Ezoterika

Mágia živlov

14. októbra 2022

Sú štyri základné živly, ktoré v tej či onej podobe môžeme nájsť v rôznych magických textoch, náboženstvách či filozofiách. Ide o oheň, vodu, zem a vzduch. Sú to základne kamene nášho sveta, ktoré svojou energiou prestupujú do všetkého, čo je okolo nás. Teraz si povedzme niečo o samotných živloch. Treba si však pripomenúť, že každá neživá aj živá súčasť sveta sa skladá z viacerých živlov, sú však v rôznom pomere. Veľkosťou tohto pomeru nakoniec ovplyvňujú konečný výsledok.

 

OHEŇ

 Je to živel plný emócií, sily a temperamentu. Je v ňom vášeň, zápal za vec, spontánnosť a neskrotnosť. Povahou je to cholerik. Je to mužsský živel. Patrí k nemu jas, pohyb aj jemnosť. Zo znamení zvieratníka k nemu patria Barani, Levy a Strelci. Charakterizuje ich rozhodnosť, ale aj netrpezlivosť, výbušnosť, sú kotlíkom emócií, ktoré môžu kedykoľvek vybuchnúť. Je fakt, že ohnivých ľudí je ťažké prehliadnuť. Šíria okolo seba optimizmus, niekedy až prehnaný, je ich všade plno, dokážu sa presadiť a ukázať v každej spoločnosti. Ich sebavedomie je vysoké, niekedy však nevedia odhadnúť, kam až siahajú ich možnosti a na čo vlastne majú ešte sily. Teší ich obdiv ostatných, ale občas nevedia rozoznať, kto to myslí úprimne a kto sa im snaží zalíškať. V prípade problémov sa im postavia čelom, ale keď precenia svoje možnosti, dokážu veľmi rýchlo zhasnúť. Reálne problémy sa často snažia zlikvidovať silou, ale to nebýva vždy dobré riešenie. Môžu sa dostať do slepej uličky, kde sa im minú sily alebo sa budú vybíjať v nezmyselných súbojoch, ktoré nikam nepovedú. Dá sa spoľahnúť na ich odvahu, apelovať na ich hrdosť, rozčúliť útokom na ich samoľúbosť a upokojiť prísľubom, že nabudúce bude všetko lepšie.

 

VODA

 Je to živel, ktorý vie súcitiť s ostatnými, dokáže upokojiť situáciu, hľadá kompromis a pokoj. Povahou je flegmatik. Je to ženský živel. Patrí k nemu tma, pohyb a hustota. Zo znamení zvieratníka k nemu patria Raky, Škorpióny a Ryby. Dokážu byť pokojným prístavom pre ľudí, ktorí pokoj hľadajú. Majú vzácnu vlastnosť nájsť riešenia, ktoré sú kompromisné, pri ktorých má každý pocit, že dostal to, čo si zaslúžil. Vedia, čo povedať, aby dosiahli svoje, ale nejdú na to hrubou silou. Dokážu presvedčiť ostatných, že ich riešenie je správne. Ak získajú k niekomu pevnú citovú väzbu, snažia sa ho ochrániť pred všetkým zlým, upokojiť výbušné povahy, rozveseliť melancholikov a krotiť netrpezlivosť sangvinikov. Ich duša je hlboká ako voda a niektorí ľudia ich dokážu veľmi raniť, aj keď to vodné znamenia navonok nepriznajú. K ľuďom, s ktorými si nesadli, bývajú chladní. Aj keby sa snažili byť milí, vyznelo by to v ich podaní falošne. Rozbúrené city vedia bravúrne skrývať, ale nakoniec sa vždy niečím prezradia – napríklad prehnanou starostlivosťou o objekt svojho záujmu.  Sú skromní, ale poteší ich, ak niekto dokáže oceniť to, čo robia. Pod tlakom robia chyby, ale snažia sa ich čo najskôr napraviť a poučiť sa z nich.

 

ZEM

Je to živel, ktorý sa na svet pozerá realisticky a prakticky, zastáva konzervatívne názory, drží sa pri zemi. Povahou je melancholik. Je to ženský živel. Patrí k nemu tma, hustota a pokoj. Zo znamení zvieratníka k nemu patria Býky, Panny, Kozorožce. Ich riešenia sú praktické, ich kroky predvídateľné, pretože sa snažia hrať na istotu. Do rizika idú vtedy, keď majú niečo v zálohe, miesto, kam by sa mohli stiahnuť alebo niekoho, kto by ich dokázal podržať. Sú pilierom domova, udržujú oheň v rodinnom krbe a môžete pri nich zažiť pocit istoty – pocit domova. Potrebujú stabilitu. Aj keď ju prinášajú pre iných, sami môžu byť zraniteľnejší viac, než sa na prvý pohľad zdá. Chvíľu im trvá, kým sa pohnú, kým sa pre niečo rozhodnú, ale potom je ich rozhodnutie zvyčajne pevné. Neradi opúšťajú vychodené chodníčky, na dobrodružstvo ich síce nalákate, ale také, kde majú istotu, že na konci ich nečaká nejaké zásadné prekvapenie. Chcú mať všetko naplánované dopredu, aby sa mohli o svoj plán oprieť ako o stenu. Zmeny na poslednú chvíľu akceptujú vtedy, keď ich dokážu mať aspoň ako-tak pod kontrolou. K ich duši treba najskôr preniknúť, až potom sa vám otvoria. Musia vám najskôr dôverovať, až potom vás pustia do 13. komnaty.

 

VZDUCH

Je to živel, ktorý je aktívny, zvedavý, hľadajúci voľnosť a slobodu, často vetroplach. Má veľa záujmov. Povahou je sangvinik. Je to mužský živel. Patrí k nemu tma, pohyb a jemnosť. Zo znamení zvieratníka k nemu patria Blíženci, Váhy, Vodnári. Myslí im to – a vedia o tom. Sú sebavedomí, otvorení, priateľskí, ale aj roztržití a povrchní. Majú radi, keď ich iní chvália. V prípade kritiky sa vedia o svoje videnie sveta sporiť, aj v prípade, že nemajú pravdu. Zamračená tvár však u nich dlho nevydrží, rýchlo to hodia za hlavu a opäť majú úsmev na tvári. Majú dar reči, vedia ľudí okúzliť, ale občas im chýba akčnosť. Vedia pekne hovoriť o tom, čo by robili, ale nakoniec to za nich musia spraviť iní. Sú plní energie – niekto ju vybíja v cestovaní, iný v športe, ďalší v umení a niektorí len v bežnej zábave. Majú svoje vízie, ale každodenná tvrdá práca nie je pre nich. Vďaka ich povahe im však niektoré veci padajú do lona samé, takže si možno ani neuvedomujú, že iní sa na tom poriadne nadreli. Sú nevypočítateľní, plní prekvapení. Čo dnes platilo, zajtra už platiť nemusí. Majú však zmysel pre rodinu a zodpovednosť, len im treba povinnosti ušiť priamo na mieru. Tam, kde sa môžu hrať pri práci, vykonajú veľa roboty.

 

Archív (kp)