[instagram-feed num=11 cols=11 imagepadding=0 showheader=false showbutton=false showfollow=false disablemobile=true]
Zdravie a krása

Ako jesť jedlé kvety

12. augusta 2024
Obrázok od Jill Wellington z Pixabay

Jedlé kvety nie sú na tanieri len dekoráciou. Akékoľvek jedlo či nápoj obohatia o paletu farebných odtieňov chutí a zároveň dodajú množstvo prospešných vitamínov a ďalších živín. Niektoré z nich podporujú trávenie, odbúravanie tukov, iné posilňujú imunitu či pôsobia upokojujúco a dokážu tiež pomôcť s rôznymi ďalšími zdravotnými problémami. Navyše určite oceníte ich všestrannosť, pretože sa skvelo hodia do šalátov či polievok, vynímajú sa krásne na tortách a dezertoch a pridať ich môžete aj do čajov alebo osviežujúcich domácich limonád. Mnohé z nich si pritom môžete hravo dopestovať aj doma! Z kvetov sa, skrátka, už dávno nenajedia len včielky, takže dobrú chuť!

Ruža

Azda najznámejší kvet na svete sa dá aj jesť! Lupienky ruží obsahujú významné antioxidanty, vitamíny C a B, ako aj draslík a betakarotén.

  • chuť: sladká
  • hodia sa: k ovociu, dezertom, slaným jedlám, zeleninovým šalátom, ako aj na výrobu džemu

Tip: Ruže majú veľmi silnú arómu, preto by sme mali byť s ich množstvom opatrní. Čím tmavšiu odrodu ruže použijeme, tým výraznejšiu chuť budú jej lupene mať.

Levanduľa

Táto fialová voňavá kráska, ktorá je známa svojím upokojujúcim účinkom a pomocou pri nespavosti či zlepšovaním kvality spánku, obsahuje vitamíny A, C a je tiež bohatá na minerály, ako vápnik a železo. Má antibakteriálne účinky, podporuje imunitný systém, prietok krvi a pôsobí aj pri bolestiach hlavy.

  • chuť: sladkastá a mierne pikantná
  • hodí sa: k sladkým i slaným jedlám – obzvlášť k jahňaciemu mäsu

Tip: Podobne ako ruža, aj levanduľa je veľmi aromatická, preto ju v jedlách používame v menších množstvách. Kvety môžeme primiešať do cukru, z ktorého budeme piecť koláč.

 

Fialka

O liečivých účinkoch fialky hovoril aj najznámejší grécky lekár Hippokrates. Je bohatá na vitamín C, saponíny, flavonoidy a rutín, ktorý má vynikajúce účinky na cievy, pomáha chrániť pred oxidáciou a obsahuje aj rad ďalších  prospešných látok. Má močopudný účinok, používa sa na liečbu dýchacích ciest, bolesti hrdla, kašľa, zachrípnutia, na podporu vylučovania a vykašliavania hlienov a pri chorobách priedušiek. Obsahuje tiež kyselinu salicylovú, ktorá sa používa na výrobu aspirínu, vďaka čomu priaznivo pôsobí pri liečbe bolesti hlavy, migrény a nespavosti.

  • chuť: jemná a sladká
  • hodí sa: do dezertov, limonád, smoothie, na výrobu sirupu a prípravu čaju

Tip: Kvety fialky môžeme jesť surové, dusené, varené, ale aj pečené. Môžeme si z nich pripraviť aj chutný bylinkový čaj.Pre cisárovnú Sissi boli obľúbenou pochúťkou kandizované fialky, na ktorých si pochutnávala ako na cukríkoch.

Slnečnica

Okrem populárnych slnečnicových semienok sú vhodné na konzumáciu aj okvetné lístky!

  • chuť: sladko-horkastá
  • hodí sa: na dochutenie a ozdobenie ovocných a zeleninových šalátov

Tip: Neotvorené púčiky slnečnice môžeme udusiť v pare ako artičoky.

Tekvica

Skôr, než tekvice stihnú dozrieť, siahnite po ich veľkých kvetoch, ktoré sú obzvlášť bohaté na meď, vitamín A a kyselinu listovú. Obsahujú tiež vitamín C, horčík, množstvo vlákniny a ďalších živín, ako aj antioxidantov a karotenoidov, ktoré môžu pomôcť zlepšiť funkciu mozgu, podporiť zdravie srdca a poskytnúť ochranu pred určitými typmi rakoviny a chronických ochorení. Podporujú tiež tvorbu červených krviniek a zlepšujú zrak. Telu dokážu dodať potrebnú energiu. V mexickej kuchyni sa kvety plnia, v talianskej sa dusia alebo pražia. Tekvicové kvety sú veľmi populárne v južnej Indii. Čerstvé sa používajú na prípravu tradičného jedla thoran, ktorý si vychutnávajú s ryžou. Svoje miesto si našli aj v bengálskej kuchyni v jedlách ako sú placky či pakoda.

  • chuť: podobná tekvici
  • hodí sa: na sladko aj na slano, na prípravu polievok, na plnenie (syrom alebo nátierkou) aj vypráženie (v trojobale) či pečenie, na pizzu, slaný koláč alebo slanú tortu, do talianskej frittaty (alebo našej omelety), do plnených mexických quesadill, na spôsob plnenej papriky v paradajkovej omáčke, na spôsob zemiakových placiek či do tekvicových fašírok alebo ako dekorácia ku každému jedlu aj dezertu

Tip: Tak ako kvety tekvice, sú jedlé aj kvety cukiny, ktoré sú rovnako chutné a takisto ich môžeme aj vyprážať. Možno ich podávať aj spoločne – mladé cukety spolu s kvetmi môžeme dať zapiecť na pekáč spolu s cesnakom alebo ich spoločne podávať so špagetami či z nich pripraviť chutnú polievku.

