voľbou jednotlivých farieb dúhy, ktoré nosíme, ale aj ktorými sa obklopujeme vo svojej domácnosti, sa tak dokážeme dobiť potrebnou energiou a zároveň okoliu prezradiť, aký v skutočnosti sme. Ktorá z farebného spektra dúhy je vaša najobľúbenejšia a čo o vás hovorí?

 

Farba prvej čakry – červená

Červená farba, ako prvá farba vonkajšej strany dúhy, je prepojená s prvou čakrou človeka. Ide o farbu energie a života. Je predstaviteľkou silných, pozitívnych, ale aj negatívnych emócií. Vzbudzuje vášeň, vôľu a pôsobí proti únave. Dodáva chuť do jedla, povzbudzuje krvný obeh a má priaznivé účinky pri liečbe depresie, málokrvnosti a reumatických problémov. Priťahuje úspech. Obľubujú ju kreatívni a sebavedomí ľudia, ako aj ľudia prudšej povahy.

 

Farba druhej čakry – oranžová

Po červenej farbe nasleduje v dúhe smerom dovnútra farba oranžová ako farba optimizmu, pozitívnej energie a povzbudenia. Je spojením žltej a červenej farby a všetko čo majú tieto farby zosilnené, oranžová tlmí do pozitívnych účinkov. Dobre pôsobí na srdce a trávenie. Podporuje trpezlivosť, neúnavnosť a vyvoláva pocit šťastia. Oranžovú farbu majú radi ambiciózni, srdeční a zvedaví ľudia.

 

Farba tretej čakry – žltá

Za oranžovou vidíme v dúhe farbu žltú, ktorá je, podobne ako oranžová, zástupkyňou optimizmu, chuti do života, a preto je aj farbou vitality a imunity. Je priaznivá pre pohybovú a nervovú sústavu, pozitívne pôsobí na myslenie aj kreativitu, pretože zlepšuje sebauvedomenie a sústredenosť. Takisto zvyšuje sebavedomie, vďaka čomu ju majú v láske cieľavedomí a energetickí ľudia.

 

Farba štvrtej čakry – zelená

Ako štvrtá v poradí je na dúhe zelená farba. Ide o farbu rastlinného života a krajiny. Spája sa s pocitovým chápaním, s túžbou byť prospešný a nápomocný. Priaznivo vplýva na mozgovú činnosť a zrak. Podnecuje mier a kamarátstvo a pozitívne vplýva na vzťahy. Obľubujú ju ľudia kreatívni, emotívni a samostatní, ktorí majú vlastnú hlavu a guráž, ako aj ľudia s organizačnými schopnosťami.

 

Farba piatej čakry – modrá

Zelená farba prechádza v dúhe do farby modrej, ktorá je charakteristická pre pohodu a vyváženosť. Jej charakteristikou je pokoj, dôvera, oslobodená myseľ a celková umiernenosť v konaní, pretože tlmí nepokoj a temperament. Pomáha pri zvýšenej teplote a zápaloch.  Spája sa s vodou, oblohou a často sa vyskytuje v spojení s náboženstvom. Vyhľadávajú ju ľudia duchovne založení, romantickí a introvertní. Jej priaznivci majú rovnováhu medzi duchovným a materialistickým svetom.

 

Farba šiestej čakry – indigová

Predposlednou farbou dúhy smerom dovnútra je indigová, teda tmavomodrá – farba bystrého rozumu, rozvahy, harmónie, zdravia, viery a mystiky. Vzbudzuje chuť po poznaní, uplatňuje používanie rozumu, ale vplýva rovnako aj na citové vnímanie. Obľubujú ju priateľskí a spoločenskí jedinci s výbornými a trefnými argumentmi, ako aj ľudia vzbudzujúci prirodzený rešpekt.

 

Farba siedmej čakry – fialová

Poslednou siedmou farbou na vnútornej strane dúhy je fialová, ktorá má najintenzívnejšiu silu vyžarovania a je výrazným symbolom duchovna, pretože prečisťuje a zvyšuje duchovnú vibráciu. Takisto je symbolom diplomacie a originality. Dodáva kreativitu, povzbudzuje predstavivosť a harmonizuje energiu. Je obľúbenou pre vášnivých, svojráznych, ale aj taktných a introvertných ľudí, s veľkou dávkou fantázie.

Napísala: ZunaS