Novinky

Vianočný stres úraduje. Prečo je nebezpečný?

21. decembra 2022
Obrázok od Jill Wellington z Pixabay 

Určite ste už stokrát počuli dobrú radu, aby ste sa nestresovali. Ale dá sa to vôbec? Jedno z najkritickejších období roka, ktoré produkuje stres aj podprahovo, sa už začalo. Súvisí s blížiacimi sa Vianocami. Aj ten najodolnejší istotne vnímať, že na nás číhajú na každom kroku. A zvládnuť ich tento rok bude ešte náročnejšie než v minulosti.

 

Či už ste nadšený milovník Vianoc, alebo by ste sa týmto sviatkom a všetkému, čo je s nimi spojené, radi veľkým oblúkom vyhli, Vianoce vás dostanú. Výklady, ponuky, zľavy a čierne piatky „fičia“ naplno. Nálož vianočných skladieb ešte len príde. To však v nás už bude slušne rozbehnutý vlak menom „vianočný stres“.

Stihneme všetko nakúpiť? Čo zas vybrať dedkovi, ktorý všetko má? Živého kapra a potom návšteva u svokrovcov alebo radšej lososa a pohoda doma na gauči? Nezabudnúť na synovcov, netere, tetušku, krstné deti! Zoznam tých, ktorí majú byť obdarovaní, vôbec nie je krátky. Pri súčasných cenách sa však aj pár ponožiek stáva luxusným darčekom. Ako z tohto všetkého nebyť v strese?!

Skryté riziká

Kým situačný stres nám môže zachrániť zdravie, majetok alebo aj život, dlhodobý vleklý stres je reálny nepriateľ.

Pomaly, ale isto sa prejaví na pleti, na koži, očiach, vlasoch, na trávení (hnačka alebo zápcha, pálenie záhy, za istých podmienok vznik žalúdočných vredov), na kvalite spánku aj intímneho života, na krvnom tlaku, oslabenej imunite. Chronický stres prispieva k rozvoju cukrovky druhého typu a súvisí aj so vznikom rakoviny a psychosomatických ochorení.

V štandardnej situácii, ktorú organizmus vyhodnotí ako hrozbu, sa do krvného obehu vylúči adrenalín a kortizol. Svaly sa napnú, dýchanie aj tep sa zrýchlia. A teraz si predstavte, že toto trvá dlho, niekoľko dní, nocí, týždňov, mesiacov… Telo je stále zaplavené stresovými hormónmi, svaly sa nemajú kedy uvoľniť, zdravie nám prestáva slúžiť.

„Odporúčanie, aby sme sa nestresovali, je určite rozumné a zmysluplné, no rozumiem, ak niekto povie, že ho rady tohto druhu stresujú. Pokiaľ sa nevenujeme tomu, čo cítime a prežívame, nevieme ani dobre narábať so stresom a z toho vzniká ďalší stres. Vieme, že by sme sa mali upokojiť, no často nevieme ako,“ hovorí socioterapeutka Lucia Skladanová. Vzniká bludný kruh, keď stres plodí ďalší stres zo stresu. A to vedie k chorobe.

Choroba z Vianoc?!

Bohužiaľ, naozaj sa nedá vylúčiť, že takzvané najkrajšie sviatky v roku v nejednom prípade povedú k podlomenému zdraviu. „Dlhodobý vplyv stresových hormónov znižuje imunitu a odolnosť voči patogénom. Preto sú chronicky vystresovaní ľudia náchylnejší na vírusové a infekčné, ale aj iné ochorenia,“ vysvetľuje Ing. Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologického laboratória Natures.

Čoraz viac odborníkov sa prikláňa k názoru, že aj zdravotné problémy, ktorých príčina sa nedá medicínsky určiť, sú výsledkom stresu.

Pre organizmus je stresom každé konanie, ktoré ide proti nemu. Stresuje teda aj nákup vianočných darčekov, pokiaľ s tým nie sme stotožnení, ale aj každý druh zmienky o Vianociach (pesnička, film, plagát, reklama), ak Vianoce z nejakého dôvodu nie sú najobľúbenejšou časťou roka. Lebo pre mnoho ľudí nie sú… Organizmus sa bráni, preto reaguje chorobou.

Stiahnite ho na minimum

Zvládať stres pomáhajú dychové cvičenia, sústredenie sa na „tu a teraz“, dobrá psychohygiena, športová aktivita, dodržiavanie spánkového režimu, vyvážená strava aj vitamíny a doplnky výživy.

Doprajte si vitamín D a ďalšie podporné prvky. „Dostať organizmus do rovnováhy pomáhajú napríklad beta glukány, zložité cukry z hlivy ustricovitej. Je dokázané, že posilňujú niektoré bunky imunitného systému, podporujú rýchlejšie uzdravenie sa z choroby a zohrávajú úlohu aj pri psychosomatických ochoreniach kože, astme a ďalších diagnózach,“ odporúča A. Doboly z Natures.

Beta glukány skúmajú vedci už desiatky rokov a lekári ich čoraz častejšie odporúčajú ako podporný prostriedok pri záťaži. „Najväčší efekt má mikronizovaný beta glukán vysokej čistoty, ktorý sa dobre vstrebáva do organizmu,“ spresňuje odborník z Natures.

Znížiť vianočný stres na únosnejšiu mieru pomôže aj:

  • Zoznam vecí, ktoré treba do Vianoc stihnúť. Po jeho napísaní si ho ešte raz prejdite a vyškrtnite všetky veci, ktoré do Vianoc NAOZAJ musia byť. Ostatné pokojne pustite z hlavy. Vianoce prídu a môžu byť čarovné…
  • Urobiť si zoznam vianočných darčekov. Naozaj nemusia byť drahé. Poteší aj jeden, najmä ak obdarovanému trafíte do vkusu.
  • Nakupovať darčeky priebežne.
  • Nakupovať online z pohodlia domova.
  • Nepodľahnúť lákavej ponuke na pôžičku na vianočné darčeky, tá stres zmierňuje iba naoko. V skutočnosti ho môžete pociťovať ešte niekoľko mesiacov pri každej jednej splátke.
  • Uvedomenie si, že Vianoce trvajú iba pár dní a viac ako o darčekoch a hromade jedla majú byť skutočne o pohode, blízkosti a radosti.