RECEPTY A RADY

Grécka dovolenka v kúpeľni

19. júla 2023
Obrázok od Steve Buissinne z Pixabay

alebo olivový olej v domácej kozmetike

 

Olivový olej sa hodí sa nielen do letnej kuchyne, ale aj na výrobu domácej kozmetiky, pretože stimuluje proces obnovy buniek, zvláčňuje pokožku a vďaka vysokému obsahu vitamínu E sa postará o jej pružnosť a hebkosť. Je totiž extrémne zvlhčujúci a ľahko sa absorbuje. Práve preto je rovnako cenným pokladom aj pre vlasy a nechty! Používať ho môžete samostatne alebo v kombinácii s ďalšími ingredienciami. Vyskúšajte jednoduché recepty pre celé telo a užívajte si domácu dovolenkovú krásu po celý rok!

 

NA PLEŤ 

Vyživujúci krém

Obohaťte svoj denný krém na zvýšenie elasticity pleti. Pridajte doň pár kvapiek olivového oleja, zamiešajte a aplikujte.

Žiarivý make-up

Olivový olej môžete pridať nielen do pleťového krému, ale aj do mejkapu, čím dosiahnete prirodzené rozjasnenie pleti, ktorá tak bude mať oveľa viac žiarivého lesku.

Šetrný odličovač

Jednoducho naneste olivový olej na vatový tampón a jemne ním prechádzajte po celej tvári pre šetrné, citlivé a veľmi účinné odlíčenie. Takisto ním môžete prechádzať aj po dekolte pre vyživenie pleti. Nezabudnite následne odstrániť nevsiaknuté zvyšky oleja obľúbeným čistiacim prostriedkom. Ak neobľubujete používanie vatových tampónov, pokojne nakvapkajte olej len na prsty a detailne nimi svoju pleť masírujte.

Pleťová maska

Dodajte slnkom unavenej pleti potrebné vitamíny a minerály s dokonale vyživujúcou maskou na tvár. Zmiešajte lyžicu olivového oleja so šálkou tvarohu a troma lyžicami medu. Naneste a nechajte pôsobiť 10 minút. Následne opláchnite vlažnou vodou a natrite krémom.

Telový píling

Zmiešajte podľa želaného objemu primerané množstvo olivového oleja, trstinového cukru, ovsených vločiek a medu – vynikajúci píling na celé telo je na svete! Tento píling je skvelé používať nielen počas horúcich dní, ale aj tých chladnejších, a to obzvlášť počas rannej sprchy namiesto mydla.

Božský kúpeľ

Doprajte si priam nebeský kúpeľ ako stvorený pre grécku bohyňu krásy Afroditu! Stačí do vody pridať šálku olivového oleja v kombinácii s litrom mlieka a užívať si „božský“ relax. Pravidelné opakovanie procedúry raz do týždňa sa postará o rozprávkovo hodvábnu pleť. Kúpeľ má navyše upokojujúci účinok na suchú, svrbivú, zapálenú alebo inak podráždenú pokožku.

Na suché a popraskané ruky a chodidlá

Naneste jednu čajovú lyžičku olivového oleja na očistené ruky alebo nohy a zabaľte ich do mikroténových vreciek či fólie (na ruky môžete použiť mikroténové rukavice), aby sa olej mohol celkom absorboval do pokožky. Nechajte pôsobiť celú noc alebo aspoň niekoľko hodín. Po odstránení mikroténu končatiny jemne osušte papierovou utierkou, aby ste sa zbavili prebytočného oleja. Zjemnenie pokožky nastane okamžite!

 

NA VLASY

Vlasový zábal

Olivový olej môžete na vlasy použiť samostatne ako zábal. Votrite ho do celej dĺžky vlasov, zabaľte ich uterákom a nechajte pôsobiť 20 až 25 minút. Vlasy opláchnite vlasy vodou, ale malé zvyšky oleja nechajte na vlasoch, aby boli hodvábne na dotyk. Vďaka hydratačným schopnostiam olivového oleja budú vlasy nielen jemné, ale aj zdravé a dobre vyživené.

Tip: Ak máte pocit, že sú vlasy po použití oleja zlepené, čo znamená, že nie sú dostatočne hydratované, vyrobte si zábal zmiešaním olivového oleja s kvalitným neoplachovateľným zvlhčujúcim kondicionérom v pomere 1:1 a nechajte pôsobiť 15 minút. Vlasy po zábale vždy opláchnite a umyte šampónom bežným spôsobom.

Balzam na končeky

Olivový olej môžete po umytí vlasov použiť bez oplachovania ako prostriedok na ozdravenie a vyživenie končekov. Stačí ho do nich jemne votrieť. 

Proti lupinám

Práve vitamín E, ktorý olivový olej obsahuje, môže prispieť k zníženiu výskytu a tvorby lupín. Rozmiešajte čajovú lyžičku olivového oleja s pár kvapkami citróna a aplikujte na pokožku hlavy.

Pre krajší vlasový styling

Zmiešajte kvapku olivového oleja do svojho vlasového stylingového výrobku, ako je pena alebo sprej pre tepelnú úpravu, čím vlasom dodáte nádherný lesk a vláčnosť.

 

NA NECHTY

Nechtový kúpeľ

Olivový olej podporuje vďaka svojím cenným vlastnostiam aj rast nechtov. Doprajte im preto raz do týždňa samostatný kúpeľ. Stačí nechty namočiť do olivového oleja na 20 minút a čoskoro uvidíte zázraky!

Elixír na nechtovú kožičku

Olivový olej je hotový zázrak pre nechtovú kožičku (kutikulu), ktorá chráni nechty a bráni baktériám a voľným radikálom, aby sa dostali do tela. Pred nanesením oleja ruky očistite dezinfekciou a dôkladne osušte, aby ste odstránili všetky baktérie. Potom na kožičku okolo každého nechta naneste pár kvapiek olivového oleja a nechajte približne 10 minút absorbovať. Kožička bude krásne jemná a pripravená na zatláčanie. Kožičku nikdy nestrihajte, aby ste neumožnili vznik infekcie či podráždenia.

TIP NA ZÁVER: Pri výrobe domácej kozmetiky z olivového oleja siahnite po pravom extra panenskom olivovom oleji. Ak chcete skombinovať viac olejov, olivový olej funguje aj ako spájadlo a dobre reaguje v kombinácii s ďalšími, najmä kokosovým, mandľovým či ricínovým olejom.

ZunaS