RECEPTY A RADY

Polievka z bielej zeleniny

25. apríla 2022
https://pixabay.com/images/id-7083894/

Som vyslovene polievkový typ a vymýšľam si stále nové a nové možnosti. Najlepšie verzie sú zväčša tie, ktoré vzniknú len tak náhodou z ingrediencií „čo dom mal, to do polievky dal.“ Koreňová zelenina, cvikla a chren pre mňa v tomto menu predstavujú posledný výkrik zimy, ale zároveň je to jedlo hodné vítania jari. Svieže, zaujímavé a sýte. Zbožňujem zemitú chuť cvikle, jej tvárnosť, hoci aj v sladkých receptoch a farbu, ktorá sa dá v kuchyni všemožne využiť. Detaily ako orechy a čerstvý chren z neho robia vyslovene slávnostnú lahôdku.

Polievku si pripravíš z tohto:

  • malá cibuľka na kocky
  • 40 g maslo
  • 1 menší kaleráb
  • 1 petržlen
  • 1 zemiak
  • ½ menšej buľvy zeleru
  • 1 jablko bez šupky
  • 1 l hovädzí vývar alebo voda
  • soľ, mleté biele korenie
  • 100 ml šľahačka 40%
  • 10 cm čerstvo strúhaného chrenu

 

Postup:

Na masle si speníte cibuľku, pridáte na malé kocky nakrájanú zeleninu a jablko. Otestujete a zalejete vodou alebo ideálne hovädzím či akýmkoľvek vývarom. Ale s hovädzím sa chren veľmi „môže“. Po približne polhodine je všetko mäkké, vymixujte polievku na hladký krém, osoľ a okoreňte najlepšie bielym korením – je jemnejšie a tu sa ozaj viac hodí. Do krému vmiešajte čerstvo nastrúhaný chren a povarte. Polievka je už v tejto fáze výborná tak či tak, ale ak ju chcete mať povedzme luxusnejšiu vmiešajte do nej šľahačku a nechajte prevrieť. Do taniera s polievkou sa na ozdobu hodí čerstvý strúhaný chren a mleté vlašské orechy, kvapka olivového oleja a kľudne aj cviklová šťava.

Napísla: Archív MŽ Kristína "Krissa"