RECEPTY A RADY Zdravie a krása

Vajíčkové domáce masky na pleť a vlasy

19. apríla 2023
Obrázok od Couleur z Pixabay 

Vajíčka sa hodia nielen počas Veľkej noci a nielen do kuchyne. Vďaka svojmu zloženiu sa používali na krásu už od staroveku a aj naše prababičky si nimi umývali vlasy namiesto šampónu. Pleť i vlasy totiž dokonale hydratujú, vyživia, spevnia i preliečia a omladia. Vajíčka obsahujú veľa bielkovín a vitamínov A, E, D, K a samozrejme skupiny B, pričom najbohatší na vitamín A je práve žĺtok. Z minerálov sú zastúpené fosfor, železo a síra. Nepoužívajte preto vajíčka len do koláčov, ale „upečte“ si v kúpeľni domácu kozmetiku, ktorá takmer nič nestojí, ale prináša hotové zázraky!

 

Bielka či žĺtky?

Pri suchej a normálnej pleti by sme mali voliť masky so žĺtkom. Pri mastnej pleti by sme zase mali siahnuť po maskách, v ktorých hrá hlavnú rolu vaječný bielok. Okrem vyživujúcich vlastností, totiž v ňom obsiahnuté proteíny dodajú pleti pevnosť, nádherne ju vypnú a vyčaria mladistvý vzhľad. Pre celkové vyživenie pleti sú vhodné masky s celým vajíčkom. Ak použijete masku len z vaječného bielka, ani žĺtok však nemusí vyjsť navnivoč. Aplikujeme ho zvlášť ako samostatný krok po opláchnutí masky. Výhodou je, že vaječný žĺtok (na rozdiel od bielka) obsahuje vitamín E, ktorý sa radí k najsilnejším antioxidantom. Preto sa žĺtok hodí ako maska na namáhanú pleť, ktorá je vystavená škodlivým vplyvom prostredia, znečisteniu, ale aj nadmernej zime alebo slnku. Žĺtok obsahuje  taktiež veľké množstvo polynenasýtených kyselín vrátane cholesterolu, kefalínu a lecitínu. Má navyše vlastnosti ako zmäkčovanie pokožky alebo obnovovanie ochrannej funkcie pleti, jej tónovanie a hydratovanie. Veľký význam má aj lecitín, ktorý preniká hlboko do pokožky a stará sa o ňu. Vitamíny A a D pomáhajú zvyšovať vlhkosť a dodávajú pleti sviežejší vzhľad. Pre vlasy sú vajíčka prospešné obzvlášť kvôli dôležitým vitamínom skupiny B, ktoré priaznivo ovplyvňujú rýchlosť rastu vlasov, posilňujú korienky, zabraňujú vypadávaniu a udržiavajú jas farby. Vajíčka sú vhodné na všetky typy vlasov, nakoľko je možné oddeliť bielok od žĺtka. Vaječný bielok sa používa na mastné vlasy, žĺtok na suché. Na normálne vlasy zasa celé vajíčko. Ak ním budete pravidelne nahrádzať bežný šampón, môžete definitívne zabudnúť na lupiny.

 

Pravidlá aplikácie

  • masky na pleť

Pred nanesením masky je potrebné pleť vždy dokonale vyčistiť. Masku oplachujeme čistou vlažnou vodou a následne nanášame krém. Okrem tváre nezabudnite masku naniesť aj na spodnú čeľusť, bradu a krk. Vaječný bielok môžete použiť aj na dekolt. Pri jeho aplikácii sa však vyhnite tenkej koži okolo očí. Masku nanášame na večer, aby došlo k dvojitému čisteniu (nie rýchlo po sebe) než nanesieme make-up. Účinok masiek zvýrazníme ich pravidelným používaním, ideálne 2 až 3-krát do týždňa. Masky by sme mali spotrebovať do 3 hodín od ich vyrobenia.

  • masky na vlasy

Pri aplikácii nezabudnite aktívne masírovať pokožku hlavy, ako keby ste zmes vtierali do korienkov. Nezabudnite vlasy po nanesení masky zabaliť do potravinovej fólie a následne do uteráka. Teplo totiž pomôže aktívnym látkam lepšie preniknúť do vlasov. Pri zmývaní, nepoužívajte horúcu vodu, aby sa vám na hlave neurobila „praženica“, pretože potom by ste ju museli pracne vyčesávať. Po umytí hlavy nechajte pramene prirodzene vyschnúť a až potom ich rozčešte. Nebojte sa, po vaječných maskách sa jednotlivé pramene veľmi ľahko rozčesávajú. Masky aplikujte dvakrát týždenne. Celá kurz predstavuje 12 až 15 masiek, hoci pozitívny výsledok bude viditeľný takmer okamžite.

