Zdravie a krása

10 tipov: Ako pripraviť voju pleť na chladnejšie dni

22. septembra 2022

 

Nástup jesene so sebou prináša záťažovú skúšku pre tvoju pleť – vlhké sychravé dni, občas mráz. Múdra žena sa na to pripraví vopred. Čo tvoja pleť potrebuje?

V prvom rade hydratáciu. Tá je alfou a omegou v každom ročnom období. Nielen pleť na tvári, ale celá pokožka potrebuje byť dostatočne „zavlažená“, aby bola pružná, dobre vyzerala a nebola náchylná na rôzne poranenia. Takže to chce vodu, ale aj kolagén, kyselinu hyalurónovú, oleje a svoje urobia aj potraviny z kuchyne a bylinky.

 

1 Slnko „zjedlo“ kolagén

Slnečné žiarenie, vďaka ktorému si si dopriala aj dávku dôležitého vitamínu D, pripravilo tvoju pleť o slušnú dávku kolagénu. „Je to  bielkovina, ktorá predstavuje základnú stavebnú hmotu pre naše podporné tkanivá. Slnečné lúče spolu s ďalšími vplyvmi prostredia a starnutím sa podieľajú na jej poškodzovaní až rozklade. Riešením môže byť zvýšená konzumácia potravín s esenciálnymi mastnými kyselinami a perorálne užívanie vysokokoncentrovaného morského kolagénu, ideálne v hydrolyzovanej tekutej forme,“ radí MUDr. Svetlana Šefčíková z Bellesa Piešťany, odborná konzultantka pre Pharma MKL.

Do jesenného a zimného jedálnička by si mala zaradiť:

  • ľanové semienka,
  • morské ryby,
  • morské riasy (napríklad spirulinu, je dobrým zdrojom medi, minerálu dôležitého na tvorbu kolagénu).

 

2 Podpora vďaka vitamínu C

Čoraz viac klinických štúdií dokazuje význam perorálneho užívania hydroizolovaného kolagénu. Sú to molekuly malej veľkosti, ktoré sa cez tráviaci trakt dostávajú ďalej do celého organizmu a zabezpečujú kolagén na všetkých miestach, kde chýba.

Vedci prišli aj na to, že vstrebávanie kolagénu podporuje vitamín C, takže sa odporúča užívať spolu s ním.

Aj s podporou vitamínu C nejaký čas trvá, kým sa účinky užívania kolagénu prejavia.

 

3 Hydratačný gél na báze oleja

Hydratáciu a ochranu pokožky zvonka zabezpečuje kvalitný hydratačný krém. Chladnejšie dni si vyžadujú kozmetiku na báze oleja. Na pokožke vytvára ochranný film, ktorý v nej udržiava vlhkosť. Vhodný je kokosový, mandľový alebo avokádový olej, ideálne v bio kvalite a vo vysokej koncentrácii.

„Ak je olej kombinovaný aj s beta glukánom, pokožka je hydratovaná a chránená dvojnásobne. Zároveň sa rýchlejšie zregenerujú prípadné poškodenia, pretože beta glukán je osvedčený rejuvenizátor,“ dopĺňa Ing. Adrián Doboly z biochemického laboratória Natures.

 

4 Zamerané na ruky

Pokožka rúk musí odolávať nástrahám počasia rovnako ako tvár, preto si zaslúži zvláštnu pozornosť a starostlivosť. Aj tu platí, že najlepšiu ochranu a hydratáciu ti zaručia mastnejšie krémy a najmä maslá s obsahom prírodných olejov.

 

5 Špeciálna pozornosť pre pery

Najjemnejšia pokožka na tvári nie je na očiach, ale na perách. Práve na nich sa okamžite prejaví nedostatok tekutín, ale aj vplyv vetra, vlhkosti alebo zimy.

O pery sa treba špeciálne starať. Zaslúžia si rozmaznávanie balzamom v bio kvalite, vyrobeným z kokosového oleja, včelieho vosku či panenského mandľového oleja. Vtedy budú nielen vláčne a chránené, ale vhodný balzam môže pomôcť urýchliť hojenie popukanej kože na perách aj riešiť problém s herpesom.

 

6 Škodlivé prechody

Pleti veľmi škodia prechody z chladného vlhkého prostredia, ktoré je na jeseň a v zime vonku, do teplého, občas prekúreného a najmä presušeného interiéru. Aby šoky medzi prostrediami neboli také zásadné, je fajn v zime interiéry zvlhčovať. Pomôžu zvlhčovače vzduchu alebo aspoň mokré uteráky na radiátoroch.

 

7 Horúca voda nie je pomocník

Aj keď nás v zime láka dať si horúcu sprchu alebo vaňu, s teplotou vody to netreba preháňať. Chce to buď vodu nižšej teploty, alebo iba krátke horúce sprchy. Inak hrozí, že pokožka bude šupinatá a môže svrbieť.

Niečo iné je dopriať si dvakrát do týždňa regeneračný pobyt v termálnej vode. Ten sa v zime odporúča. Samozrejme, pleť po ňom treba opláchnuť čistou vodou a pokožku celého tela ošetriť kvalitným hydratačným olejom.

 

8 Špeciálne čistenie

Na jeseň a v zime sa menia aj rituály čistenia pleti. Je dobré prejsť na krémový odličovač a tonikum vymeniť za jemnú hydratačnú hmlu. Peeling je stále na programe týždňa, dôležité je, aby bol jemný. V tomto ročnom období je vhodný čas aj na chemický peeling.

Na rozdiel od hutných krémov sú v zime vhodné ľahké vyživujúce pleťové masky.

 

9 Odľahčenie domácimi maskami

Pomoc pre pleť v zime nájdeš aj vo svojej kuchyni. Mastná pleť ocení masku z nastrúhaného jablka, lyžice medu a lyžičky mletej škorice. Všetko dobre zamiešaj a nechaj pôsobiť 30 minút. Pomôže aj maska z dvoch lyžíc bieleho jogurtu a kocky droždia.

Suchej pleti zas prospeje maska z prezretého banána, ktorý popučíme a zmiešame s extra panenským olivovým olejom a žĺtkom. Aj v tomto prípade sa dá olej nahradiť bielym jogurtom.

 

10 Naparovanie

Na metódu, ktorú často používali predchádzajúce generácie žien – naparovanie –, v posledných rokoch zabúdame. A je to škoda. Môžeš do nádoby dať napríklad 3 lyžice sušených kvetov harmančeka a lyžicu mätových lístkov. Zalej ich horúcou vodou, 5 minút počkaj, potom si cez hlavu prehoď uterák a nad nádobou sa naparujte 10 až 15 minút. Harmanček upokojí podráždenia a podporí hojenie prípadných rán, mäta zase stiahne zväčšené póry.

Na záver pleť ošetri hydratačným krémom na báze oleja.