Zdravie a krása

Ako byť viac efektívny

17. októbra 2022
Obrázok od Werner Heiber z Pixabay 

Časovač

Častokrát si v kuchyni nastavíme minútky, aby sme daný pokrm pripravili správne. Urobte to tak aj so svojou úlohou a nastavte si na ňu „minútky“! V súvislosti s náročnosťou svojho zadania si na mobile nastavte pri jednoduchších úlohách časovať na 5, 10 alebo 15 minút a pri náročnejších na pol hodinu až hodinu a hneď, ako sa spustí časomiera, začnite pracovať. Keď vám totiž začne plynúť čas, nebudete plnenie úlohy odkladať, ale ihneď s  pustíte do práce. Časový limit vás bude motivovať k rýchlemu a triezvemu uvažovaniu, nebudete mať čas nad možnosťami toľko „špekulovať“ ani sa rozptyľovať.

 

Veľký cieľ rozmeňte na drobné

Nebuďte už od rána pod tlakom predstavy obrovskej hromady úloh, ktorá na vás čaká. Stanovte si realistické ciele a rozdeľte si ich na menšie čiastkové ciele, ktoré dokážete splniť, čo najrýchlejšie. Sústreďte sa vždy na tie najdôležitejšie a najaktuálnejšie. Práve postupné plnenie jednotlivých cieľov vás bude krok za krokom bezpečne posúvať do cieľa na konci dňa. Po splnení všetkých drobných úloh totiž zaručene prejdete cieľovou páskou a uvedomíte si, že cesta, ktorú máte za sebou, vďaka menším úlohám, vôbec nebola taká nezdolateľná, ako sa na začiatku dňa zdala.

 

Poznámky na jednom mieste

Nedržte si celý zoznam povinností v hlave, pretože vás bude zbytočne zaťažovať a zamestnávať vašu myseľ. Vyčistite ju od tisícok drobných notifikácií tým, že ich presuniete na externú kapacitu svojej pamäte, ktorú si za týmto účelom zriadite. Farebné lepiace papieriky na poznámky sú síce dobrá vec, nie však vtedy, ak je ich toľko, že by ste sa v nich mohli „utopiť“. Ak v nich strácate prehľad, môže vás to ešte viac znervózňovať a demotivovať. Oveľa efektívnejšie je zapisovať si úlohy na jedno miesto, napríklad do poznámok v telefóne a po ich splnení ich jednoducho postupne vymazávať. Práve toto ich vymazávanie vás bude baviť a motivovať k plneniu ďalších a ďalších úloh namiesto toho, aby ste ich odkladali na neskôr. Budete ich totiž, jednoducho, chcieť zo zoznamu vymazať čo najskôr.

 

Plánovať, plánovať, plánovať!

Naplánujte si všetko na nasledujúci deň vopred ešte predtým, ako pôjdete večer spať, a to nielen program a úlohy, ale napríklad aj to, čo si oblečiete. Ak totiž budete mať o všetkom jasnú predstavu, budete vedieť rýchlejšie vstať z postele, absolvovať všetky ranné rituály a vyhnete sa zbytočnému strácaniu času pobehovaním z izby do izby a uvažovaním nad tým, na čo všetko sa máte pripraviť. A ak by ste večer predsa len na niečo zabudli, budete mať ráno časovú rezervu to napraviť.

 

Breakujte!

Počas práce si dopriavajte veľa malých prestávok, ktoré vás reštartujú a vy vďaka nim budete v nasledujúcej úlohe efektívnejší a kreatívnejší, než keby ste sa do nej pustili bez akejkoľvek pauzy.

 

Čas na odpočinok

Uprostred závalu povinností a úloh nezabúdajte, že údelom človeka nie je pracovať od rána do večera. V čase mimo práce si preto užite čo najviac odpočinku, prípadne príjemných voľnočasových aktivít (nie však na úkor oddychu), ktorý je veľmi dôležitý pre našu produktivitu a zároveň je najlepšou prevenciou syndrómu vyhorenia či chronického únavového syndrómu, ktoré sú čoraz častejšie a veľmi nebezpečné.

 

Pasívna produktivita

Produktívnym môžete byť aj v čase oddychu. Stačí, ak do svojho trávenia voľného času zaradíte maličkosti, vďaka ktorým spojíte príjemné s užitočným – pozerajte napríklad obľúbené filmy a seriály či televízne stanice v cudzom jazyku, v ktorom sa chcete zdokonaliť. Podvedome sa tak budete mimovoľne učiť nové slovíčka a výrazy bez námahy.

 

Tréning robí majstra

Investujte svoj čas do seba a do trénovania svojej koncentrácie a efektivity pomocou rôznych inšpiratívnych videí a článkov. Motivačných rád a tipov, ako aj osobných skúseností a odporúčaní je všade vôkol vás neúrekom. Vyberajte si podľa seba a toho, čo vás osloví. Samozrejme, nezabudnite všetky triky podrobiť skúške na vlastnej koži. Rovnako ako tie z nášho článku!

ZunaS