Tip: Pri použití v domácej kozmetike uprednostňujte domáce vajíčka a vajcia v bio kvalite, aby boli zložky zastúpené čo najkoncentrovanejšie a najprirodzenejšie. Pokiaľ pripravujeme masku na pleť z jedného vajíčka, siahneme po veľkosti L alebo dvoch vajíčkach veľkosti M. Pri maskách na vlasy závisí množstvo od dĺžky prameňov. Pri krátkom účese stačí zobrať žĺtok z jedného vajíčka – opäť volíme veľkosti L alebo dve vajíčka veľkosti M.  Na výrobu domácej kozmetiky sa používajú slepačie vajíčka, prípadne prepeličie. Kačacie a husacie vajcia nie sú na kozmetické procedúry vhodné.

 

VAJÍČKOVÉ MASKY NA PLEŤ

 Jednoduchá maska na vyčistenie pleti

Potrebujeme: 1 vajíčko, kuchynské papierové utierky

Postup: Vajíčko rozbijeme a žĺtok oddelíme od bielka do samostatných misiek, v ktorých ich rozmiešame vidličkou. Papierové utierky natrháme na menšie kúsky. Na dôkladne vyčistenú tvár nanesieme bielok a pritlačíme kúsky kuchynských utierok. Necháme pôsobiť 20 až 30 minút, kým bielok nevyschne a papierové utierky nestvrdnú. Potom ich odstránime a tvár si umyjeme čistou vodou. Následne na ňu nanesieme žĺtok a necháme pôsobiť 10 minút. Na záver umyjeme.

 Tip: Táto maska je vhodná aj na a odstránenie začervenania a komedónov – tzv. čiernych bodiek.

 

Osviežujúca maska na normálnu pleť

Potrebujeme: 2 žĺtka, 1 PL kyslej smotany, 2 PL pomletých ovsených vločiek

Postup: Všetky ingrediencie dobre zmiešame a aplikujeme. Necháme pôsobiť najmenej 20 minút.

 Tip: Vločky v maske zároveň zabezpečia perfektné očistenie pleti, jej regeneráciu, výživu a rozjasnenie.

  

Hydratačná maska na suchú pleť

Potrebujeme: 1 vaječný žĺtok, kvasnice, 1 PL olivového oleja

Postup: Kvasnice rozdrobíme na malé kúsky a vymiešame ich so žĺtkom a olivovým olejom. Necháme pôsobiť 20 až 25 minút.

Tip: Táto maska je vhodná aj na odstránenie červených škvŕn. Pri extrémne suchej pokožke použite v maske namiesto kvasníc lyžicu medu.

 

Maska na mastnú pleť so sklonom k akné a proti čiernym bodkám

Potrebujeme: 1 vaječný bielok, pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup: Bielok vyšľaháme do peny, do ktorej vmiešame trochu citrónovej šťavy. Necháme pôsobiť približne 30 minút.

Tip: Maska účinne stiahne pleťové póry. Po jej zaschnutí na pokožke si však dajte záležať, aby ste pleť pri zmývaní dobre vyčistili. Citrónová šťava, rovnako ako aj citrónová kôra, majú vysokú koncentráciu kyseliny citrónovej, ktorá má antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Môže pomôcť vyčistiť akné, znížiť jazvy, zosvetliť tmavé škvrny a viesť k žiarivej pleti bez čiernych bodiek.

 

Vyživujúca maska

Potrebujeme: 1 vajíčko, ½ pohára olivového oleja, 2 ČL citrónovej šťavy, 1ČL horčičného prášku

Postup: Všetky ingrediencie zmiešame v mixéri, kým nevznikne konzistentná zmes. Nanesieme a necháme pôsobiť 15 až 20 minút.

 Tip: Ak nespotrebujete všetku vytvorenú zmes, pokojne ju pridajte do šalátu. Dobrú chuť!

 

Posilňujúca a rozjasňujúca maska

Potrebujeme: 1 vaječný bielok, 1 banán, 1 PL tvarohu

Postup: Do roztlačeného banánu pridáme vaječný bielok a tvaroh. Všetko dobre premiešame a nanesieme. Necháme pôsobiť 20 až 30 minút.

 Tip: Tvaroh má hydratačné účinky, preto sa hodí predovšetkým na suchú a citlivú pokožku, ktorú vyživuje a regeneruje. Banán pleti zabezpečí vitamín B 6 a B 12, ktoré ju budú brániť pred tvorbou vrások a ovisnutiu pokožky. Pre ešte výraznejší posilňujúci účinok môžete do masky pridať lyžicu kyslej smotany.

