Novinky

Krásna a bláznivá detská knižka Jojo, to vážne?!

16. decembra 2022

Jojo má osem rokov a kopu dobrých nápadov.
Ale je to naozaj tak? Alebo sú skôr uletené, divoké, bláznivé?

Výmyselník Jojo by sa celý deň iba hral. Mamička – učiteľka na strednej škole – mu však dáva rôzne úlohy, pretože potrebuje v domácnosti pomôcť. Keď si Jojo nie je celkom istý, zavolá svojmu ocinovi, ktorý na všetko pozná odpoveď. Veď je vedátor, rád mu rozpráva o výskumoch, ktoré považuje za dôležité…aj keď im Jojo nie vždy celkom rozumie J

Jojo rád pomáha a vždy s dobrým úmyslom, ale oveľa radšej si vynaliezavo uľahčuje prácu a pred malou sestrou Olinkou stvára somarinky. A tak veci často dopadnú inak, ako si predstavoval, a mama robí záchranárku. „Bývame v byte na piatom poschodí. V dome síce nemáme výťah, ale zato máme veľmi milých susedov. A tak si žijeme…“ píše v úvode Jojo a potom sa to začína.
Veď posúďte, čo napríklad zažijú:

  • Lyžičkový katapult
  • Balkónová potopa
  • Lietajúce smeti
  • Katastrofa v práčke
  • Domáci prales
  • Skrat v umývačke riadu

Príbehy v knihe vydavateľstva Ikar Jojo, to vážne?  deti nielen zabavia, no tiež poučia. Sám Jojo im povie, čo sa práve naučil a čo je pre život dôležité. Aj rodičia nájdu užitočné návody v závere knihy.

Príbehov je 10 a ku každému neuropsychológ Dr. Robert Krause poradí, ako lepšie zvládať situácie pri výchove detí a ako s nimi vhodne komunikovať.
Napríklad k príbehu Bláznenie na dobrú noc Robert Krause hovorí: „Kreativita sa v dnešnej dobe ukazuje ako kľúčová. Práve detské kreatívne nápady nám ponúkajú možnosť nazrieť, ako vyzerá detský svet. Lenže rodičia často zabíjajú kreativitu vetami: Toto sa takto nerobí. Prečo si to takto urobil?! Toto máš zle!“ Namiesto toho odporúčam, aby ste využívali tzv. „udržiavače“ kreativity.“

Kniha Jojo, to vážne? voľne nadväzuje na rovnomenný edukatívny animovaný seriál z dielne TV Jojko, ktorý je veľmi populárny a deti sa vždy tešia na Jojkove šibalstvá.
Ilustrátor Rastislav Polenkovič, ktorý vytvoril postavy rodiny do seriálu, ich vtipným spôsobom oživil aj na stránkach knižky.

Milan Buno, knižný publicista

Jojo, to vážne? https://www.bux.sk/knihy/649815-jojo-to-vazne.html