[instagram-feed num=11 cols=11 imagepadding=0 showheader=false showbutton=false showfollow=false disablemobile=true]
RECEPTY A RADY

Minerály potrebné pre telo a ako ich pravidelne dopĺňať

17. marca 2025
Image by Wow Phochiangrak from Pixabay

Ľudské telo je fascinujúci organizmus, ktorý pre správne fungovanie potrebuje nielen vitamíny, ale aj minerály. Tieto nevyhnutné látky zohrávajú kľúčovú úlohu pri metabolizme, správnej funkcii svalov, nervového systému, tvorbe kostí a mnohých ďalších procesoch. Napriek ich dôležitosti ich však často neprijímame v dostatočnom množstve. Ktoré minerály sú pre nás najdôležitejšie, aké majú účinky a ako ich zabezpečiť v každodennej strave?

 

Vápnik – stavebný prvok kostí a zubov

Vápnik je základným stavebným prvkom kostí a zubov a zohráva dôležitú úlohu pri zrážaní krvi a svalových kontrakciách. Dostatok vápnika pomáha predchádzať osteoporóze, zubnému kazu a zlepšuje nervovú signalizáciu.

Vápnik dopĺňajú:

mliečne výrobky (mlieko, jogurt, syr),
listová zelenina (kel, špenát, brokolica),
orechy (mandle, sezamové semienka),
ryby s kosťami (sardinky, losos).

Tip: Pre lepšie vstrebávanie vápnika je dôležitý dostatok vitamínu D, ktorý získame zo slnečného žiarenia alebo z rýb a vajec.

 

Horčík – na svaly, nervy a stres

Horčík je nevyhnutný pre správnu funkciu svalov a nervov, pomáha zmierňovať stres a zlepšuje kvalitu spánku. Okrem toho podporuje zdravie srdca a pomáha pri regulácii hladiny cukru v krvi.

Horčík dopĺňajú:

orechy a semienka (tekvicové semienka, slnečnicové semienka),
celozrnné produkty (ovsené vločky, hnedá ryža, quinoa),
banány, avokádo, kakao,
strukoviny (šošovica, fazuľa, cícer).

Tip: Ak trpíme častými kŕčmi, mali by sme do jedálnička pridať viac potravín bohatých na horčík.

 

Železo – pre krv a energiu

Železo je kľúčové pre tvorbu červených krviniek a transport kyslíka v tele. Nedostatok železa môže viesť k anémii, únave, bledosti, vypadávaniu vlasov a oslabenej imunite.

Železo dopĺňajú:

Červené mäso, pečeň
Strukoviny (šošovica, fazuľa, cícer)
Listová zelenina (špenát, mangold)
Sušené ovocie (hrozienka, marhule, slivky)
Orechy a semená (kešu, tekvicové semienka)

Tip: Na lepšie vstrebávanie železa je vhodné kombinovať ho s vitamínom C, ktorý nájdeme v citrusoch, paprike alebo kivi.

 

Zinok – na imunitu a regeneráciu

Zinok podporuje imunitný systém, urýchľuje hojenie rán a prispieva k zdravej pokožke, vlasom a nechtom. Má tiež pozitívny vplyv na hormonálnu rovnováhu a plodnosť.

Zinok dopĺňajú:

orechy a semienka (tekvicové semienka, sezam),
morské plody (ustrice, krevety),
celozrnné výrobky a strukoviny,
mäso a vajcia.

Tip: Pri častých infekciách alebo pomaly sa hojacich ranách by sme mali príjem zinku zvýšiť.

 

Draslík – pre srdce a rovnováhu tekutín

Draslík je dôležitý pre správnu funkciu srdca, svalov a udržiavanie rovnováhy tekutín v tele. Pomáha znižovať vysoký krvný tlak a predchádzať srdcovým ochoreniam.

Draslík dopĺňajú:

banány, zemiaky,
paradajky, citrusové plody,
strukoviny a orechy,
ryby (losos, tuniak).

Tip: Pravidelná konzumácia potravín bohatých na draslík pomáha vyrovnávať účinky sodíka a znižovať riziko hypertenzie.

 

Selén – antioxidant s ochranou pred voľnými radikálmi

Selén je dôležitý antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi, podporuje imunitný systém, zdravie štítnej žľazy a môže znižovať riziko niektorých druhov rakoviny.

Selén dopĺňajú:

brazílske orechy (už 1–2 denne pokryjú dennú potrebu selénu),
morské plody a ryby,
vajcia, celozrnné produkty,
cibuľa, cesnak.

Tip: Selén sa lepšie vstrebáva v kombinácii s vitamínom E, ktorý nájdeme v orechoch, semienkach a rastlinných olejoch. Pri nízkom príjme selénu je potrebné zaradiť viac týchto potravín alebo prípadne zvážiť kvalitný doplnok stravy.

 

Dostatok minerálov každý deň

Dostatok minerálov je nevyhnutný pre naše zdravie a vitalitu. Ak dbáme na rozmanitú stravu bohatú na prirodzené zdroje týchto živín, podporíme správne fungovanie nášho organizmu a budeme sa cítiť lepšie každý deň.

 

Každodenný príjem vitamínov telu zabezpečíme:

pestrou a vyváženou stravou – kombinujte rôzne druhy potravín pre optimálny príjem minerálov,
minimalizáciou spracovaných potravín – vyhýbajte sa nadmernému príjmu cukrov, soli a rafinovaných produktov,
pravidelnou konzumáciou ovocia a zeleniny – prírodné zdroje minerálov sú najlepšie vstrebateľné,
vhodnými kombináciami potravín – niektoré minerály sa lepšie vstrebávajú spolu, napríklad železo s vitamínom C alebo vápnik s vitamínom D.

 

TIP NA ZÁVER: Okrem pestrej a vyváženej stravy je rovnako dôležitý aj správny pitný režim, pretože pri správnej hydratácii sa minerály vstrebávajú lepšie.

 

ZunaS