 

Maska na prekrvenie pleti

Potrebujeme: 1 vaječný žĺtok, 2 PL tureckej kávy

Postup: Žĺtok vyšľaháme a zmiešame s tureckou kávou. Nanesieme a necháme pôsobiť zhruba 15 minút.

Tip: Tureckú kávu použite aj s kávovou usadeninou a prítomnými zrniečkami pleť pri aplikácii masky premasírujte, čo pomôže prekrveniu.

  

Maska ako domáci facelift

Potrebujeme: 1 bielok

Postup: Bielok oddelíme od žĺtka a vyšľaháme ho vidličkou do polovičnej peny. Tú potom pomocou štetca alebo čistých prstov aplikujeme na pokožku. Necháme pôsobiť zhruba 20 minút. Na pleti sa vytvorí tenký film, ktorý ju vypne a vyhladí drobné vrásky.

Tip: Ak chcete masku z vaječného bielka obohatiť o ďalšie zložky, môžete pridať nasledujúce ingrediencie:

  • med – vyživí, posilní a omladí pleť vďaka množstvu minerálov
  • avokádo (kúsok roztlačíme do vyšľahaného bielka) – takáto maska sa hodí na intenzívnu vyživujúcu kúru, ideálne na pleť suchú, zrelú alebo so sklonom k akné, pretože avokádo preniká hlboko do vrstiev pokožky
  • zemiak –(malý kúsok najemno nastrúhame) – zmierni začervenanie, odstráni mastnotu a pomôže v boji s akné
  • uhorka –(nastrúhame najemno, vytlačíme z nej vodu a pridáme do vaječného bielka) – uhorka dodá vitamíny a zaistí hydratáciu pokožky

 

VAJÍČKOVÉ MASKY NA VLASY

Vyživujúca maska

Potrebujeme: 2 – 3 celé vajíčka podľa dĺžky vlasov

Postup: Vajíčka (môžeme použiť aj samostatne len bielka alebo žĺtky podľa typu vlasov) rozmiešame do peny a nanesieme na vlasy. Necháme pôsobiť 30 minút, potom vajíčko zmyjeme studenou vodou. Keď ho z vlasov vymyjeme, umyjeme ich teplou.

 Tip: Aby sa minimalizoval zápach vajíčka, odporúča sa pridať trochu  citrónovej šťavy.

 

Posilňujúca maska

Potrebujeme: 1 vajíčko, 2 ČL mletej kávy a 2ČL olivového oleja

Postup: Všetko spolu zmiešame, aby vznikla hladká zmes, ktorú nanesieme rovnomerne po celej hlave ku korienkom vlasov. Necháme pôsobiť 30 minút a zmyjeme.

Tip: Pre ešte väčšie posilnenie vlasov môžete do masky pridať lyžičku medu.

 

Maska na silu a lesk vlasov

Potrebujeme: 1 vajíčko, 2 dcl piva

Postup: Vajíčko rozmiešame v pohári s pivom a nanesieme na vlasy. Necháme pôsobiť 20 až 30 minút. Potom vlasy dôkladne umyjeme. Pivo zvýši lesk vlasov a posilní ich štruktúru, vďaka čomu budú pevnejšie.

Tip: Vlasy po tejto maske neumývajte šampónom, stačí vodou, zapáchať nebudú.

 

Regeneračná maska

Potrebujeme: 2 žĺtka, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL jablčného octu

Postup: Všetko spolu dobre zmiešame a nanesieme na navlhčené vlasy. Po 30 minútach pôsobenia zmyjeme a vlasy umyjeme šampónom.

Tip: Táto maska je vhodná pre vlasy zničené po zime.

 

Hydratačná maska

Potrebujeme: 1 vajíčko, 2 PL olivového oleja

Postup: Vajíčko zmiešame s olejom. Nanesieme a necháme pôsobiť približne 30 minút. Následne vlasy dôkladne umyjeme.

 Tip: Na masku použite kvalitný panenský olivový olej.

 

Proti vypadávaniu vlasov

Potrebujeme: 1 žĺtok, 1 PL ricínového oleja

Postup: Žĺtok zmiešame s olejom a nanesieme na pokožku hlavy. Necháme pôsobiť aspoň hodinu, pokojne aj viac. Potom vlasy dôkladne umyjeme.

Tip: Zabrániť vypadávaniu vlasov pomôže práve ricínový olej. 

 

 

ZunaS