Kapucínka

Je považovaná za prírodné antibiotikum, podporuje imunitu a má veľmi priaznivé účinky na močové ústrojenstvo.

  • chuť: jemne pikantná, pripomína reďkovku
  • hodí sa: do zeleninových šalátov, nátierok a k syrom

Tip: Z kapucínky môžeme okrem kvetov jesť aj listy, puky a semená.

Aksamietnica

Nepochybne ju poznáte už z detstva zo záhrady starej mamy! Obsahuje antioxidanty a luteín, má výrazné liečivé účinky, vrátane antikarcinogénnych, vďaka čomu pôsobí aj ako prevencia rakoviny. Má tiež upokojujúci účinok na žalúdok a pomáha proti hnačke.

  • chuť: jemná korenistá
  • hodí sa: do šalátov

Tip: Aksamietnicu môžeme použiť napríklad ako náhradu za šafran alebo do ryže pre jej krajšiu farbu, pretože ju krásne sfarbí dožlta. Práve farbivo aksamietnice sa totiž hojne využíva v potravinárskom priemysle na farbenie zmrzlín či sirupov a podobne. 

 

Rukola

Biele kvietky rukoly obsahujú množstvo vitamínov a stopových prvkov – sú cenným zdrojom vitamínov C, E a K, betakaroténu a kyseliny listovej, horčíku, železa, zinku, medi, mangánu, fosforu a selénu, ako množstvom izotiokyanátov (látok, ktoré chránia organizmus pred nádorovým bujnením), znižujú cholesterol, tlak  a cukor v krvi, takže sú rovnako zdravé ako jej listy a majú aj podobné využitie.

  • chuť: horkastá a pikantná ako listy rukoly
  • hodí sa: do zeleninových šalátov a slaných jedál, k mäsu, syrom, do polievok a omáčok

Tip: Pokrájané kvety (rovnako ako listy) rukoly môžeme zamraziť alebo si z nich vyrobiť pesto.

Nechtík lekársky

Má protizápalové a antivírusové účinky, pôsobí proti plesniam a pozitívne vplýva na žalúdok a tráviaci systém, podporuje tvorbu žlče.

  • chuť: korenistá
  • hodí sa: na uvarenie čaju, na ochutenie ryže, bylinkového masla, do omelety aj jogurtu

Tip: Okvetné lístky majú jemný farbiaci účinok, s ktorým je potrebné počítať.

 

Borák lekársky

Obsahuje vitamíny A, B a C, minerály vápnik, draslík, horčík, selén, meď, mangán, tanín, sliz, flavonoidy, saponíny a mnohé ďalšie prvky.

  • chuť: jemná, pripomína šalátovú uhorku
  • hodí sa: na ozdobu dezertov a osviežujúcich nápojov sa používajú aj šťavnaté stonky. Kvety môžu slúžiť ako dekorácia.

Tip: Konzumovať môžeme okrem kvetov aj šťavnaté stonky, puky a listy – mladé listy sa dajú použiť napríklad do šalátov, nátierok a k syrom.

 

Ďalšie jedlé kvety a ich účinky:

  • muškát – kvety majú silnú arómu a upokojujúce účinky, vďaka ktorým pomáhajú bojovať so stresom a veľmi nápomocné sú aj pri odbúravaní tukov
  • púpava – obsahuje vitamíny C, B, D, minerály, inulín a karotenoidy, podporuje metabolizmus a trávenie (vhodná ako doplnok pri redukčnej diéte), činnosť žlčníka, čriev, pečene a obličiek, znižuje hladinu cukru v krvi, okrem kvetu je jedlý a prospešný aj koreň
  • sedmokráska – obsahuje saponíny, inulín a flavóny, má antioxidačné účinky, podporuje trávenie, chuťou pripomína oriešky
  • ibištek – obsahuje vitamín C, minerály a soli, kvety sa môžu kandizovať a majú dezinfekčné a protizápalové účinky, pomáhajú pri nadmernom potení, chuťovo sú kyslasté
  • čakanka – bohatá na vitamíny, minerály, kumarín, cholín a inulín, pôsobí ako prírodné diruetikum a pomáha pri žalúdočných problémoch aj pri zápche, povzbudzuje činnosť tráviacich orgánov a iniciuje vylučovanie tráviacich štiav, kvety sú horké, ale možno ich dochutiť medom alebo i pár kvapkami citróna
  • cesnak, pór a pažítka – kvety týchto rastlín, ktoré používame na dochucovanie jedál, môžeme použiť rovnakým spôsobom

TIP NA ZÁVER: Existuje minimálne vyše 50 druhov jedlých kvetov. No s kvetmi platí rovnaké pravidlo ako s hubami – konzumujte iba tie, ktoré naozaj poznáte.  Z kvetov je vždy potrebné odstrániť piestik a tyčinku. Pozor na kvety, ktoré sú toxické – ľalia, narcis, konvalinka, azalka, oleander, rododendrona, poniklec, verbena či durman.

ZunaS